Сейсмічність Грузії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Територія Грузії — характеризується підвищеною сейсмічністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Для території Грузії характерна наявність сейсмічно активних глибинних структур — міжзональних, внутрішньозональних та трансзональних. Осередки більшості землетрусів розташовані на глибині 10-25 км (рідко — 30-35 км).

Загальне сейсмічне тло країни — 7-бальне. На ньому виділяються три 8-бальні зони: Джавахетська, Гегечкірсько-Чхалтинська (Мегрельсько-Абхазька) та Казбегі-Лагодехська.

Найбільш сейсмічно активні ділянки розташовані на Джавахетському нагір'ї та південному схилі Головного Кавказького хребта.

Згідно з багаторічними спостереженнями, найменший період 8-бальних землетрусів дорівнює 100 років в межах епіцентральної зони Джавахетського нагір'я, 7-бальних — 300 років в межах центральної частини Головного Кавказького хребта.

Землетруси у минулі століття[ред. | ред. код]

Землетруси XXІ століття[ред. | ред. код]

2023[ред. | ред. код]

11 лютого 2023 року, о 19:33 (за тбіліським часом), у Грузії стався землетрус магнітудою 4,3. За повідомленням телекомпанії Rustavi 2, епіцентр землетрусу знаходився у селі Вакійварі, розташованому за 7 кілометрів від міста Озурґеті[1].

19 липня 2023 року, згідно повідомлення Грузія.Online, з різницею у дві години у Грузії було зафіксовано два землетруси. За інформацією Національного центру сейсмічного моніторингу Інституту наук про землю, спочатку поштовхи були зафіксовані о 02:38 поблизу Дедоплісцкаро, магнітуда становила 3,2. Що стосується другого землетрусу, він був зафіксований о 04:54, а епіцентр знаходився за 57 км від Тбілісі, біля міста Дманісі. Сила землетрусу складала 3,1[2].

24 вересня 2023 року, в Грузії сталося два землетруси, один з них – з епіцентром зовсім поряд з Тбілісі. Згідно з повідомленням Ехо Кавказу, перші підземні поштовхи магнітудою 4,6 були зафіксовані близько 8 години (за місцевим часом). Епіцентр землетрусу був за 4 км від Тбілісі, у напрямку села Лелубані (Мцхетський муніципалітет), на глибині 27 км. Поштовхи відчувалися й у столиці Грузії. О 09:21 (за місцевим часом) було зафіксовано новий землетрус - магнітудою 3, його епіцентр знаходився - за 120 км від Тбілісі, у Кахетії, на глибині 18 км. Зазначалося, що від початку вересня у Грузії підземні поштовхи фіксувалися ще тричі: 3, 11 та 23 вересня[3].

30 грудня 2023 року, о 08:58 (за тбіліським часом), в Грузії стався землетрус магнітудою 4,1 бали. Згідно повідомлення Національного центру сейсмічного моніторингу Інституту наук про землю, підземні поштовхи були зафіксовані за 53 км від Тбілісі, на околицях міста Болнісі (регіон Квемо-Картлі). Гіпоцентр землетрусу був на глибині 6 кілометрів[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]