Сектор Газа (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сектор Газа
логотип
фотографія
Основна інформація
Жанр російський рок
панк-рок
хоррор-панк
фолк-рок
хард-рок
реп-рок
реп-метал
Роки 19872000
Країна СРСР СРСР
Росія Росія
Місто Воронеж, Росія
Лейбл Gala Records
Black Box
Склад Юрій «Хой» Клінскіх
та інші
sektorgaza.ru

Сектор Газа (гурт) у Вікісховищі

Сектор Газа — радянський та російський рок-гурт, який існував у 1987—2000 роках. Був відомий своїми яскравими текстами з нецензурною лексикою та поведінкою. Назва гурту походить від індустріального Лівобережного району Воронежа, названого в народі жартома «сектором газу» через велику кількість диму від місцевих заводів[1].

Історія гурту[ред. | ред. код]

Саме цей гурт можна по праву назвати феноменом радянського й пост-радянського шоу-бізнесу . Утворившись ще на зорі перебудови, вона довела, що їй не страшні ні заборони, ні цензура, ні повна ізоляція з боку телебачення, радіо й газет. Гурт, що проіснував більшу частину життя на піратських аудіокасетах, завоював справжню любов серед простих людей і став по-справжньому народним. Гурт «Сектор газа» утворився 5 грудня 1987 року в місті Вороніж. «Сектор газа» був в той час найпопулярнішим російським колективом і не дотримувався якогось конкретного стилю, а робив музику у багатьох стилях і напрямках.

Створення гурту[ред. | ред. код]

Назва гурту з'явилася від індустріального Лівобережного району Воронежа, який в народі жартома назвали «сектором газа» через велику кількість димлячих заводів.

...Ну це чисто така місцева назва у Воронежі, де був рок-клуб до якого ми належали, він перебував у дуже задимленому районі і я його так прозвав "сектор газа" і ми в цьому клубі постійно грали, а так як я жив там неподалік, то гурт я назвав також - "Сектор газа". Чисто місцева назва, адже я не думав тоді що ми так розкрутимося, я думав що ми пограємося і на цьому все закінчиться, як і багато колективів тоді перші в 85, 87 році, коли відкрилися рок-клуби, ви пам'ятаєте, було дуже багато команд досить-таки цікавих...

Юрій "Хой" Клинських

Пояснення щодо вибору назви гурту було озвучено безпосередньо в пісні «Репетиція»:

«А „Сектор газа“, я скажу, прозвали наш район, 

Где Шинный, ТЭЦ, ВоГРЕС, СК, заводов миллион! И мы решили дружно — назовем команду так. — Еврейское название! — Да ладно, всё ништяк!» 

Перший час «Сектор газа» складався фактично з одного Клинських, який виступав із запрошеними музикантами. Перший постійний склад сформувався не 27 грудня 1989 року, як вказують багато джерел, а в червні 1988 року, і надалі часто мінявся. Гурт виступає у місцевому рок-клубі і швидко стає його «зіркою», касети із записами групи розходяться по країні. Пісні Юрія Клинських (який взяв собі псевдонім «Хой»), що являють собою стилізовані опису життя соціальних низів, що містять розмовну і ненормативну лексику, користувалися популярністю в багатьох. У той же час гурт довго не мав можливості виступати за межами Вороніжу, учасники її були маловідомі. У 1991 році група отримує можливість записати альбом «Ночь перед Рождеством» в Москві на студії «Мир». У цьому ж році починається співпраця з «Gala Records», першою приватною звукозаписною компанією в Радянському Союзі. На студії «Gala Records» в серпні 1991 року перезаписується альбом «Колхозный панк», який видається в тому числі і на вінілі (на фірмі грамзапису «Мелодія») накладом 100,000 прим. (без пісні «Вальпургиева ночь»). Кліп «Колхозный панк», показаний по Центральному телебаченні Держтелерадіо СРСР (у програмі «До 16 і старше…»), робить гурт відомим на всю країну. «Сектор газа» починає активно гастролювати. У 1995 році всі альбоми «Сектора газу», які існують на той момент, перевидаються «Gala Records» на CD (диски друкувалися в Австрії). Починаючи з 1996 року Клинських дещо змінює стиль групи, тексти стають серйознішими і очищаються від мату. Проте у представників музичної індустрії і публіки «Сектор» продовжує асоціюватися з паскудними піснями. Влітку 1994 року записується епохальна панк-опера «Кащей Бессмертный». Написана на зразок стародавніх дореволюційних російських казок і музику популярних західних гуртів: АС/DC, Ace of Base, Red Hot Chili Peppers й ін., вона відразу входить у десятку хітів-парадів країни. Цей несподіваний хід приніс свої плоди — музичні критики сповнюються повагою до «Сектора газа» і називають його «молодою талановитою групою із глибинки». У 1995 році група набуває і міжнародної популярності — гурт з успіхом виступає на фестивалі «Rock Summer» в Таллінні. Після виходу «казки» про групу нічого не було чутно. Але от зненацька для всіх на початку літа 1996 року вирвався на екрани ЦТ кліп «Туман» розкриваючий хронологію війн Росії, починаючи з революції й закінчуючи війною в Чечні, для всіх було сюрпризом що в піснях групи вперше зазвучала тема Батьківщини. Альбом під кодовою назвою «Газовая атака» ознаменував новий етап у творчості колективу: серйозна музика й філософська спрямованість текстів пісень як би підбивала підсумок пройденого творчого шляху. Хлопці із гурту подорослішали, перестали лаятися матом на концертах.

за винятком може бути декількох слів і те не вважається по тексту пісень іде… Я ж співаю матом не заради мата, а не кривлячи душею видаю все, що проситься…

говорить сам Юрій Клинських.

…Ми посідаємо перші місця по продажах. Але я не знаю цифр, тому що в основному це піратські касети. І ми одержуємо гроші лише з тих ліцензійних касет, які виходять у Москві. От за рахунок цього мізера ми й існуємо… - говорить про це соліст гурту. - Дев'яносто дев'ять відсотків наших касет, які можна купити по всій країні — ліві. Я іноді в мріях представляю, скільки б я авторського гонорару одержав, якби всі вони вийшли офіційно.

Цікавим є той факт, що якби Юрій Клинських досяг би подібного успіху працюючи в США, він був би мільйонером, приніс би величезний прибуток собі й своїй звукозаписуючій компанії. А проживаючи й працюючи в Росії, він одержував копійки в порівнянні із західними «зірками», роз'їжджаючи на скромному авто, коли цілком міг би качатися на «Роллсройсі». Не всяка «зірка» і на Заході може бути на гребені популярності протягом більш ніж десяти років. І зараз тінейджери по всій Росії пишуть на заборах і стінах, те що писали десять років тому їхні старші брати: СЕКТОР ГАЗА, ЮРА ХОЙ і т. д. В 1997 році здійснений новий суперпроект — компакт-диск під зухвалою назвою «Наркологический университет миллионов», — проблема наркоманії стояла в той час украй гостро, тому поп— і рок-музиканти, сповнившись почуттям власної важливості й значимості для долі людства, влаштовують з цього приводу грандіозні концерти. Правда, користі від цих шоу не було ніякої, зате всім учасникам безкоштовна реклама по ТВ. «Сектор газа» зробив простіше й ефективніше — він присвятив боротьбі з наркоманією свій альбом.

Усе впирається в тему. Співати про любов — це банально. Так роблять всі популярні групи — слова переставляють і штампують пісні ні про що. Я знаходжу спочатку тему. Нагромадилося багато пісень про наркологічні справи — видав альбом…міркує Юрій Клинських про сучасну російську естраду. Причому сам Юрій не вживає наркотики - …я перепробував практично всі наркотики, але ні до чого не звик і не збираюся звикати. Спробував — і вистачить.

Серпнева криза 1998 р. серйозно вдарила по колективу. Хой скорочує склад групи до гітариста та клавішника, а записаний влітку 1998 р. реміксовий альбом «Extasy» був випущений тільки через рік. Уже два роки Юрій Клинських знімає відеоверсію «казки», але через відсутність грошей знято поки тільки 30 % матеріалу. Також перший альбом гурту був повністю переписаний і заново переспіваний в 1997 році, але на касетах через недбалість Gala records продається альбом запису 1993 року. Останній 13-й альбом «Восставший из Ада» був записаний в 2000 році і вийшов вже після смерті Юрія Клинських.

…Я увесь час прагнув до важкого звуку, просто технологія не дозволяла реалізувати мої задуми і я не в'їжджав, що і як потрібно зводити, і оператор не в'їжджав. Все-таки на попсі були виховані. І якість подальших альбомів залежалася від того, наскільки вдало я в'їжджав у технологію записування музики, і чим більше я набирався досвіду, тим краще виходили альбоми. І зараз можу сказати, що весь цей "спектральний аналіз" я вивчив і тепер знаю, як треба робити важку музику. Для цього я переслухав море альбомів, у мене однієї важкої музики вісімсот дисків (а всього — тисяча двісті)! І останній альбом — це тяжкість, кльовий! Спеціально застосовували суперметалеві примочки, накладали гітари, усі робили «по фірмі», у всякому разі, по відомості альбом вийшов близьким до «фірми». На даний момент такого звуку я в колишньому Союзі ще не чув, по вазі. Я хотів цього домогтися й домігся… Тому що завжди думав наперед.

Юрій "Хой" Клинських

25 червня 2000 року Юрій Клинських востаннє виходить на сцену. Це відбувається в Москві, на малій спортивній арені в Лужниках, в рамках концерту «Звукова доріжка» на Святі газети «Московський комсомолець». Хой виходить один, так само як і на самому початку кар'єри, починає співати «Демобилизация», після першого куплета фонограма несподівано обривається, після другої спроби відбувається те саме, Юрій так і не зміг закінчити виступ. Це по суті було прощання зі сценою, через десять днів, 4 липня 2000 року Юрій «Хой» Клинських помер внаслідок серцевого нападу спричиненого попереднім вживанням наркотиків.

Після розпаду гурту[ред. | ред. код]

У квітні 2001 р. «Сектор газа» висувається в номінації премії російської індустрії звукозапису «Рекорд'-2001» як виконавець року. Міжнародна федерація виробників фонограм (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) повідомляє, що на звання «виконавець року» претендують Земфира, Алсу, «Би-2» і Воронезька «панк-жлоб-рок-група» «Сектор газа»[2]. У 2004 році виходить фільм Ханни Полак — «Дети Ленинградского», в якому звучить пісня «Сектора газа» — «Гуляй, мужик!».

19 жовтня 2000 року Gala records оголосила про реліз нового альбому «Восставший из Ада». Але й отут не обійшлося без казусів: ГАЛА випустила два види дисків повний (GL 10155) і спрощений з 11 піснями (GL 10220), дилери з регіонів відмовилися закуповувати альбом з 13 піснями через дорожнечу. І по регіонах розповсюджувались не тільки піратські диски, але й касети з 11 піснями, причому з фірмовими обкладинками на які зазначені всі 13 пісень. Серед пісень були відсутні «Сожженная ведьма» і «Мертвый в доме».

Склад[ред. | ред. код]

  • Юрій Клінскіх (Хой) — вокал, автор музики і текстів, аранжування, секвенсер, акустична гітара (1987—2000)
  • Ігор Кущев (Кущ) — гітара (1989—1991)
  • Володимир Лобанов — гітара (1991—1993)
  • Ігор Жирнов (Єгор) — гітара (1991—2000)
  • Вадим Глухов — гітара (1993—2000)
  • Василь Черних — гітара (1995—1998)
  • Семен Тітієвскій — бас-гітара (1988—1991)
  • Сергій Тупікін — гітара, бас-гітара (1989—1993)[3]
  • Віталій Сучков (Пітон) — бас-гітара (1993)
  • Ельбрус Черкєзов (Містер Брюс) — бас-гітара (1996)
  • Валерій Подзоров — бас-гітара (1997—1998)
  • Василь Дронов — бас-гітара (2000)
  • Олексій Ушаков — клавішні, секвенсер (1989—1995)
  • Ігор Анікєєв (Кот) — клавішні, секвенсер (1995—2000)
  • Олег Крючков (Крюк) — ударні (1988—1990)
  • Олександр Якушев — ударні (1989—1998)
  • Андрій Дєльцов (dELIS) — звукорежисер (1989—2000)
  • Тетяна Фатєєва — вокал — (1990—1993)
  • Ірина Пухоніна — вокал — (1994, 1996)
  • Вероніка Некифорова — вокал — (1998)

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Альбоми Музиканти, які брали учать в записі Рік випуску Перевидання Студія
«Плуги-вуги»

Версія 1989 року, «Плуги-Вуги»
(офіційно не видавались) :
Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара
Сергей Тупикин — соло-гітара
Игорь Кущев — соло-гітара
Семён Титиевский — бас-гітара
Олег Крючков — крики, барабани
Александр Якушев — барабани
Алексей Ушаков — клавішні
Версія 1993 року:
Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара, секвенсер
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Сергей Тупикин — бас-гітара
Александр Якушев — ударні
Версия 1997 року: *
Юрий Клинских — вокал, гітара, секвенсер
Игорь Жирнов — лідер-гітара

1989 1993, 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Колхозный панк»

Версія 1989 року
(офіційно не видавались) :
Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара
Игорь Кущев — лідер-гітара
Сергей Тупикин — соло-гітара
Семён Титиевский — бас-гітара
Олег Крючков — барабани
Александр Якушев — барабани
Алексей Ушаков — клавішні
Версія 1991 року:
Юрий Клинских — вокал, гітара, клавішні
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Сергей Тупикин — бас-гітара
Алексей Ушаков — клавішні

1989 1991, 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Зловещие мертвецы»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал
Игорь Кущев — лідер-гітара, аранжування
Семён Титиевский — бас-гітара
Сергей Тупикин — бас-гітара
Алексей Ушаков — клавішні
Татьяна Фатеева — бек-вокал

1990 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Ядрёна вошь»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал
Игорь Кущев — лідер-гітара, аранжування
Семён Титиевский — бас-гітара
Сергей Тупикин;- бас-гітара
Алексей Ушаков — клавішні
Татьяна Фатеева — бек-вокал

1990 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Ночь перед Рождеством»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара
Игорь Кущев — лідер-гітара
Андрей Дельцов — клавішні, звукооператор

1991 1997 «Мир»
«Gala Records»
«Гуляй, мужик!»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара, секвенсер
Татьяна Фатеева — бек-вокал
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Алексей Ушаков — клавішні

1992 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Нажми на газ»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара, секвенсер
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Сергей Тупикин — бас-гітара
Алексей Ушаков — клавішні

1993 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Танцы после порева»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара, секвенсер
Ирина Пухонина — бек-вокал
Игорь Жирнов — лідер-гітара

1994 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Кащей Бессмертный»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара, секвенсер, аранжування
Алексей Ушаков — голос, клавішні
Ирина Пухонина — вокал
Игорь Жирнов — лідер-гітара

1994 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Газовая атака»

Юрий Клинских — автор пісень, вокал, гітара, секвенсер, аранжування;
Ирина Пухонина — бек-вокал
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Вадим Глухов — лідер-гітара

1996 1997 «Black Box»
«Gala Records»
«Наркологический университет миллионов»

Юрий Клинских — автор пісень, лідер-вокал, бек-вокал, акустична гітара, секвенсер, аранжування
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Эльбрус Черкезов — бас-гітара
Игорь Аникеев — клавішні
сесійний барабанщик «Gala Records» — барабани

1997 «Gala-Records»
«Восставший из Ада»

Юрий Клинских — автор пісень, лідер-вокал, бек-вокал, ритм-гітара, секвенсер, аранжування, програмування, запис
Игорь Жирнов — лідер-гітара
Василий Дронов — бас-гітара
Игорь Аникеев — клавішні

2000 «Gala-Records»

Компіляції[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Інтерв'ю з Юрієм Клинских - 17.07.1996г. Тула. Архів оригіналу за 4 січня 2021. Процитовано 14 лютого 2021.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 березня 2012. Процитовано 2 липня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Умер бывший гитарист группы «Сектор Газа» Сергей Тупикин [Архівовано 29 квітня 2018 у Wayback Machine.] (kp.ua)

Посилання[ред. | ред. код]