Сенатосенко Григорій Прокопович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Прокопович Сенатосенко
Народився 1923(1923)
Бойове, (зараз Донецька область)
Помер 8 березня 1945(1945-03-08)
Кюстрін, Польща Польща
Громадянство СРСР СРСР
Національність українець
Учасник німецько-радянська війна
Військове звання старший сержант
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоної Зірки

Григорій Прокопович Сенатосенко (1923, Бойове — 8 березня 1945, Кюстрін) — Герой Радянського Союзу, в роки німецько-радянської війни снайпер 1374-го стрілецького полку 416-ї стрілецької дивізії 5-ї ударної армії 1-го Білоруського фронту, старший сержант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1923 році в селі Бойове Володарського району Донецької області України в сім'ї селянина. Українець. Закінчив 7 класів. Працював спочатку в колгоспі, а після закінчення курсів бухгалтерів — рахівником. В 19411943 роках жив на окупованій території.

У Червоній Армії з жовтня 1943 року. Учасник німецько-радянської війни з листопаду 1943 року. Воював на 1-му Білоруському фронті.

В бою 8 березня 1945 року за оволодіння містом Кюстрін (Костшин, Польща) в районі залізничної станції придушив вогонь ворожого дзоту, не давав можливість просуватися вперед стрілецьким підрозділам. У рукопашній сутичці знищив 6 ворожих солдатів, але й сам загинув у цьому бою.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм, старшому сержанту Сенатосенко Григорію Прокоповичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Бюст у Володарському

Нагороджений орденами Леніна, Червоної Зірки.

Наказом міністра оборони СРСР Герой Радянського Союзу Г. П. Сенатосенко навічно зарахований до списків 1-ї роти рідного полку.

Ім'ям Героя названа головна вулиця села Бойового, була названа піонерська дружина середньої школи, в якій він вчився. Навпроти школи на п'єдесталі встановлено бюст Г. П. Сенатосенко. Також бюст встановлено у смт Володарському, на алеї перед краєзнавчим музеєм.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои грозовых лет. — Донецк: «Донбас», 1973.(рос.)
  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988(рос.)
  • Кавалеры Золотой Звезды. — Донецк: Донбас, 1976(рос.)
  • Навечно в строю. Книга 1. М.: Воениздат, 1957(рос.)
  • Трокаев А. А. Герои пламенных лет. Донецк: Донбас, 1985(рос.)