Сенґе Дуурен-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сенґе Дуурен-хан
ᠰᠡᠩᠬᠡ
ᠳᠦᠬᠦᠷᠡᠩ
Народився 1522(1522)
Помер 1586
Національність монгол
Діяльність суверен
Титул хан туметів
Посада хан
Термін 1582—1586 роки
Попередник Алтин-хан
Наступник Намудай Сечен-хан
Рід Чингізиди
Батько Алтин-хан
У шлюбі з Sanniangzid
Діти Намудай Сечен-хан

Сенґе Дуурен (Дугуренг)-хан (15221586) — 2-й володар туметського ханства монголів в 15821586 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Старший син Алтин-хана, засновника держави туметів. Народився Сенґе Дуурен у 1522 році. У 1540-х роках брав участь у походах батька проти урянхайців, у 1550—1560-х роках був учасником війн з ойратами. У 1571 році після шлюбу батька з Дзьонґен (відома у китайців як Санніангзі) з роду Борджигінів, яка спиралася на підтримку китайського уряду. В результаті Сенґе Дуурен вирушив у добровільне вигнання, ставши кочувати біля Кукунору.

У 1582 році після смерті батька повернувся до столиці Кьоке-Хото, де став новим ханом туметів. Втім стикнувся з амбіціями мачухи Дзьонґен, що захопила ханську печатку й стала намовляти нойонів оголосити новим ханом свого сина Будаширі. Водночас стала вести перемовини з імператорським урядом, про передачу Будаширі титулу шун'ї-вана як визнання його влади. Боротьба тривала декілька місяців. Зрештою китайський уряд вирішив передати печатку і титул Сенґе Дуурен-хану, але той мусив оженитися на Дзьонґен. Остання не полишала спроб прибрати до своїх рук усю владу.

Сенґе Дуурен-хан продовжив політику батька щодо мирних відносин з Китаєм та поширення буддизму, ведучи листування Далай-ламою III,я кого запросив до своєї столиці. При цьому відкинув вимоги деяких ордоських і туметських феодалів, що вимагали вигнати лам та відмовитися від буддизму.

Втім пияцтво Сенґе Дуурен-хана призвело до того, що Дзьонґен на ділі захопила владу в державі, розділивши її з Макай-хатун (знаною як Бая Бейідзі (мала принцеса), яка контролювала Праве крило ханства. Спроба Дзьонґен оголосити Будаширі наразилася на опір. У 1584 році ним став Намудай, син Сенґе Дуурен-хана (оженившись з Баєю Бейідзі), а після смерті батька 1586 року успадкував владу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kollmar-Paulenz, Karénina (2000): «New Data on the Life of the Jonggen Qatun, the Third Wife of Altan Qayan of the Tumed Mongols». Central Asiatic Journal 44.2: 190—204.
  • L. Chuluunbaatar, Political, economic and religious relations between Mongolia and Tibet, in Tibet and Her Neighbours: A History. McKay Alex (éd.), 2003, Londres, Edition Hansjörg Mayer, p. 151—153