Сербські імена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сербське імена — це імена, притаманні членам сербської нації. Особисте ім'я, яке дано людині після народження, є її невід'ємною частиною, і зазвичай супроводжує її все життя. Ім'я є одним з найважливіших способів ідентифікації індивідуальних особистостей, відмінних від інших людей і народів.

В сербській традиції існує переконання, що значення імені може визначити долю власника.[1] Сербські національні імена в основному слов'янського походження (нпр. Бранимир, Владислава, Весна, Вук).[2][3] Християни в Сербії також використовують видозмінені грецькі імена (нпр. Дороті, Георгій, Даміан) і єврейські імена (нпр. Йован, Лазар, Тамара), в той час як сербські мусульмани користуються арабськими іменами (Амір, Селма, Єміна).

Історія[ред. | ред. код]

Сербські імена спочатку були повністю слов'янськими іменами, які давалися в основному в честь назви тварин і рослин, природних явищ або хороших і бажаних рис характеру. Іноді імена мали певне магічне значення і вважалося, що такі імена визначали долю людини.[4]

Християнізація сербів в середньовіччя і прийняття християнства, принесли імена єврейського і грецького походження, які врешті-решт увійшли в сербський фонд імен.[5] Народні імена були поширені серед сербів на початку турецької епохи, і частка сербського національного імені в 15-му столітті склала 72,6 відсотка.[3]Змішанням основ слов'янських і іншомовних імен виникли такі імена: Томислав, Петрослава, Павлимир, Турисав, і інші.

Серед громадян Белграда з 1900 по 1990 рік частіше всього зустрічалися імена з основами: мил, рад, драг, люб, жив, слав, вук, бор, мир.[6] З 1990-х років стає все більше християнських календарних імен по відношенню до національних. На 10 імен новонароджених дітей чоловічої статі, в Белграді в період 2003—2005 років, тільки одне було національним.[7]

Походження імен[ред. | ред. код]

За походженням, сербські імена можна розділити на оригінальні імена зі слов'янськими основами, та іноземні імена (грецькі, єврейські, арабські та інші), які, в основному через релігію, увійшли в сербський фонд імен.

Слов'янські імена[ред. | ред. код]

Слов'янські імена є частиною слов'янської спадщини сербів, які відомі протягом багатьох століть і широко поширені у всіх слов'янських народів:

Грецькі імена[ред. | ред. код]

Хрещення слов'ян принесло єврейські і грецькі імена

Грецькі імена прийшли до сербів разом з християнством. Популярні імена:

Єврейські імена[ред. | ред. код]

Јеврејска имена прийшли до сербів разом з християнством, в більшості своїй це імена апостолів і особ з біблії. Найпоширеніші з них: Аврам, Адам, Гаврило, Давид, Данијела, Илија, Исак, Јеврем, Јеремија, Јелисавета, Јована, Јосиф, Лазар, Марија, Михаило, Наум, Сава, Сара, Тамара, Манасија і інші.

Арабські імена[ред. | ред. код]

Арабські імена прийшли до сербів разом з поширенням ісламу. Їх обирають зазвичай мусльмани.Найпоширеніші з них: Аиша, Амила, Азра, Елмира, Емир, Емина, Есма, Јасмина, Ламија, Лејла, Мирза, Надија, Сенад, Синан, Сафет, Селма, Фатима, Фахрета, Хана, Шабан, і інші.

Нові імена[ред. | ред. код]

Нові або «модні» імена — це імена, які набрали популярність протягом останніх п'ятдесяти років, увійшовши в сербський простір імен. В основному це імена відомих громадських діячів, акторів, політиків і т. д. Деякі з них: Елвіс (по Елвісу Преслі), Лењин, Стаљин (по комуністичних лідерах), Індіра (ім'я) (по Індіра Ганді), Жаклцна (по Жаклін Кеннеді), Касандра (по образу з серіалу Касандра ), Валентина (по Валентині Терєшковій), Сільвана (по Сільвані Мангано), Діана (по уельській принцесі Діані), і багато інших.[2] Серед таких імен є ті, які виникли в наслідку захопленнями новими витворами науки і промисловості (Машинка, Тракторка, Петолетка і т. д.).

Види імен[ред. | ред. код]

В сербських іменах ми бачимо два види імен, простий і складний.

Прості імена[ред. | ред. код]

Прості як правило, формуються з основи, яка включає іменник, прикметник або дієслово, до яких додається закінчення:

Приклад- ватра (вогонь) в іменах Ватрослав/а, Огњен/ка, Жарко

Прості імена можуть бути без закінчення, використовючи тільки сербський іменник. Таким чином, є багато імен, які створені з назв тварин або рослин, такі як: Вук, Голуб, Лав, Змај, Вишња, Дуња, Јагода, Ружа, Јела, і т. д.

Складні імена[ред. | ред. код]

Складні імені складаються з декількох іменників, прикметників чи дієслів. Найвживаніші з них:

Дівчатом часто дають імена фруктів, наприклад по вишні.

Значення імені[ред. | ред. код]

Імена є хорошим показником того, як народ сприймав навколишній світ, на що він сподівався, і як він відповів на труднощі, в яких опинився.[6] Часто імена виражали рису яку батьки бажали своїм дітям срећа (щастя), здравље (здоров'я), лепота (краса), доброта, власт (влада), мир, памет (пам'ять), і т. д.

Також часто імена дають в честь квітки, наприклад невену.

Приклад :

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Српска имена у 20. веку, Приступљено 25. 4. 2013.
  2. а б Priča o imenima [Архівовано 16 вересня 2009 у Wayback Machine.], Приступљено 25. 4. 2013.
  3. а б Светозар Стијовић: Ален Милисавов, Катрин Милевина [Архівовано 29 березня 2009 у Wayback Machine.], Српско наслеђе бр. 13, 1999.
  4. Osobna imena (antroponimi) [Архівовано 24 березня 2017 у Wayback Machine.], Приступљено 25. 4. 2013.
  5. Стара српска имена [Архівовано 7 лютого 2009 у Wayback Machine.], Приступљено 25. 4. 2013.
  6. а б Именослов [Архівовано 22 лютого 2017 у Wayback Machine.] (Свевлад)
  7. Najpopularnija imena u Srbiji [Архівовано 7 серпня 2011 у Wayback Machine.], Приступљено 25. 4. 2013.

Посилання[ред. | ред. код]