Рутенко Сергій Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рутенко Сергій Олексійович
Народився 29 серпня 1981(1981-08-29) (42 роки)
Привольний[d], Луговослободська сільрадаd, Мінський район, Мінська область, Білоруська РСР, СРСР
Країна  Білорусь
 Іспанія
Діяльність гандболіст
Знання мов іспанська
Брати, сестри Денис Рутенкоd
Вага 92 кг
Зріст 198 см
Нагороди
заслужений майстер спорту Республіки Білорусь
Сайт siarheirutenka.com

Сергій Олексійович Рутенко (біл. Сяргей Аляксеевіч Рутэнка, нар. 29 серпня 1981, с. Привольний, Мінський район, Мінська область, Білоруська РСР, СРСР[1]) — білоруський гандболіст, що в минулому мав також словенське й іспанське громадянства. Правша, зріст — 198 см, вага — 100 кг.

Біографія[ред. | ред. код]

Сергій Рутенко народився в сім'ї лісника і медпрацівниці. Мати народилася в Сибіру в сім'ї українців, яких в часи СРСР відправили на заслання. Якийсь час вона жила в Росії, де й познайомилася зі своїм чоловіком, який за національністю теж українець. Потім родина переїхала до Білорусі. У дитинстві Сергій часто гостював у бабусі в Україні[2].

Вихованець мінської школи гандболу. 2000 року у складі молодіжної збірної Білорусі став срібним призером чемпіонату світу та перейшов з мінського «Аркатрону» до словенського клубу «Ґоренє», а згодом — до «Півоварна Лашко». 2004 року прийняв словенське громадянство. Дебютний матч за Словенію провів на Олімпіаді в Афінах проти Росії. Всього у складі цієї збірної Сергій провів 40 ігор, забив 269 м'ячів, став найкращим бомбардиром чемпіонату Європи 2006 (51 гол).

2005 року Рутенко перейшов до одного з найсильніших клубів Європи — іспанського «Сьюдад-Реалу», з яким протягом чотирьох сезонів здобув по три перемоги у Лізі Чемпіонів, Лізі ASOBAL (чемпіонаті Іспанії) та Кубку Іспанії. У грудні 2008 року з ініціативи керівництва клубу через обмеження квоти на легіонерів прийняв громадянство Іспанії.

В той же час Рутенко заявив про бажання повернутися у збірну Білорусі одразу по завершенню необхідного трирічного терміну з часу його останньої гри за Словенію.

Влітку 2009 року гандболіст перейшов до каталонської «Барселони», підписавши з кубом контракт на 5 років. Сума транферу склала €1,2 млн, що є рекордом для світового гандболу[3].

У січні 2010 року Рутенка було включено до поширеної заявки збірної Білорусі на відбірковий турнір чемпіонату світу 2011, проте через юридичні перешкоди повернення гравця до білоруської команди було відкладено. У вересні 2010 року Рутенко все ж отримав право грати за Білорусь.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]