Серджіо Канаверо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серджіо Канаверо
італ. Sergio Canavero
Народився 29 грудня 1964(1964-12-29) (59 років)
Турин, Італія
Країна  Італія
Діяльність лікар, нейрохірург, хірург
Галузь нейрохірургія і трансплантологія
Alma mater Туринський університет
Знання мов англійська[1][2] і італійська[1][2]

Серджіо Канаверо (італ. Sergio Canavero) — італійський нейрохірург, який займається вивченням можливості трансплатації голови людини.

Біографія[ред. | ред. код]

Вивчав медицину у Туринському університеті. Після здобуття диплому працював в госпіталі Туринського університету. Створив та очолив Туринську передову групу нейромодуляції.

У 2013 році Канаверо офіційно оголосив про планування пересадки голови. Основною проблемою у цій операції є з'єднання розрізаного спинного мозку. Канаверо заявив, що сполучення волокон спинного мозку донора та реціпієнта можливе за допомогою ф'юзогенів, таких як поліетиленгліколь. Він припустив, що для такої операції знадобиться команда з сотні хірургів і близько 36 годин для її завершення. Оціночна вартість операції — 12,8 млн доларів.[3]

У листопаді 2017 року було оголошено, що в Китаї командою Медичного університету Харбіна, під керівництвом Серджіо Канаверо, успішно пройшла перша в світі трансплантація мертвої людської голови на труп. Операція з пересадки тривала 18 годин, медикам вдалося успішно поєднати хребет, нерви і кровоносні судини[4]. Після цього Канаверо заявив, що проведе операцію з пересадки голови живої людини, громадянина Китаю, так як саме ця країна підтримала дослідження вченого[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/119057763
  2. а б CONOR.Sl
  3. Tucker R. (2 липня 2013). Human head transplants may be possible this century, neuroscientist says (англ.). nationalpost.com. Процитовано 30 квітня 2015.
  4. Первая в мире трансплантация головы человека проведена в Китае. RT. 17 листопада 2017. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  5. В Китае готовятся к первой в истории операции по пересадке головы живого человека

Посилання[ред. | ред. код]