Сер Річард Рід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сер Річард Рід
Народився 1511
Помер 1575
Поховання Гартфордшир
Країна  Королівство Англія
Діяльність суддя
Alma mater Вінчестер-коледжd і Новий коледж Оксфорду
Селище Нетер-Валлоп, де народився Річард Рід.
Маєток Мойглер-Манор.
Парафіяльна церва Святої Марії в Рідборні, де похований Річард Рід.

Сер Річард Рід (1511 – 1576) – відомий ірландський політик, суддя, юрист англійського походження в XVI столітті. Володів посадою лорд-канцлера Ірландії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження та рання кар’єра[ред. | ред. код]

Річард Рід народився в селищі Нетер-Воллоп, що в Гемпширі. Він був другим сином Річарда Ріда (помер у 1555 р.) - лорда Воллоп та його дружини Маргарет. Він здобув освіту в Вінчестерському коледжі та в Новому коледжі Оксфорда, де став стипендіатом у 1528 році. Річард Рід отримав ступінь бакалавра цивільного права в Оксфорді в 1537 році та доктора цивільного права в тому ж університеті в 1540 році. Він швидко придбав репутацію «людини вченої та досвідченої». Річард Рід отримав звання урядового магістра та здійснив важливу торгову місію до Фландрії. Він був посвячений у лицарі в 1544 році.

Лорд-канцлер Ірландії[ред. | ред. код]

У 1546 році сера Джона Алана, лорда-канцлера Ірландії, було усунено з посади за звинуваченням у корупції. Річарда Ріда відправили до Ірландії замість нього. Йому було даровано будинок на території собору Святого Патріка та садибу Мойглер, що поблизу Мейнута, графство Кілдер. У 1548 році Джон Алан був відновлений на посаді канцлера. Річард Рід повернувся до Англії, де став майстром запитів. Пізніше він придбав садиби Редборн, що поблизу Сент-Олбанса та садибу Танглі, що поблизу Андовера.

Родина і спадкоємці[ред. | ред. код]

Річард Рід помер 11 липня 1576 року і був похований у церкві Святої Марії в Редборні. Він залишив спадщину Вінчестерському коледжу та на утримання парафії Редборн. Сам маєток Редборн успадкував його старший син Інокентій, що також успадкував сімейний маєток у Нетер-Воллоп. Його другий син Джон помер у віці дев’ятнадцяти років, тоді як його третій син Ендрю став значним землевласником у Гемпширі, придбавши садиби Лінкенгольт і Факком. Дружиною Річарда була Енн Трегонвелл, донька видатного юриста сера Джона Трегонвелла з Мілтона Аббаса, Дорсет, і його першої дружини Елізабет Ньюс. Крім згаданих вище синів, у них була донька Анна, яка вийшла заміж за містера Вілгосса.

Характер[ред. | ред. код]

Історик Ф. Болл хвалить Річарда Ріда як людину великої освіченості, хоча історик Дж. Р. О’Фланаган додає, що під час його перебування на посаді в лорда-канцлера Ірландії було мало судових процесів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gregg, E. Stuart, junior A Crane's Foot, (or Pedigree), of Branches of the Gregg, Stuart, Robinson, Dobbs and allied families. Hilton Head, South Carolina, 1975; p. 253
  • Ball, F. Elrington. The Judges in Ireland 1221-1921. London: John Murray, 1926
  • Moyglare House still exists, though the present building dates from the eighteenth century.
  • A. R. Bayley, 'Sir John Tregonwell's second wife' (7 Dec 1912), Notes and Queries Series 11 Vol. VI (1912), p. 454 (Internet Archive).
  • Wreaths: Newce of Oxford', in J.W. Papworth, ed. A.W. Morant, An Ordinary of British Armorials, 2 vols (T. Richards, London 1874), II, p. 1125 (Internet Archive). See tomb of Tregonwell at Milton Abbas.
  • O'Flanagan, J. Roderick. Lives of the Lord Chancellors and Keepers of the Great Seal of Ireland. London, 1870