Сефер-реїс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сефер-реїс
тур. Sefer Reis
Помер 1565
Країна Османська імперія
Діяльність корсар

Сефер-реїс (тур. Sefer Reis, осман. سفر‎, помер у 1565 р) — османський капер і адмірал, який очолював османський флот Індійського океану в його протистоянні з флотом Португальської імперії з 1560 року[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Про походження та родину Сефер-реїса майже не залишилось ніяких відомостей[2]. Єдине, що відомо вченим, це те, що він був албанського походження[3]. Стратегія управління флотом Сефер-реїса відрізнялася від стратегії його попередників тим, що він ніколи не намагався здійснювати військові операції на березі, штурмувати фортеці, перевозити війська чи засоби облоги тощо. З важкого багаторічного досвіду він знав, що сила, як і слабкість португальців криються в морі і зосередив свої дії на португальських кораблях, так що його перемоги вимірювались не завойованими територіями, а захопленими суднами та збільшенням митних доходів в портах Мохи, Адена, Джидди та Суеца[2].

У 1560 році османський намісник Єгипту Софу Хадим Алі-паша заблокував підтримане Рустем-пашою повторне призначення Сейді Алі-реїса на посаду адмірала османського Індійського флоту, після його довгого повернення в Стамбул суходолом з Індії[4]. Натомість верховне командування усім флотом Османської імперії в Індійському океані було доручено Сефер-реїсу[4]. Сефер-реїс організував регулярні напади османського флоту з Червоного моря на португальське судноплавство і починаючи з 1561 р., португальські кораблі з Ормуза змушені були плавати з військовим ескортом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Daniel R. Headrick (2010). Power Over Peoples: Technology, Environments, and Western Imperialism, 1400 to the Present. Princeton University Press. с. 77. ISBN 978-0-691-13933-3.
  2. а б The Ottoman Age of Exploration, Giancarlo Casale, page 112, 2010
  3. Omari, p.16
  4. а б Giancarlo Casale (26 січня 2010). The Ottoman Age of Exploration. Oxford University Press. с. 110. ISBN 978-0-19-979879-7.

Джерела[ред. | ред. код]