Сиволап Юрій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Юрій Михайлович Сиволап
Народився 18 листопада 1939(1939-11-18)
Помер 9 серпня 2014(2014-08-09) (74 роки)
Поховання Другий християнський цвинтар
Країна Україна Україна
Національність українець
Діяльність біолог
Галузь селекція, генетика, молекулярна біологія, молекулярна генетика
Вчене звання академік національної академії аграрних наук Україниd
Науковий ступінь доктор біологічних наук

Ю́рій Миха́йлович Сивола́п (18 листопада 1939—9 серпня 2014) — доктор біологічних наук, професор, академік УААН. Директор Південного біотехнологічного центру УААН.

Сиволап — засновник напряму використання досягнень молекулярної біології і молекулярної генетики для розвитку теорії і практики селекції рослин в Україні і широко відомої у світі школи молекулярних генетиків сільськогосподарських рослин. Він розробив основні методи виділення ДНК з тканин рослин і дослідження молекулярно-генетичного поліморфізму видів і сортів. Проводив фундаментальні дослідження з організації і мінливості геному рослин.

Під керівництвом Ю. М. Сиволапа розроблені генно-інженерні методи детекції бактеріального раку винограду, визначення гомеостатичності ячменю, ДНК-маркування важливих агрономічних ознак пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшника, прогнозу гетерозису. Вперше в СНД в практику генетико-селекційних досліджень впроваджений метод ПЛР-аналізу. Ю. М. Сиволапом з співробітниками створена сучасна система диференціації, ідентифікації і реєстрації сортів сільськогосподарських рослин за ДНК-профілюванням і створюється банк даних генотипів сортів важливіших видів сільгоспрослин за молекулярно-генетичними формулами.

Академік Ю. М. Сиволап є координатором напряму «Новітні біотехнології в рослинництві» програми УААН «Сільськогосподарська біотехнологія 2006—2010». Обраний членом Асоціації біотехнологів країн Чорноморського регіону (BSBA). Член редакційної колегії чотирьох наукових журналів. Опубліковано три монографії і 430 наукових праць.

Джерела[ред. | ред. код]

Керівні кадри. Українське товариство генетиків і селекціонерів ім. М. І. Вавилова. Архів оригіналу за 24 жовтня 2010. Процитовано 7 квітня 2010.