Сикарії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Масада, залишки фортеці і останнього притулку сикаріїв у Юдейські війні

Сика́рії (лат. sicarii, буквально «кинджальники»; від sica — «кривий кинджал», «сика») — терористичне угруповання, що діяло в Юдеї у I столітті н. е. Радикальне крило руху зелотів проти представників римської влади в провінції. Їхньою зброєю переважно був кинджал-сика — звідси і отримали свою назву. Провели ряд нападів на римських начальників, свого роду терористичних актів.

Сикарії були релігійними фанатиками. Боролися з римським впливом в Юдеї, нападали на представників римської влади та лояльних представників місцевої знаті, шкодили їх майну. Серед сикаріїв були люди різного штибу, включаючи і професійних убивць, які працювали, в тому числі, і на самих римлян. Йосип Флавій повідомляє, що вбивці воліли діяти в натовпі, що дозволяло зробити більший ефект і заодно, давало нападнику можливість сховатися.

Сикарії були, разом з зелотами (проте, часто конфліктували з ними), та були однією з рушійних сил у першій юдейської війні. Сикарії вели активні бойові дії, одночасно знищуючи запаси власного продовольства для більшого озлоблення євреїв-повстанців. Після розгрому, деяке число сикаріїв утекло до Єгипту і Кирени, де продовжили боротьбу проти римлян. Останні юдейські сикарії покінчили із собою в Масаді у 73 році після трирічної облоги римськими військами.

Згадки про сикаріїв є декількох місцях Талмуду. Був введений спеціальний термін «сікарікон» під яким в Талмуді розуміються особи, що незаконно привласнювали чуже майно, а також закони про це майно.  Цей термін було введено в законодавчий обіг в зв'язку з широким розповсюдженням цього явища в Юдеї після військових дій Тита[1][2][3][4]. Іспанський похідний термін sicario означає вбивць, що працюють на наркокартелі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Талмуд, Мішна і  Тосефта, розділ Зраім  трактат Бікурім І.2    Талмуд  пер. Н. Переферкович т. 1 ст. 399
  2. Талмуд, Мішна і  Тосефта, розділ Зраім  трактат Бікурім ІІ. 3   Талмуд  пер. Н. Переферкович  т. 1 ст. 404
  3. Талмуд, Мішна і  Тосефта, розділ Нашім трактат Гіттін  V, 6  Талмуд пер. Н.Переферкович  т. 3 ст. 359
  4. Талмуд, Мішна і  Тосефта, розділ Таhарот  трактат Махширін I,6  Талмуд  пер. Н.Переферкович  т.6 ст.359

Посилання[ред. | ред. код]