Сили спеціальних операцій Збройних сил України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сили спеціальних операцій
Збройних сил України
Емблема Сил спеціальних операцій Збройних сил України[1]
Засновано 5 січня 2016 року[2]
Країна  Україна
Вид ЗСУ Збройні сили
Тип сили спеціальних операцій
Роль проведення спеціальних операцій, спеціальна розвідка
Штаб Київ
Гасло «Іду на ви!»
Прапор
Талісман Вовкулака
Річниці 29 липня
Війни/битви

Війна на сході України

Російське вторгнення в Україну (2022)
Вебсайт sof.mil.gov.ua
Командування
Поточний
командувач
Бригадний генерал
Сергій Лупанчук
Знаки розрізнення
Прапор
Нарукавний знак
Беретний знак

Медіафайли на Вікісховищі

Сили спеціальних операцій Збройних сил України (ССО ЗСУ) — окремий рід сил у складі Збройних сил України, до складу якого входять частини спеціального призначення та підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій, що комплектуються спеціально навченими фахівцями, які мають спеціальні можливості у сферах розвідки, прямих акцій та військової підтримки для виконання складних, небезпечних, інколи політично чутливих операцій, що проводить командування ССО.

Історія[ред. | ред. код]

Історія створення Сил спеціальних операцій ЗС України бере свій початок з 2007 року. Тоді було видано одну з останніх директив міністра оборони України Анатолія Гриценка щодо формування Управління Сил спеціальних операцій, як структурного підрозділу Генерального штабу ЗС України. Очолив Управління розробник його концепції — Юрій Серветник. Підрозділ проіснував до 2012 року[3][4].

Анексія Криму Росією і війна на Донбасі прискорили процес формування ССО. Завдяки бойовому досвіду, набутому військово-політичним керівництвом та підрозділами спеціального призначення, з'явилась необхідність відокремлення Сил спеціальних операцій в окремий рід сил.

20 квітня 2015 року начальник Управління спеціальних операцій Генштабу Сергій Кривонос повідомив, що у Генеральному штабі ЗСУ підтримали пропозицію створити окрему структуру Сил спеціальних операцій, котра підпорядковуватиметься Міністерству оборони України.

Створення Сил спеціальних операцій було передбачено у Стратегічному оборонному бюлетені України 2016 року, розрахованому на період до 2020 року[5].

5 січня 2016 року Міністр оборони призначив командувачем Управління Сил спеціальних операцій генерал-майора Ігоря Луньова, який раніше був першим заступником командувача Високомобільних десантних військ. Начальник Управління спеціальних операцій Генштабу Сергій Кривонос був призначений першим заступником командувача ССО[6].

14 травня 2016 року відбувся перший випуск 29 інструкторів навчально-тренувального центру Сил спеціальних операцій кваліфікаційного курсу в рамках програми Об'єднаної багатонаціональної групи (США, Литва, Латвія, Естонія).[7]

16 червня 2016 року Верховна Рада дозволила створити сили спеціальних операцій та високомобільні десантні війська. За відповідний законопроєкт проголосували 256 народних депутатів. Законом вносяться зміни до закону про збройні сили України, якими визначається, що до окремих родів військ належать Сили спеціальних операцій Збройних Сил України, Високомобільні десантні війська Збройних Сил України.

26 липня 2016 року президент Петро Порошенко запровадив свято День Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

29 липня 2017 року Міністр оборони України повідомив про збільшення фінансування сил спеціальних операцій, зокрема додаткові кошти планується направити на розбудову навчального центру.[8]

3 березня 2018 року Президент Петро Порошенко затвердив Положення про Сили спеціальних операцій Збройних Сил України.[9]

У 2019 році загін українських Сил спеціальних операцій у форматі Special Operation Task Group пройшов сертифікацію і з 2020 року заступив на бойове чергування у складі підрозділів NATO Response Force[10].

24 червня 2019 року вперше в історії підрозділ з країни — не члена НАТО пройшов сертифікацію як підрозділ ССО (SOF) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО. Ним став 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України. Також українських офіцерів ССО залучали до оцінювання підрозділу хорватських спецпризначенців за вимогами NRF.[11]

В червні 2019 року вперше було оголошено на набір на Кваліфікаційний курс інформаційних та психологічних операцій (ІПсО).[12]

24 липня 2019 року генерал-лейтенант Ігор Луньов дав брифінг. На ньому він повідомив, що в ССО на 100 % замінено зразки снайперських гвинтівок радянського виробництва. Вітчизняні гвинтівки UAR-10, американські SAVAGE, BARRETT значно підвищили якість виконання бойових завдань підрозділів спецпризначення і ведення контрснайперської боротьби на Сході України[13]. Він озвучив плани ССО — впровадити новий Кваліфікаційний курс для підрозділів інформаційно-психологічних операцій, завершити формування авіаційної та морської компоненти й розпочати підготовку пілотів та екіпажів у відповідності до поточних завдань.[14]

Завдання та цілі[ред. | ред. код]

Функції, завдання та особливості діяльності Сил спеціальних операцій Збройних Сил України визначаються законами України та Положенням, яке затверджує Президент України.

Органи військового управління та військові частини розвідки, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України відповідно до закону можуть залучатися до заходів добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони, підготовки та проведення спеціальних операцій та/або спеціальних дій, забезпечення готовності Збройних Сил України до оборони держави. Сили спеціальних операцій Збройних Сил України здійснюють ведення спеціальної розвідки.

ЗУ «Про оборону України» дає визначення спеціальна операція — сукупність узгоджених і взаємопов'язаних за метою, завданнями, місцем та часом спеціальних дій підрозділів Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, спрямованих на створення умов для досягнення стратегічних (оперативних) цілей, які проводяться за єдиним замислом самостійно або у взаємодії з військовими частинами, підрозділами Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів України та інших складових сил оборони для виконання завдань.

Спеціальна розвідка — комплекс заходів і дій для добування, опрацювання і доведення розвідувальної інформації в інтересах підготовки та ведення (підтримки) операцій, бойових і спеціальних дій з використанням визначених способів добування відомостей, в тому числі встановлення конфіденційного співробітництва з особами за добровільною згодою.

До типових завдань ССО відносяться:

  1. Рейди та сучасні бойові дії;
  2. Психологічні операції (Psy-Ops);
  3. Добуття розвідувальної інформації за лінією фронту;
  4. Робота «цивільної адміністрації» (залучення на свій бік населення);
  5. Створення агентурних мереж;
  6. Навчання іноземних армій, поліційних і безпекових сил (так зване «примноження сили»);
  7. Пошук, евакуація й доставлення полонених, заручників;
  8. Медична допомога;
  9. Впровадження в структуру спецслужб і військових організацій з метою шпигунства або знищення людей, що представляють загрозу державі (в тому числі і на території інших держав);
  10. Підготовка до переворотів, повалення режимів;
  11. Виявлення, ідентифікація та визначення цілей для власних засобів ураження;
  12. Антитерористичні операції.

Структура[ред. | ред. код]

Командування ССО[ред. | ред. код]

Частини спеціального призначення[ред. | ред. код]

Підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій[ред. | ред. код]

Авіація[ред. | ред. код]

Діяльність[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

9 квітня 2018 року у Командуванні Сил спеціальних операцій ЗС України завершились двотижневі курси з оперативного планування, які проводились викладачами Об'єднаного університету Сил спеціальних операцій (Флорида) (Joint Special Operations University).[16]

Підготовка майбутніх молодших офіцерів Сил спеціальних операцій ЗС України здійснюється у Військовій академії (м. Одеса) по спеціальності «Управління діями підрозділів спеціального призначення».

Навчання[ред. | ред. код]

  • На початку липня 2017 року бійці 140-го центру СпО брали участь у навчаннях «Flaming Sword 2017» (Литва). Три тижні, 1000 бійців з 9 країн.
  • З 28 червня по 10 липня 2021 року бійці 73 Морського Центру СпО брали участь у навчаннях «Sea Breeze 2021».
  • З 22 вересня по 30 вересня 2021 року Сили спеціальних операцій України брали участь у навчаннях «Об'єднанні зусилля 2021». Більше 12000 бійців, 600 одиниць техніки з 16 країн.
  • З 20 вересня по 1 жовтня 2021 року Сили спеціальних операцій Збройних сил України брали участь у навчаннях «Rapid Trident 2021»

Командування[ред. | ред. код]

Штандарт командувача Сил спеціальних операцій

Командувачі[ред. | ред. код]

Начальники штабу [ред. | ред. код]

Заступники командувача[ред. | ред. код]

Оснащення[ред. | ред. код]

Техніка[ред. | ред. код]

Стрілецька зброя[ред. | ред. код]

Окрім типового для українських збройних сил стрілецького озброєння, використовуються снайперські гвинтівки:

Втрати[ред. | ред. код]

17 січня 2019 року президент Петро Порошенко повідомив, що з початку війни на Донбасі загинули 70 бійців Сил спецоперацій.[29]

29 липня 2021 року президент Володимир Зеленський повідомив про 80 загиблих бійців ССО.[30]

Відзнаки та нагородження[ред. | ред. код]

Державні[ред. | ред. код]

Станом на 17 січня 2019 року, 294 воїни були нагороджені державними нагородами, 4 воїни отримали звання Герой України[29]. Станом на 29 липня 2021 року, понад 600 воїнів удостоєні державних нагород, 7 — звання Герой України, серед них генерал-майор Ігор Гордійчук («Сумрак») та полковник Олександр Трепак («Редут»)[30].

Відомчі[ред. | ред. код]

13 жовтня 2017 року до Дня захисника України з метою відзначення бойових заслуг особового складу Сил спеціальних операцій під час проведення спеціальних дій, ведення спеціальної розвідки в тилу противника, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України ввів у дію відзнаку Командувача Сил спеціальних операцій («Іду на Ви»).

  • Відзнака I ступеня (Вожак) — за особисте успішне виконання бойових завдань в тилу противника та безпосередню участь у знищені живої сили та техніки противника.
  • Відзнака II ступеня (Вовкулака) — за безпосередню участь в проведенні спеціальних дій та ведення спеціальної розвідки.
  • Відзнака III ступеня (Вовк) — за високі показники у службі, виявлену ініціативність та мужність під час виконання службових (бойових) завдань, особистий внесок в успіх спеціальних операцій Збройних Сил України.
  • Відзнака IV ступеня — нагороджуються військовослужбовці Сил спеціальних операцій, які успішно закінчили кваліфікаційний курс (Q-COURSE).

Першою відзнакою командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України «Іду на Ви» (Вожак) був нагороджений легендарний спецпризначенець, Герой України генерал-майор Ігор Гордійчук. Бойовий генерал, справжнім покликанням якого є війська спецпризначення. Для усього особового складу Сил спеціальних операцій Збройних Сил України є зразком виконання обов'язку щодо захисту Батьківщини. Спецпризначенець Збройних Сил України № 1.[31]

Традиції[ред. | ред. код]

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на ви!». Нову символіку й однострої було остаточно затверджено наказом МО № 606 від 20 листопада 2017 року.[32]

Вшанування[ред. | ред. код]

29 липня святкується День Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Свято встановлене 26 липня 2016 року указом президента України «Про День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України». Петро Порошенко зазначив, що свято запроваджене, враховуючи важливу роль Сил спеціальних операцій ЗСУ у забезпеченні обороноздатності держави та героїзм особового складу, виявлений під час проведення антитерористичної операції на сході України.[33]

У місті Кривий Ріг є вулиця Сил спеціальних операцій.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Емблеми родів військ та служб Збройних Сил України, затверджені Президентом України 5 липня 2016 року
  2. Муженко призначив командувача Сил спеціальних операцій
  3. «Формування сил спеціальних операцій». Аналітична записка : [арх. 03.05.2018] / Герасимов А.П., Куплевацька О.І. // Національний інститут стратегічних досліджень. — Дата звернення: 26.11.2018.
  4. Силы специальных операций. В плену интриг и амбиций : [арх. 13.12.2017] / Анастасия Рингис. — 2015. — 16 грудня. — Дата звернення: 26.11.2018.
  5. Указ Президента України №240/2016 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року "Про Стратегічний оборонний бюлетень України". http://www.president.gov.ua/. Адміністрація Президента України. 6 червня 2016. Процитовано 18 серпня 2017. 
  6. Управління сил спеціальних операцій очолив генерал-десантник. http://www.unn.com.ua/. Українські національні новини. 5 січня 2016. Процитовано 18 серпня 2017. 
  7. У Хмельницькому відбувся перший випуск 29 інструкторів-спецпризначенців за програмою НАТО. Міністерство оборони України. Процитовано 4 жовтня 2019. 
  8. Міністр оборони Степан Полторак повідомив про збільшення фінансового ресурсу Сил спеціальних операцій. http://www.mil.gov.ua. Міністерство оборони України. 29 липня 2017. Процитовано 29 липня 2017. 
  9. Указ Президента України №52/2018 від 3 березня 2018 року «Про Положення про Сили спеціальних операцій Збройних Сил України». http://www.president.gov.ua/. Адміністрація Президента України. 3 березня 2018. Процитовано 6 березня 2018. 
  10. Сили спеціальних операцій України на литовських навчаннях НАТО. http://veterano.com.ua/. Ветерани.ua. Архів оригіналу за 19 серпня 2017. Процитовано 18 серпня 2017. 
  11. ССО у 2020 році залучатимуть до Сил реагування НАТО. Новинарня (укр.). 28 жовтня 2019. Процитовано 27 липня 2020. 
  12. Вперше проводиться набір на Кваліфікаційний курс ІПсО. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 24 червня 2019. Процитовано 24 червня 2019. 
  13. ССО позбавились радянських снайперських гвинтівок. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 24 липня 2019. Процитовано 24 липня 2019. 
  14. «У ССО на 100 відсотків замінено радянські снайперські гвинтівки» – генерал-лейтенант Ігор Луньов. https://armyinform.com.ua/. АрміяInform. 24 липня 2019. Процитовано 24 липня 2019. 
  15. Сили спецоперацій відтепер мають свою авіаескадрилью. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 4 січня 2020. Процитовано 4 січня 2020. 
  16. Офіцери штабів ССпО пройшли курси оперативного планування за стандартами та процедурами NATO. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 9 квітня 2018. Процитовано 9 квітня 2018. 
  17. Управління сил спеціальних операцій очолив генерал-десантник
  18. Президент змінив командування Сил спеціальних операцій. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua). Процитовано 9 вересня 2020. 
  19. Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій, gazeta.ua, 25 липня 2022
  20. Указ Президента України від 25.08.2020 № 358/2020. president.gov.ua (укр.). 
  21. Указ Президента України від 25.07.2022 № 531/2022. president.gov.ua (укр.). 
  22. Зеленський, Володимир (3 листопада 2023). УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №727/2023 Про звільнення В.Хоренка з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ Офіційне інтернет-представництво. 
  23. Зеленський, Володимир (3 листопада 2023). УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №728/2023 Про призначення С.Лупанчука командувачем Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ Офіційне інтернет-представництво. 
  24. Ярослав Герасименко (15 листопада 2023). Умєров представив нового командувача ССО. Хоренко заявив підлеглим, що «виконує наказ» і здав посаду. Громадське (укр.). Процитовано 15 листопада 2023. 
  25. Командир легендарної хмельницької "вісімки" став першим заступником командувача ССО. Поділля News (укр.). 9 липня 2019. Процитовано 13 грудня 2019. 
  26. Підрозділи ССО почали отримувати бронемашини «Варта». Ukrainian Military Pages. 30 липня 2020. 
  27. а б Бійці ССО опановують українські снайперські гвинтівки "Snipex T-REX". Мілітарний. 16 червня 2022. Архів оригіналу за 7 травня 2023. Процитовано 16 жовтня 2023. 
  28. а б в На службі підрозділів Сил спеціальних операцій ЗС України сучасне озброєння та спорядження. Міністерство оборони України. Процитовано 24 липня 2019. 
  29. а б Порошенко розповів, скільки бійців зі складу спецоперацій ЗСУ загинуло у боях з російським агресором. www.unian.ua (укр.). Процитовано 19 січня 2019. 
  30. а б Володимир Зеленський: Перевага ССО не в кількості, а в якості та високому рівні знань і навичок, помножених на патріотизм. president.gov.ua. 29 липня 2021. 
  31. Затверджено відзнаку Командувача Сил спеціальних операцій «Іду на Ви». http://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 15 жовтня 2017. Процитовано 15 жовтня 2017. 
  32. Міністр оборони України затвердив нові правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями ЗС України та ліцеїстами. http://www.mil.gov.ua/. Міністерство оборони України. 21 листопада 2017. Процитовано 14 грудня 2017. 
  33. Президент встановив День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. http://www.president.gov.ua/. Адміністрація Президента України. 26 червня 2016. Процитовано 18 серпня 2017. 

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]