Симхе Трахтер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симхе Трахтер
Symche-Binem Trachter
Пейзаж із містечка Казімеж-Дольни.
Народження 1893(1893)
Польща Польща, Люблін
Смерть 1942(1942)
  Треблінка
Національність єврей
Країна Польща Польща
Жанр живопис
Навчання Школа образотворчих мистецтв у Варшаві[pl]
Академія образотворчих мистецтв у Кракові
Академія образотворчих мистецтв у Відні
Діяльність художник
Напрямок постімпресіонізм
Вчитель Станіслав Дембіцький

CMNS: Симхе Трахтер у Вікісховищі

Симхе-Бінем Трахтер (пол. Symche-Binem Trachter); нар. у 1883 році в Любліні, пом. у 1942 році в Треблінці — польський художник єврейського походження.

Біографія[ред. | ред. код]

Симхе Трахтер народився в Любліні у родині заможних міщан. Потяг до малювання виник у нього вже в юних роках[1]. У 1911 році Трахтер переїхав до Варшави. Протягом 1916–1920 років навчався образотворчому мистецтву в Школі образотворчих мистецтв у Варшаві[pl], потім продовжив навчання в Академії образотворчих мистецтв у Кракові під керівництвом Яцека Мальчевського, Теодора Аксентовича та Станіслава Дембіцького. Згодом виїхав до Відня, де шість місяців навчався у Віденьській академії образотворчих мистецтв. Кілька років (починаючи з 1927 року) провів у Парижі, навчаючись в Академії Рансона[en][2]. Тут Трахтер зустрівся з багатьма представниками École de Paris. Саме в Парижі він здружився з Тадеушем Маковським[pl]. Після повернення до Польщі у 1929 році знову почав жити в Любліні, краєвиди якого втілював у своїх роботах[1].

Результатом частих відвідин художником Казімежа стали малюнки, на яких зображені образи цього міжвоєнного штетла[3].

Симхе Трахтер був членом Союзу польських художників[pl], а його роботи виставлялися в Любліні, Варшаві, Лодзі, Кракові та інших містах.

У 1938 році знову переїхав до Варшави. Під час нацистської окупації Симхе Трахтер опинився у Варшавському гетто. Там разом із Феліксом Фридманом створив фрески у залі засідань варшавського Юденрату (на найбільшому образі зображений Йов Багатостраждальний). На життя заробляв працею в майстерні, де виготовлялися точильні камені та абразивні порошки.

У ніч із 26 на 27 серпня 1942 року разом із іншими працівниками майстерні був вивезений до табору смерті у Треблінці.

Із творчості Трахтера збереглося небагато картин, переважно в люблінських колекціях (зокрема, в Люблінському музеї). За переказами, він нібито замурував десь частину своїх праць перед тим, як покинути Люблін, але їх так ніколи і не було знайдено.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Michał Weinzieher, wstęp do: Symche Trachter: katalog wystawy, Warszawa, Żydowskie Towarzystwo Krzewienia Sztuk Pięknych, 1930. (пол.)
  • Jerzy Malinowski, Malarstwo i rzeźba Żydów polskich w XIX i XX wieku, vol. 1, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000. ISBN 8301131780. (пол.)