Синтактична піна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Синтактична піни, яка складається зі скляних мікросфер на матриці з епоксидної смоли. Вид крізь сканувальний електронний мікроскоп

Синтакти́чна піна́ (сферопластики, англ. Syntactic foams) — вид газонаповнених пластиків, наповнювачами в яких служать пустотні сферичні частинки (із синтетичних полімерів, скла та інші), рівномірно розподілені в полімерному в'яжучому. Існують інші модифікації на основі синтактних пін, додатково наповнених газовими мікропорами або макросферами з різних конструкційних матеріалів.

Застосовуються у виробництві плавучих засобів, як тепло- та звукоізоляційні заповнювачі полегшених конструкцій, в світловідбивних системах для маркування доріг.

Сфера застосування[ред. | ред. код]

Сучасна екологічно чиста технологія дозволяє виготовляти вироби і конструкції будь-якої конфігурації масою 1 т, що забезпечують додаткову плавучість підводних технічних засобів. Можливе застосування сферопластиків і пінопластів як теплоізоляційних матеріалів (будівництво, нафтовидобування).

Серед нинішніх заяв, деякі з прикладів плавучості модулів для морських бурових стояків, човен корпусів та частин вертольотів і літаків. Нові галузі застосування надходять від спортивної індустрії; лижі та футбольні м'ячі — лише деякі з прикладів.

У 2012 році Джеймс Камерон спустився в батискафі Deepsea Challenger на дно Маріанської впадини. Він використовував синтактичну піну у своєму батискафі.[1]

У 2015 році американські військові запропонували використовувати синтактичну піну з магнієвого сплаву для виробництва військових кораблів — таким чином можна зробити корабель практично непотоплюваними.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Заводська готовність є однією з найбільших переваг цих матеріалів.

Технологія виробництва ґрунтується на комплексному використанні процесів формування, склеювання і механічної обробки легковагих сферопластиків і пінопластів. Забезпечує раціональну компоновку, зниження масогабаритних характеристик, підвищення експлуатаційної надійності. Допускає можливість використання легковагих матеріалів у складі тришарових конструкцій і нанесення захисних покриттів. Технологічний процес отримання сферопластиків механізований.


Технічні особливості[ред. | ред. код]

Порівняльні технічні характеристики наведено у таблиці:

Характеристика Сферопластик Пінопласт
Густина, кг/м3 від 450 до 650 від 50 до 600
Міцність, МПа 90—120 3—50
Глибина експлуатації виробів, м до 6 000 до 600
Термін експлуатації 20 20

Див. також[ред. | ред. код]


  1. Режисер "Титаніка" повернувся з найглибшого місця Землі, ВВС, 26 березня 2012
  2. Металевий пінопласт зробить військові кораблі непотоплюваними, cikavosti.com, 17.05.2015