Синтетизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Талісман, Поль Серюзьє, одна з головних праць школи синтетистів

Синтетизм — це термін, який використовують постімпресіоністи, такі як Поль Ґоґен, Еміль Бернар і Луї Анкетен, щоб відрізнити свої роботи від імпресіонізму. Раніше синтетизм був пов'язаний з клуазонізмом, а пізніше з символізмом.[1] Термін походить від французького дієслова synthétiser (синтезувати або поєднувати, щоб утворити новий складний продукт).

Історія[ред. | ред. код]

Поль Ґоґен, Еміль Бернар, Луї Анкетен та інші започаткували цей стиль наприкінці 1880-х і на початку 1890-х років.

Художники-синтетисти мали на меті синтезувати три особливості:

  • Зовнішній вигляд природних форм.
  • Почуття художника до свого сюжету.
  • Чистота естетичних міркувань лінії, кольору і форми.

У 1890 році Моріс Дені узагальнив цілі синтетизму так:

Варто пам’ятати, що зображення, перш ніж бути бойовим конем, оголеною жінкою чи якимось анекдотом, по суті є плоскою поверхнею, вкритою кольорами, зібраними в певному порядку.

Термін вперше був використаний у 1877 році для розмежування наукового та натуралістичного імпресіонізму, а також у 1889 році, коли Ґоґен та Еміль Шуффенекер організували Exposition de peintures du groupe impressioniste et synthétiste (Виставка живопису групи імпресіоністів і синтетистів) у Café Volpini на Всесвітній виставці в Парижі. Плутану назву помилково пов'язують з імпресіонізмом . Синтетизм підкреслював двовимірні плоскі візерунки, чим відрізнявся від імпресіоністського мистецтва та теорії.

Картини синтетизму[ред. | ред. код]

Плакат виставки картин групи імпресіоністів і синтетистів 1889 року в Café des Arts, відомої як Виставка Вольпіні, 1889 рік .

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brettell, Richard R. (1999). Modern Art, 1851-1929: Capitalism and Representation. Oxford University Press. ISBN 019284220X.
  2. Charles Laval Retrieved April 6, 2011