Студія «Квартал 95»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Студія «Квартал 95»
Тип бізнес і підприємство
Галузь телебачення, кіновиробництво, анімація
Спеціалізація виробництво телевізійних і кінопроєктів
Засновано 2003[1]
Засновник(и) Володимир Зеленський, Борис Шефір, Сергій Шефір
Штаб-квартира Київ
Територія діяльності Україна Україна
Ключові особи Борис Шефір, Сергій Шефір, Андрій Яковлев, Євген Кошовий, Олена Кравець, Олександр Пікалов, Юрій Крапов, Степан Казанін
Продукція телепроєкти, телесеріали, кінофільми, мультфільми, концерти
Співробітники 400
kvartal95.ua
CMNS: Студія «Квартал 95» у Вікісховищі

ПАТ «Сту́дія Кварта́л-95» — творче об'єднання, що займається виробництвом шоу-проєктів і розважальних програм російською та українською мовами. Студію засновано 2003 року на базі команди КВК «95-й квартал».[1]

Історія[ред. | ред. код]

КВК[ред. | ред. код]

95 квартал — одна з центральних місцевостей Кривого Рогу

У 1997 році в Кривому Розі з'явилася команда КВК «95-й квартал». Деякі її учасники починали діяльність в команді КВК «Запоріжжя — Кривий Ріг — Транзит». Офіційний дебют «95-го кварталу» відбувся 1998 року на фестивалі команд КВК в Сочі.

Після успішного дебюту на них звернув увагу Олександр Масляков, запропонувавши виступати в Вищій лізі КВК. На той момент команда була заявлена ​​як «Команда КВК з Кривого Рогу», але для виступів у Вищій лізі було вирішено придумати для колективу більш яскраве ім'я. Саме тоді вперше з'явилася назва «95-й квартал» — на честь одного з районів Кривого Рогу. Перший сезон у Вищій лізі склався для криворізької команди невдало — вона не змогла подолати перший етап, посівши у чвертьфіналі останнє місце.

Брати Шумахери (комедійний дует)

Потім три сезони, з 1999 по 2001 рік, команда провела в Українській лізі, яка на той момент вважалася другою лігою Міжнародного союзу КВК. «95-й квартал» тричі добирався до фінальної гри і 2001 року став переможцем Української ліги. Також, в 2000 і 2001 роках команда двічі була удостоєна другого призу — нагороди «КіВіН у світлому» — на музичному фестивалі «Голосящий КиВиН» в Юрмалі.

Хронологія подій[ред. | ред. код]

  • 1997 — заснування команди КВК «95-й квартал» у Кривому Розі
  • 19992000 — команда двічі удостоєна нагороди «Ківін у світлому».
  • 2001 — перемога у Вищій українській лізі КВК.
  • 2003 — закінчення кар'єри в КВК та початок власної.

«Студія Квартал 95»[ред. | ред. код]

Логотип з 2003 по 2012 рік

У 2003 році учасники команди КВК «95 Квартал» створили компанію студія «Квартал 95». Їх метою було виробництво і популяризація власних телепроєктів і розважальних шоу.

У грудні 2003 року компанія спільно з телеканалами «Студія 1+1» (Україна) і «СТС» (Росія) приступили до виробництва циклу з п'ятьох концертів, присвячених святам 2004 року. В результаті в ефір вийшов цикл з 4 концертів: 1) ювілейне шоу «О! П'ять 95!», 2) концерт, присвячений Міжнародному жіночому дню «8 березня», 3) концерт-церемонія вручення премії «Золотий Кавун — 2004», та 4) виїзний літній концерт в Ялті «Таємничий острів».

2004 року на каналі «Інтер» стартує програма «Містер Кук», автором і ведучим якої був Зеленський. На початку 2005 року студія спільно з каналом «Інтер» приступила до виробництва проєкту «Вечірній Квартал».

2006 — на Міжнародному конкурсі ЗМІ студію було нагороджено нагородою України в галузі журналістики «Золоте Перо» в номінації «Найкраща розважальна програма телебачення». Кілька разів поспіль «Квартал» отримує премію «Телетріумф».

З 2007 року в ефірі «Інтера» виходить гумористичний проєкт «Бійцівський клуб». З 2008 в ефір виходить ранкове шоу вихідного дня «Україно, вставай!». У 2010-му студія створює розважальний проєкт «Пороблено в Україні».

2007 — початок роботи над кіновиробництвом. Очолює напрямок режисер і сценарист Андрій Яковлєв, що формує групу «Кіноквартал». Її члени пишуть сценарії до фільмів. Цей колектив брав участь у створенні цілої плеяди наступних фільмів та серіалів.

У листопаді 2010 року Зеленський стає генеральним продюсером телеканалу «Інтер».

У 2012 році телепроєкти студії починають виходити в ефірі каналу «1+1», а не Інтеру. В 2014 році компанія починає надавати послуги з продажу квитків на концерти та організації гастролей та заходів.

Станом на 2018 рік найуспішнішим серіалом студії є телесеріал «Свати». Серіал став надзвичайно популярним в Росії, його було тричі, в 2012,[2] в 2014[3] та в 2015 роках[4] номіновано на премію телевізійного фестивалю в Монте-Карло у номінації «Приз міжнародної аудиторії». У 2015 році серед трійки номінантів, на додачу до Сватів, потрапили також телесеріали «Відчайдушні домогосподарки» та «Теорія великого вибуху».[4][5]

Інвестори[ред. | ред. код]

Першим інвестором студії був криворізький підприємець Андрій Харламов, який допоміг переїхати до Києва й купити житло. В інтерв'ю українському Forbes він пояснив, що його коштом було орендовано Жовтневий палац й оплачено декорації сцени. Спочатку затрати на це окупилися, а згодом проєкти Кварталу стали прибутковими. Відносини з інвестором завершилися 2008 року за взаємною згодою, Харламов тоді продав свою частку компанії.

Іншим інвестором був киянин Олексій Іржаненко, який безкоштовно надав артистам у користування офіс у центрі столиці (на вулиці Перспективна, 3, що належав тоді його СТО «Шкода»). За 2004—2005 рік компанія Іржаненка «АМК» перерахувала на рахунок студії 1,2 млн грн (~300 тис. $ за тодішнім курсом)[6].

З 2005 року одним з інвесторів студії був власник каналу «Інтер» і політик Валерій Хорошковський, 2012 року він продав свою частку олігархові Коломойському.[7]

Квартал TV[ред. | ред. код]

1 серпня 2016 року у співпраці з 1+1 Media новоствореною компанією «Квартал ТВ» було запущено розважальний гумористичний супутниковий телеканал Квартал TV, програмна сітка якого сформована з проєктів студії «Квартал 95»[8], а з 10 серпня 2023 року запущено розрахований на закордонну аудиторію міжнародний телеканал Квартал TV International.

Історія походження назви[ред. | ред. код]

Назва команди походить від назви місцевості у Кривому Розі — 95 кварталу. Розташований він на межі Саксаганського району й Металургійного районів, на лівому березі річки Саксагані. Площа 95 кварталу є популярним місцем зустрічей, що обумовлено хорошою транспортною і географічною доступністю.

Керівництво студії[ред. | ред. код]

Колишні актори студії[ред. | ред. код]

Фільмографія студії[ред. | ред. код]

Телепрограми[ред. | ред. код]

Студія створила такі проєкти:

Мультсеріали[ред. | ред. код]

Студія розвиває виробництво анімації, створивши компанію «95 Animation Studio». Серед проєктів студії:

Телесеріали[ред. | ред. код]

Документальний серіал[ред. | ред. код]

  • Квартал и его команда (2014)[10]

Повнометражні фільми[ред. | ред. код]

Повнометражні анімаційні фільми[ред. | ред. код]

Скандали[ред. | ред. код]

Побиття «Беркутом» людей на Майдані (2013)[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Вечірній квартал 2014 Новорічний випуск. (Акції протесту в Києві: рос. «А если всех митингующих одеть в шерстяную одежду, а беркутовцам раздать эбонитовые палочки, мы сможем добывать электричество?»), телеканал «1+1», опубліковано 22 лютого 2014 року

Ірина Геращенко[11][12][13] висловилася так:

Коли сотні тисяч українців вже кілька тижнів протестували проти жорстокого побиття студентів беркутівцями, кандідат Вова зі своїми майбутніми міністрами енергетики реготали, чи можна виробляти електрику від удару кийка беркутівців по майданівцях. Разом з ними, мабуть, радів цим жартам у своєму Межигір'і Янукович з Захарченком.

До речі, з них кандидат Вова «сміявся» лагідно, не шаліл. Жартував так, щоб батє сподобалося … На собі теорію про електрику з кийків він ніколи не хотів перевірити.

Контроверсійні вислови на музичному фестивалі у Юрмалі (2016)[ред. | ред. код]

Виступ Зеленського зі студією «Квартал-95» в латвійській Юрмалі під час фестивалю перед переважно російською публікою з пародійним номером на тогочасного Президента Порошенка, експрезидента Януковича та мера Києва Віталія Кличка викликав різку критику в Україні. У номері він назвав Україну «жебраком», а також «актрисою німецького фільму для дорослих», яка «готова прийняти будь-яку кількість з будь-якого боку»[14][15]. Віталій Портников ствердив, що «Зеленський — породження сучасного вітчизняного „почуття гумору“, низькопробного, позбавленого смаку, міщанського та обмеженого».[14][16]. До цього студія подавала у Держкіно заявку на підтримку своїх проєктів у розмірі 50 млн. ₴, з яких 15 млн. ₴ на повнометражний фільм за мотивами «Слуги народу», 35 млн. ₴ на мультфільм «Повернення Гуллівера»[17][18]. Після скандалу у Юрмалі вона відмовилась від пітчингу[18][19].

Приховання країни-виробника стрічки «8 кращих побачень» (2016)[ред. | ред. код]

Стрічка «8 кращих побачень» є ко-продукцією України та Росії.[20] Хоча на момент виходу стрічки в український прокат студія-виробник стрічки, «Студія Квартал 95», приховали факт ко-продукції України та Росії, та рекламували фільм як нібито виключно українського виробництва.[21][22]

Держкіно України видало фільму «8 кращих побачень» прокатне посвідчення, у якому країною-виробником була вказана виключно Україна[23].

Звинувачення у гомофобії (2017)[ред. | ред. код]

У січні 2018 року студію «95 Квартал» звинуватили у гомофобії, через один з гумористичних номерів студії на їхньому новорічному концерті, де висміювалися представники ЛГБТ-спільноти. Образливий номер показали в новорічному випуску «Вечірнього Кварталу», який вийшов у ефірі «1+1» 31 грудня 2017 року. Це викликало скандал та обурення серед глядачів 1+1.[24][25] Згодом студія вилучила відео жарту з публічного доступу та висловила публічне вибачення представникам ЛГБТ-спільноти за цей невдалий жарт, зазначивши що творці «не мали на меті когось образити»[26].

У структурах влади[ред. | ред. код]

5 квітня 2019 року Володимир Зеленський у спецрепортажі «Вперед, на Банкову!» програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту телеканалу «UA: Перший» і Радіо «Свобода») на запитання журналіста, між ким Зеленський у разі перемоги на виборах розподілить державні посади, що перебувають у сфері впливу президента України, відповів[27]:

«Не переймайтеся. Кумівства у нас не буде.»

За інформацією, котру 15 квітня 2020 року оприлюднив Комітет виборців України[28],

«Упродовж першого року президентства В. Зеленського понад 30 осіб, які раніше працювали в структурах „Студії Квартал 95“, її дочірніх організаціях, надавали послуги компанії, співпрацювали із В. Зеленським на професійній основі, були знайомими, друзями, родичами В. Зеленського чи його оточення отримали державні посади. Із них 12 безпосередньо працювали в „Студії Квартал 95“.»

При цьому Комітетом виборців України були названі конкретні люди, а саме:

  1. Сергій Трофімов — перший заступник Глави Адміністрації (Керівника Офісу) Президента України[29], раніше — виконавчий продюсер Студії «Квартал 95»;
  2. Юрій Костюк —заступник Глави Адміністрації (Керівника Офісу) Президента України, сценарист та автор Студії «Квартал 95», креативний продюсер серіалу «Слуга Народу»;
  3. Сергій Шефір — перший помічник Президента Зеленського, раніше — сценарист, продюсер та директор Студії «Квартал 95»;
  4. Ірина Побєдоносцева — Генеральний директор Директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України[30], раніше (за даними ЗМІ) — директорка з розвитку Студії «Квартал 95»;
  5. Іван Баканов — голова Служби безпеки України, раніше — юрист та керівник Студії «Квартал 95»;
  6. Сергій Сивохо — з 21 жовтня 2019 року по березень 2020 року був радником секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова з питань реінтеграції і відновлення Донбасу, креативний продюсер Студії «Квартал 95»;
  7. Тетяна Руденко — член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення[31], раніше — керівник прес-служби Студії «Квартал 95»;
  8. Юрій Корявченков — Народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу», раніше — актор «Юзік» та адміністративний директор Студії «Квартал 95»;
  9. Олександр Кабанов — Народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу», раніше — сценарист ТОВ «Квартал 95»;
  10. Максим Ткаченко — Народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу», керівник ТОВ «Квартал-Концерт» — дочірньої компанії Студії «Квартал 95»;
  11. Олександр Качура — Народний депутат України 9-го скликання від партії «Слуга народу», позаштатний радник Керівника Офісу президента України Зеленського, раніше був адвокатом партії «Слуга Народу» та Студії «Квартал 95»;
  12. Олена Хоменко — Народна депутатка України 9-го скликання від партії «Слуга народу», директорка з управління та розвитку цифрових продуктів ТОВ «Квартал 95»;
  13. Ольга Руденко — Народна депутатка України 9-го скликання від партії «Слуга народу», менеджерка з маркетингових комунікацій, спеціалістка зі зв'язків з громадськістю ТОВ «Квартал 95».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Про нас - Студія Квартал 95
  2. «Свати» номіновано на фестиваль у Монте-Карло. Детектор медіа. 24 Травня 2012. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 8 лютого 2018.
  3. Серіал «Свати» змагається за звання найрейтинговішої телевізійної комедії світу. Детектор медіа. 22 Травня 2014. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 8 лютого 2018.
  4. а б Серіал «Свати» втретє змагається за звання найрейтинговішої телекомедії світу. Детектор медіа. 10 Червня 2015. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 8 лютого 2018.
  5. Nymphes d'Or — Nommés // Festival de Télévision de Monte-Carlo (фр.)
  6. https://tema.in.ua/article/6820.html [Архівовано 8 вересня 2019 у Wayback Machine.] | Трансформации бизнесмена: автодилер, билетер, рейдер
  7. https://meduza.io/feature/2019/06/17/emu-predstoyat-strashnye-dni-mesyatsy-i-gody [Архівовано 4 вересня 2019 у Wayback Machine.] «Ему предстоят страшные дни, месяцы и годы»
  8. Подробиці запуску «Кварталу ТВ» – спільного платного телеканалу «1+1 медіа» і «Кварталу 95». Архів оригіналу за 24 вересня 2016. Процитовано 25 вересня 2016.
  9. Владимир Мартынец. Архів оригіналу за 18 січня 2020. Процитовано 18 січня 2020.
  10. Квартал и его команда — 1 серия HD — Документальный сериал [Архівовано 9 грудня 2019 у Wayback Machine.], www.youtube.com, 12 жовтня 2014
  11. Відео. Ірина Геращенко — розгромний пост щодо команди «Зе». Архів оригіналу за 7 квітня 2019. Процитовано 7 квітня 2019.
  12. ЗЕЛЕНСКОМУ ПРИПОМНИЛИ ШУТОЧКИ ПРО ИЗБИЕНИЕ ЛЮДЕЙ В РАЗГАР МАЙДАНА (ВИДЕО). Архів оригіналу за 7 квітня 2019. Процитовано 7 квітня 2019.
  13. Про «Нове обличчя» з повною відсутністю принципів- Укрінформ. Архів оригіналу за 7 квітня 2019. Процитовано 7 квітня 2019.
  14. а б По праву хама: Володимир Зеленський відмовився від участі в пітчингу Держкіно [Архівовано 17 вересня 2016 у Wayback Machine.] // Україна молода, 2016. — № 115 (5108) (14 вер.). — С. 1., 4.
  15. Квартал червоних ліхтарів // Високий замок. — 2016. № 104 (5504) (15—21 вер.). — С. 5. (Резонанс)
  16. Одеський привоз і гуманітарна катастрофа [Архівовано 14 вересня 2016 у Wayback Machine.] Україна молода, 12.09.2016
  17. Зеленський просить у "бідної" держави 50 млн грн на кіно. Газета по-українськи. 12 вересня 2016. Архів оригіналу за 18 жовтня 2016. Процитовано 14 жовтня 2016.
  18. а б Студія «Квартал 95» зняла свої проєкти із Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. Гал-Інфо. Архів оригіналу за 19 жовтня 2016. Процитовано 14 жовтня 2016.
  19. «Квартал 95» зняв свої проєкти з пітчингу Держкіно. Телекритика. 13 вересня 2016. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 8 лютого 2018.
  20. Фільм «8 найкращих побачень» отримав в Росії посвідчення національного фільму. Детектор медіа. 7 вересня 2016. Архів оригіналу за 15 листопада 2016. Процитовано 7 вересня 2016.
  21. Романтична комедія «8 кращих побачень» за перший уїк-енд прокату у кінотеатрах України зібрала 22 570 590 гривень. Подивилися ж фільм у перші дні прокату (3-8 березня) 336 308 глядачів. Картина виробництва студії «Квартал 95» працює на більш ніж 200 екранах у 141 кінотеатрі країни. Студія Квартал-95. 11 березня 2016. Архів оригіналу за 19 грудня 2017. Процитовано 11 березня 2016.
  22. Нова романтична комедія студії «Квартал 95» «8 КРАЩИХ ПОБАЧЕНЬ», яка вже 3 березня виходить у кінотеатральний прокат, представлена на European Film Market, як одна з новинок українського кіно. Студія Квартал 95. 12 лютого 2016. Архів оригіналу за 19 грудня 2017. Процитовано 12 лютого 2016.
  23. «Кіборгів» подивилися 106 тисяч глядачів. Бюро Української Кіножурналістики. 11 грудня 2017. Архів оригіналу за 19 грудня 2017. Процитовано 11 грудня 2017.
  24. Під офісом «1+1» протестують проти гомофобної сценки у новорічному випуску «Кварталу» — Громадське, 4 січня 2018
  25. Скандал навколо номера 95 Кварталу: активісти влаштували акцію під стінами 1+1 — Телеканал 24, 4 січня 2017
  26. Активістів обурив гомофобний номер «95 Кварталу» про Буратіно: готують акцію протесту — Gazeta.ua, 3 січня 2017
  27. Зеленський про кадрові призначення: «Кумівства у нас не буде» [Архівовано 1 вересня 2020 у Wayback Machine.], 05 квітня 2019 року
  28. За рік на державних посадах опинилися понад 30 «кварталівців» і їх знайомих [Архівовано 17 травня 2020 у Wayback Machine.], 15-05-2020
  29. Заступник Керівника Офісу Президента України КОСТЮК Юрій Юрійович. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 16 травня 2020.
  30. Переможець конкурсу на посаду Генерального директора Директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України Побєдоносцева Ірина Євгенівна. Архів оригіналу за 5 травня 2020. Процитовано 16 травня 2020.
  31. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 171/2020 Про призначення Т.Руденко членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Архів оригіналу за 22 травня 2020. Процитовано 16 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]