Скарб семи зірок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Скарб семи зірок» — фантастичний роман жахів відомого ірландського письменника Брема Стокера. Роман вийшов друком у 1903 році. Розповідь ведеться від першої особи. Молодий чоловік виявляється втягнутим у загадковий ритуал з воскресіння єгипетської мумії, цариці Тери. Книга переповнена ідеями фемінізму і суспільного прогресу.

Короткий сюжет[ред. | ред. код]

Прославлений археолог Абель Трелоні зазнав жорстокого нападу, після чого впав у кому. Його чарівна дочка Маргарет в розпачі звернулася за допомогою до свого єдиного друга — адвоката Малькольма Росса. Молодим людям доведеться стати учасниками низки страхітливих подій, розгадати таємницю Скарбу Семи Зірок і лицем до лиця зіткнутися з прокинувшимся древнім Злом, привезеним Абелем з Єгипту разом з мумією могутньої цариці Тери…

Персонажі[ред. | ред. код]

Малкольм Росс — оповідач. Протагоніст. Його затягують у ці події почуття до Маргарет Трелоні.

Маргарет Трелоні — дочка Абеля. Народилася, коли Абель був у гробниці Тери. Спочатку Маргарет змальовують як тендітну, чутливо дівчину, але згодом вона перетворюється у незалежну і сильну жінку.

Абель Трелоні — відомий єгиптолог, батько Маргарет. Винуватець подій.

Людвіг Корбек — єгиптолог, помічник Трелоні.

Доктор Вінчестер — молодий лікар, який спочатку приходить лікувати Абеля, але потім втягується в усю цю загадку.

Історичне підґрунтя[ред. | ред. код]

Хоча королева Тера — це абсолютно вигаданий персонаж, вона дуже схожа на царицю Хатшепсут, фараона в Давньому Єгипті. Хатшепсут правила Єгиптом з 1479 до н. е. до 1458 до н. е., була однією з перших і небагатьох жінок-правителів. Вона вийшла заміж за свого зведеного брата, Тутмосе II, який правив з 1492 до н. е. до своєї смерті в 1479 році до нашої ери. У цей момент, Хатшепсут стала регентом сина Тутмосе. Однак, замість того, щоб дійсно бути регентом маленького царя, Хатшепсут зайняла престол і оголосила себе правителькою. Тим не менш, через те, що Єгипет — царство патріархальне, Хатшепсут публічно знищила свою жіночність; на всіх статуях і «її образах після коронації зображати її як чоловіка — широкі плечі, вузькі стегна, і ніякого натяку на груди»[1]. Десь через двадцять років після її смерті в 1458 році до нашої ери, її ім'я і зображення були видалений зі стін храму, і багато її статуй було знищено. Дорман стверджує, що це не особиста неприязнь, а, швидше, спроба викорінити будь-які натяки нетрадиційної правительки, «краще стерти будь-які натяки, щоб запобігти можливості ще однієї потужної жінки у довгій лінії єгипетських чоловіків-царів»[2].

Гробниця цариці Хатшепсут була знайдена ​​Говардом Картером в початку 1903 року, у тому ж році був опублікації «Скарб семи зірок», в Долині царів — подібній долині Чарівника, де Тера знайдена в романі[3]. Подібність між двома державами, є «занадто явною, щоб бути простим збігом».

Оцінки критиків[ред. | ред. код]

Як і «Дракулі», майже ніхто не приділив увагу «Скарбу семи зірок» аж до 1960-х рр.[4] Коли роман був опублікований у 1903 році, критики та читачі були трохи розгублені та збентежені цією історією. Один критик заявив, що читачі «Мумія» 1932 зламають собі мізки, намагаючись збагнути цю екстраординарну історію»[5]. Лондонська газета, «The Saturday Review», була налаштована навіть менш позитивно: «Цю книгу не варто читати вночі на кладовищі… Але від неї і кров в жилах не холоне, як від найкращих творів цього жанру… Це, мабуть, пов'язано з тим, що дика романтика містера Стокера якщо вже не вражає, то навіть і не смішить»[6]. На поприщі робіт Стокера усі закінчення творів чіткі, задовольняючі та оптимістичні. А неоднозначний, трагічний фінал «Скарбу семи зірок» збиває з пантелику. Роман був розглянутий критиками, але сприйнятий скоріше як часточка робіт Стокера, ніж як примітний самостійний твір, як, наприклад, «Дракула».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cooney, K. The woman who would be king. Lapham's Quarterly.
  2. Wilson, E. B. (2006, September). The queen who would be king. Smithsonian Magazine.
  3. Highfield, R. (2007, Jun. 2007). How I found Queen Hatshepsut. The Telegraph.
  4. Lynch, J. (Ed.). (2009). Critical insights: Dracula. Salem Press.
  5. (1903). Some novels of the season. The Review of Reviews, (28), p. 638.
  6. (1903, Dec. 19). «The Jewel of Seven Stars». Saturday review of politics, literature, science, and art. p. 768.

Посилання[ред. | ред. код]