Сквер Перемоги (Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У Вікіпедії є статті про інші площі з назвою Сквер Перемоги
Сквер Перемоги
49°59′55″ пн. ш. 36°14′08″ сх. д. / 49.99861° пн. ш. 36.23556° сх. д. / 49.99861; 36.23556
Тип сквер
Відкрито 1946 рік
Площа близько 3 гектарів
Країна  Україна
Розташування Харків
Сквер Перемоги. Карта розташування: Україна
Сквер Перемоги
Сквер Перемоги
Сквер Перемоги (Україна)
Мапа

Сквер Перемоги (Сквер «Перемога») — міський сквер у Харкові. Розташований у центральній частині міста між вулицями Сумська, Чернишевська, вулиця Жон Мироносиць та Скрипника навпроти Харківського театру опери та балету.

Історія забудови[ред. | ред. код]

Сквер було закладено в 1946 році за проектом архітекторів О. М. Касьянова, В. І. Коржа та Г. С. Маяк. До війни на місці скверу розташовувалося тролейбусне депо, зведене у 30-х роках XX століття на місці Мироносицького майдану та Мироносицької церкви.

Будівництво скверу проводилось здебільшого не за бюджетні кошти, а силами харків'ян, які приходили туди у вільний час та цілком безкоштовно закладали цей сквер під монумент Перемоги.[1]

У 1947 році на території скверу була споруджена альтанка-фонтан «Дзеркальний струмінь», яка згодом стала одним із найбільш відомих символів міста Харків.

Алея героїв-комсомольців[ред. | ред. код]

У 1958 році, під час святкування 40-річчя Ленінського комсомолу, на території скверу було закладено алею героїв-комсомольців, яка пройшла крізь сквер від Дзеркального струменя до дому № 15 по вул. Чернишевській. Уздовж алеї на круглих білих постаментах розмістились бронзові бюсти: Миколи Островського (скульптор Дмитро Сова), Зої Космодем'янської (скульптор Ігор Ястребов), Олександра Матросова (скульптор О. О. Івченко), Олега Кошового (скульптор В. П. Петренко), Олени Убийвовк (скульптор В. Ю. Обідон), Вані Минайленко (скульптор М. Н. Михайловський), Олександра Зубарева (скульптор Б. К. Волков) та Галини Нікітіної (скульптор Л. Г. Жуковська). У кінці алеї було встановлено стелу, на яку нанесені шість орденів, отриманих комсомолом та висічений текст:

Герої полягли за Батьківщину,
Але живуть у нинішніх ділах.
І вічно буде комсомольска зміна
Тримати їхній прапор у руках

Алея була демонтована 24 листопада 2013 року у рамках підготовки до будівництва на території скверу нової Мироносицької церкви.[2]. Церкву було відкрито 25 серпня 2015 року[3].

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. С. Тимченко. Голова хорошо, а девять? Еженедельник «Пятница» (Х.), № 27 (272), 2008, с. 3
  2. http://streets-kharkiv.info/khram-za-zerkalnoi-struei-postroyat-za-dva-goda
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 27 лютого 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)