Склад злочину: процес (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Склад злочину: процес»
Файл:The Method (novel).jpg
Автор Юлі Зех (псевдонім)
Назва мовою оригіналу Corpus Delicti: Ein Prozess
Країна Німеччина
Мова (нім.)
Тема диктатура і здоров'я
Жанр роман
Видавництво Schöffling & Co.
Видано 2009
Сторінок 263
ISBN 3895614343

Склад злочину: процес (нім. Corpus Delicti: Ein Prozess) — роман 2009 року німецької письменниці Юлії Зех[en] (псевдонім). Дія розгортається в майбутній «диктатурі охорони здоров'я», де були написані закони для оптимізації здоров'я громадян. Роман був розроблений на основі однойменної п'єси Зех 2007 року. Рецензії у провідних німецьких газетах схвалювали фокуси Зех та структуру оповіді і порівнювали книгу з творами таких авторів, як Рей Бредбері та Фрідріх Дюрренматт.[1]

Персонажі[ред. | ред. код]

символи сузір'я (нім.)

Мія Холл — 34 річна біологиня, головна героїня роману. Після смерті брата Моріца Холла вона стає самотньою і впадає в депресію. Впродовж усієї розповіді вона стає бунтаркою проти уряду. Її визначеність щодо Процесу недостатньо сильна, щоб активно протистояти йому. Назва «Мія Холл» походить від імені «Марії Холл», жінки, яку вважали відьмою в XVII столітті.

Моріц Холл — 27 річний брат Мії, який ще до початку сюжету покінчив життя самогубством. Він любить природу, але також є незалежним бунтарем, який не хоче нічого, крім свободи. Через свої складні думки він не міг знайти людину, щоб поговорити, і тому створив ідеальну кохану, яку він передав Мії перед смертю. Ім'я «Моріц Холл» походить від імені іншого персонажа на ім'я «Макс» (через домашню комбінацію Макс і Моріц[en]) в іншому романі Юлі Зех.

Ідеальна кохана — вигаданий персонаж, який допомагає Мії пережити важкі часи після смерті її брата. Вона має ту ж ідеологію та думки, що й Моріц, і може бути його привидом. Після загоєння емоційної рани Мії вона зникає, оскільки її квест виконано.

Дзвін — прокурор і послідовник Процесу. Він прихильник Процесу і постійно конфліктує з молодою суддею Софі.

Лутц Розентретер є адвокатом Мії в процесі доведення невинуватості її брата. Він проти Процесу, оскільки втратив кохання всього свого життя через державну систему. З тих пір він намагається помститися.

Крамер

Генріх Крамер (названий на честь справжнього імені Генрікуса Інститора[en]) є противником Мії в романі. Він виглядає як милий джентльмен, який має величезний вплив на Процес і хоче пояснити систему всім. Насправді він фанатик, який бачить лише свою мету.

Вюрмер — модератор ток-шоу. Він настільки обожнює Крамера, що його можна вважати учнем Крамера. Він також згадує, що Мія та Моріц заснували власну повстанську групу.

Софі — сильний молодий суддя, який судить процес проти Мії. Вона усуває бійки між Дзвоном і Розентретер і змінює результат судового розгляду на користь Мії.

Хатшнайдер — 60-річний суддя, який допомагає у судовому процесі проти Мії. Проте, він намагається якомога швидше завершити судовий процес через страх бути звинуваченим у протистоянні Процесу.

Видання[ред. | ред. код]

  • Juli Zeh: Corpus Delicti: Ein Prozess. Schöffling, Frankfurt/Main 2009, ISBN 978-3-89561-434-7 (gebundene Ausgabe)
  • Juli Zeh: Corpus Delicti: Ein Prozess. btb, München 2010 ISBN 978-3-442-74066-6 (Taschenbuchausgabe)
  • Juli Zeh: Corpus Delicti: Ein Prozess. Ernst Klett Sprachen, Stuttgart 2015 ISBN 978-3-12-666917-7 (Schulausgabe mit Annotationen)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Staff writer (29 червня 2009). Buchempehlung: Corpus Delicti von Juli Zeh. sueddeutsche.de (German) . Süddeutsche Zeitung. Процитовано 11 березня 2012.