Скорпідій скорпіоноподібний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Скорпідій скорпіоноподібний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Мохи (Bryophyta)
Клас: Листостеблові (Bryopsida)
Підклас: Брієві (Bryidae)
Порядок: Гіпнобрієві (Hypnales)
Родина: Amblystegiaceae
Рід: Скорпідій (Scorpidium)
Вид:
S. scorpioides
Біноміальна назва
Scorpidium scorpioides
Limpricht, 1899

Скорпідій скорпіоноподібний (Scorpidium scorpioides) — вид мохів, що занесений до ЧКУ зі статусом «вразливий». В Україні це реліктовий вид на пд.-сх. межі європейської частини ареалу.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Великі блискучі нещільні дернинки від жовто- до коричнево-зеленого кольору. Стебла досягають 10–30 см, прямі або лежачі, прості або розгалужені. Галузки і стебла мають гачкувато зігнуті верхівки. Листки черепитчасті, дуже увігнуті, цілокраї, з коротенькою або подвійною жилкою або без неї. Дводомний вид. Коробочка видовженоциліндрична, похила, до горизонтальної, в сухому стані і без кришечки — дуже зігнута, біля отвору вужча. Спорогони утворюються рідко. Спори з дрібними папілами.

Ареал виду та екологія[ред. | ред. код]

Цей вид має борео-арктичне гірське поширення: Гренландія, Пн. і Центральна Європа, Урал, Азія, Пн. і Пд. Америка[1].

В Україні населяє Зх. Полісся і Волинський Лісостеп — Волинська обл., зрідка на болотах в Любомльському, Ратнівському, Камінь-Каширському, Ковельському, Турійському, Луцькому р-нах; Рівненська обл., в Володимирецькому, Млинівському, Здолбунівському р-нах; Львівська обл., в Радехівському, Жовквівському та Сокальському р-нах. Адм. регіони: Вл, Рв, Лв. Часом займає значні площі серед болотних квіткових рослин.

Населяє евтрофні болота, обводнені місця. Зростає зазвичай у воді, з води виступають тільки верхівки стебел.

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Осушення боліт та інші меліоративні роботи є найбільшими загрозами.

Охороняється в Шацькому НПП, Черемському ПЗ (Волинська обл.) та Рівненському ПЗ. Необхідно контролювати стан популяцій, створювати нові природно-заповідні території в місцях зростання виду.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hallingbäck, T; Hedenäs, L.; Huttunen, S.; Ignatov, M.; Ingerpuu, N.; Konstantinova, N.; Syrjänen, K.; Söderström, L. (2019). Scorpidium scorpioides. The IUCN. Процитовано 15.05.2022. (англ.)