Слобожанська селищна громада (Дніпропетровська область)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слобожанська територіальна громада
Герб громади
Герб громади
Прапор громади
Прапор громади
Основні дані
Країна Україна Україна
Область Дніпропетровська область
Район Дніпровський район
Код КАТОТТГ UA12020250010046556
Утворена 14 серпня 2015 року
Адмін. центр Слобожанське
Облікова картка Слобожанська громада
Телефонні коди +38056 / +380562
Поштові індекси 52005 (селище Слобожанське), 52010 (село Балівка), 52041 (село Олександрівка), 52012 (село Партизанське), 52052 (село Степове)
Територія та населення
Площа 282,2 км²
Населення 23 191 особа (2020)
Густота 82,18 осіб/км²
Населені пункти
Села 5
Селища 1
Органи влади
Рада Слобожанська селищна рада
Адреса селище Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, 56б
Вебсторінка https://slobozhanska-gromada.gov.ua/
Голова громади Камінський Іван Миколайович
Мапа громади
Мапа Слобожанської територіальної громади Мапа

Слобожанська селищна територіальна громада (до 2016 року — Ювілейна[1]) — територіальна громада в Україні, у Дніпровському районі Дніпропетровської області. Адміністративний центр — селище Слобожанське. Утворена 14 серпня 2015 року шляхом об'єднання Ювілейної селищної ради та Степнянської сільської ради Дніпропетровського району.

Історія громади[ред. | ред. код]

Згідно рішенню Дніпропетровської обласної ради «Про утворення Ювілейної селищної територіальної громади» у 2015 році , утворилась перша на Дніпропетровщині, одна з перших в Україні. Тоді у склад територіальної громади увійшли селище Слобожанське та село Степове.

12 травня 2016 року Постановою Верховної Ради України №1353-VIII Ювілейне перейменоване в селище Слобожанське, в рамках декомунізації в Україні, адже було назване на честь 70-річчя Жовтневого перевороту[2]. Через це назва громади змінилася на Слобожанську селищну територіальну громаду. Вже у 2019 році депутатським корпусом Слобожанської селищної ради були ініційовані та прийняті рішення про приєднання до громади трьох сільських рад: Олександрівської, Балівської, Партизанської.

Населені пункти[ред. | ред. код]

До складу громади входять шість населених пунктів:

Дерусифікація у громаді:[ред. | ред. код]

У рамках процесу дерусифікації в Україні було змінено назву понад 110 вулиць, перевулків та топонімів у населених пунктах громади[3]

Вже у 2024 році за результатами громадського обговорення Слобожанська селищна рада подала пропозицію про перейменування села Партизанське на село Орільське [4].

21 лютого 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади,місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав перейменування села на Орільське, однак остаточне перейменування відбудеться тільки після успішного голосування у Верховній Раді[5].

Місце розташування[ред. | ред. код]

Слобожанська територіальна громада межує на півночі з Підгородненською, Піщанською та Чумаківською, на сході - з Ілларіонівською, на півдні – з Дніпровською, на заході – з Обухівською та Петриківською територіальними громадами.

Освітні заклади громади[ред. | ред. код]

У громаді функціонує 13 закладів освіти, з них – 3 загальноосвітні школи, у тому числі в селищі Слобожанське – 2 школи (І ступеня та ІІ-ІІІ ступеня), в селі Степове – 1 школа (І-ІІІ ступеня), в яких навчаються 1940 учнів, 3 ліцеї по одному в селі Балівка, в селі Партизанське та в селі Олександрівка, в яких навчаються 956 учнів та 7 дошкільних навчальних заклади: ДНЗ № 1 «Червона шапочка», ДНЗ № 2 «Берізка», ДНЗ № 3 «Сонечко», ДНЗ № 4 «Дивосвіт»[6], ДП «Пролісок», ДП «Івушка», ДП «Рябінушка», які відвідують 1072 дитини.

Заклади культури[ред. | ред. код]

На території Слобожанської громади функціонує 10 установ культури, у тому числі: 4 клубних заклади, 1 школа естетичного виховання та 5 сільських бібліотек.

Також на території громади працює Центр громадської активності – «Молодіжний центр «Смарт», з підрозділами у кожному з населених пунктів. Центр створено у 2019 році з метою підвищення активності громадян Слобожанської громади, шляхом надання необхідних знань та навичок для забезпечення сталого розвитку громади

Спорт у громаді[ред. | ред. код]

Гра баскетбольної Суперліги: БК «Прометей»— БК «Дніпро». На базі спортивного комплексу «Слобожанський»

Розвиток спортивного напрямку в громаді здійснює комунальний заклад «Слобожанський селищний центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх"» створений в 2012 році. У Слобожанському функціонує спортивний комплекс «Слобожанський», який відкрили у 2018 році. У 2021 році завершили будівництво сучасного басейну на базі спорткомплексу. У 2023 році було створено Дитячо-юнацьку спортивну школу Слобожанської селищної ради.

Крім того, активно розвивається приватна спортивна інфраструктура, а саме: тенісний клуб «Максимус» на території якого розташовані три тенісні корти, тренажерний зал, фітнес зал, басейн, дитяча кімната.

Також клуб спорту та і розвитку «Платан» в якому розміщені тренажерний зал, фітнес-студія, дитячий клуб, танцювальна студія. На території громади у селищі Слобожанське базується жіночий волейбольний клуб «Прометей», чемпіон України сезону 2020/2021. Також у селищі виступає чемпіон Української баскетбольної Суперліги сезону 2020/2021 чоловічий баскетбольний клуб «Прометей».

Заклади охорони здоров'я[ред. | ред. код]

У власності Слобожанської громади перебувають 2 заклади охорони здоров’я: комунальне підприємство «Слобожанська центральна лікарня» та комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Будівля Слобожанської центральної лікарні (раніше Дніпропетровська центральна районна лікарня)

КП «Слобожанська центральна лікарня» Слобожанської селищної ради (колишній комунальний заклад «Дніпропетровська центральна районна лікарня» Дніпропетровської обласної ради) прийнято до комунальної власності Слобожанської селищної територіальної громади у грудні 2019 року. Лікарня обслуговує населення 8 територіальних громад Дніпровського району Дніпропетровської області, а саме: Слобожанської і Обухівської селищних громад, Підгородненської міської громади, Миколаївської, Новоолександрівської, Сурсько-Литовської, Чумаківської та Любимівської сільських громад, що складає понад 80 тисяч осіб. Також лікарня надає медичні послуги частині населення лівого берегу міста Дніпро.

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Слобожанської селищної ради створено громадою у листопаді 2020 року та розпочало свою роботу у лютому 2021 року, коли до складу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Слобожанської селищної ради з комунальної власності Дніпровського району були передані 5 АЗПСМ: Слобожанська, Степнянська, Партизанська, Балівська, Олександрівська та 2 фельдшерські пункти: Нижньодніпровський (ж/м Молодіжне) та у селі Василівка.

Пам'ятники та історичні місця на території громади[7][ред. | ред. код]

Пам’ятник «Захисникам і захисницям України» (селище Слобожанське, вул. Героїв України, 23)
  • Скульптура пам’ятник «Воїна захисника» (с. Степове);
  • Пам’ятний знак постраждалим чорнобильцям та ліквідаторам ЧАЕС (селище Слобожанське, вул. Героїв України, 30);
  • Пам’ятник «Захисникам і захисницям України» (селище Слобожанське, вул. Героїв України, 23);
  • Алея пам'яті для вшанування Героїв (селище Слобожанське, вул. Героїв України, 23);
  • Пам’ятник Т.Г. Шевченко (селище Слобожанське, вул. Будівельників, 1);
  • Пам’ятник солдату «Воїн з вінком» ( с. Балівка);
  • Пам’ятник «Скорботна мати» (с. Балівка);
  • Пам’ятник Т.Г.Шевченко (с. Балівка);
  • Плита з написом «Пам’яті голодомору» (с. Балівка);
  • Плита з написом «Захисникам Вітчизни» (с. Балівка);
  • Могила братська радянських воїнів (с. Олександрівка);
  • Пам'ятник воїнам-землякам, які загинули у роки Другої світової війни (с. Василівка);
  • Обеліск загиблим односельцям в роки Другої світової війни (с. Партизанське)
  • Фрагмент фортифікації Катеринослава Кільченського 1770-1780-ті роки на о. Самарський.
Пам’ятний знак постраждалим чорнобильцям та ліквідаторам ЧАЕС (селище Слобожанське, вул. Героїв України, 30)

На території Слобожанської територіальної громади знаходяться кургани:[ред. | ред. код]

  • селище Слобожанське: 2 кургани (№ 8502 та № 8503);
  • с. Степове - 1 курган: (№5985);
  • с. Балівка - 11 курганів: (№6079, №6080, №6081, №6083, №6084,№6087, «Майдан» №8470, №8471,№8472, №8473, №8620);
  • с. Партизанське - 2 кургани: (№6077, №6078);
  • с. Олександрівка - 8 курганів: (№ 5941, №5942, №5945, №5946, №8498, №8621, №5944, №8500, №8501).

Дорожня інфраструктура громади[ред. | ред. код]

Мережа доріг загального користування забезпечує транспортне сполучення між селищем Слобожанське, містом Дніпро та іншими сусідніми населеними пунктами та громадами. Транспортне сполучення забезпечене розвиненою мережею доріг:

Крім того, через село Олександрівка проходить автошлях Т 0402 (м. Дніпро (ж/м Ігрень) — с. Соколове), через селище Слобожанське та село Степове - автошлях Т 0405 (м. Дніпро — с. Хутірське), крім того по території громади проходить автошлях Т 0404 (м. Дніпро – с. Обухівка). Транспортне сполучення забезпечує доступність мешканців приєднаних сіл до адміністративного центру громади – селище Слобожанське за допомогою транзитних автобусів.

Міжнародне партнерство Слобожанської територіальної громади

Міжнародні партнери[ред. | ред. код]

Українські партнери[ред. | ред. код]

Сторінки в соціальних мережах[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ВВРУ, 2017, № 2, стор. 51
  2. Про перейменування деяких населених пунктів. Голос України. Процитовано 21 травня 2016.
  3. Слобожанська селищна рада (PDF). Слобожанська селищна рада. 15 лютого 2023.
  4. Шостак, Сіренко, Валерія, Антон (29 лютого 2024). На Дніпропетровщині планують змінити назву села Партизанське: думки місцевих жителів (ua) .
  5. Комітет підтримав перейменування окремих населених пунктів Дніпропетровської та Миколаївської областей, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.
  6. Найбагатша громада України. Урядовий Кур’єр. 24 червня 2013. Процитовано 21 червня 2023.
  7. Кабінет Міністрів України - ПЕРЕЛІК об'єктів культурної спадщини національного значення, які заносяться до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. www.kmu.gov.ua (ua) . Процитовано 17 травня 2023.
  8. Jātniece, Laima (11 жовтня 2022). FOTO: Pašvaldība paraksta sadarbības līgumu ar Slobožansku [PHOTO: The municipality signs a cooperation agreement with Slobozhanske]. adazi.lv (lv-LV) . Процитовано 13 жовтня 2022.
  9. Слобожанська селищна рада підписала Угоду про співпрацю з муніципалітетом Адажі. slobozhanska-gromada.gov.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2022. Процитовано 13 жовтня 2022.
  10. а б Міжнародна співпраця. slobozhanska-gromada.gov.ua (укр.). Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023.
  11. а б Слобожанська громада підписала Меморандуми про співпрацю. slobozhanska-gromada.gov.ua (укр.). Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 25 січня 2023.
  12. Слобожанська громада підписала Меморандум про співпрацю з Коростенською міськрадою. slobozhanska-gromada.gov.ua (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2023. Процитовано 15 вересня 2023.
  13. Слобожанська громада підписала Меморандум про співпрацю з Авангардівською громадою. slobozhanska-gromada.gov.ua (укр.). Архів оригіналу за 1 листопада 2023. Процитовано 15 вересня 2023.