Словотвір (сайт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Словотвір
Логотип
Логотип
Посилання slovotvir.org.ua
Тип інтернет-спільнота
Мови українська
Автор Михайло Свистун, Роман Запотічний, Лев Лукомський
Започатковано 29 квітня 2014 (9 років)

«Словотвір» — інтернет-спільнота, яка добирає україномовні відповідники іншомовним словам. Вносити слова та відповідники, а також голосувати за них, може будь-який користувач. Через це сайт не є науковим джерелом для визначення українських відповідників іншомовним запозиченням. Утім, багато запропонованих відповідників містяться в академічних словниках української мови. На сайті зібрано понад 9 тис. запозичених слів і понад 56 тис. українських відповідників.

Історія створення[ред. | ред. код]

Ідея платформи з'явилася наприкінці 2011 року, в процесі роздумів над тим, як краще перекласти українською словосполучення «mobile application developer». Слова «mobile» та «developer» на той час вже мали більш чи менш загальноприйняті відповідники українською, а от слово «application» мало аж кілька варіантів, кожен з яких мав своїх прихильників. В той час багато хто використовував кальку з англійської — «аплікація», багато хто кальку з російської — «додаток», а дехто також варіант запропонований перекладачами компанії Microsoft — «застосунок». Вибрати який саме варіант використовувати в діловому листуванні було дуже важко. Ця проблема вибору знайшла своє застосування на Словотворі де всі зареєстровані користувачі можуть голосувати за найкращий переклад до поданих запозичень.

Рейтинг перекладів на сайті[ред. | ред. код]

Сайт веде рейтинг опублікованих перекладів за кількістю користувачів, які за них проголосували, на окремій вебсторінці[1], найвищі позиції в якому також розміщені на головній сторінці. У наступній таблиці наведено 7 перекладів, що назбирали найбільшу кількість голосів на сайті станом на кінець серпня 2023 року[2] в порядку спадання:

Запозичення Переклад
дедлайн реченець
меню стравопис
лайк вподобайка
@ равлик
тьютор наставник
барбершоп голярня
ксерокс копіярка

Посилання[ред. | ред. код]


  1. Найкращі переклади — Словотвір.
  2. Словотвір : [арх. 29.08.2023]. — 2023. — 29 серпня.