Слонов Іван Артемійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слонов Іван Артемійович
Народився 22 травня (3 червня) 1882
Москва, Російська імперія[1]
Помер 19 вересня 1945(1945-09-19)[1] (63 роки)
Саратов, СРСР[1]
Поховання Воскресенське кладовище Саратоваd
Громадянство  Російська імперія
 СРСР
Діяльність актор
Нагороди та премії
Народний артист РРФСР

Іван Артемійович Слонов (рос. Слонов Иван Артемьевич; нар. 22 травня (3 червня) 1882(18820603), Москва — пом. 19 вересня 1945, Саратов) — російський і радянський актор, режисер, педагог і громадський діяч. Народний артист РРФСР (1938).

Біографія[ред. | ред. код]

Іван Слонов закінчив Московське училище живопису, скульптури і архітектури. Навчався в Музично-драматичному училищі філармонічного товариства. Відвідував спектаклі Малого театру, Художнього театру, виховувався на творчості М. М. Єрмолової, Г. М. Федотової, А. А. Яблочкіної.

Не закінчивши музично-драматичного училища, дебютував в 1903 в ролі Жадова у виставі Російського театрального товариства і був запрошений до Вітебського театру. М. П. Орленев, перебуваючи у Вітебську на гастролях відзначив молодого актора і рекомендував його до театру В. Ф. Коміссаржевської. Слонів дебютував тут в ролі Зіміна («Дачники»). Потім він грав ролі Власа («Дачники»), Карандишева; Малькова («дикунка» Островського і Соловйова), Макса («Бій метеликів» Зудермана). Виконання цих ролей відрізнялося емоційною силою, яскравим темпераментом.

У 1906 Слонов йде з театру Коміссаржевської. У цей період він працює в театрах Іркутська, Омська, Катеринодара, Новочеркаська. На провінційній сцені Слонів набув досвіду, не втративши безпосередності, щирості виконання.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Слонов Иван Артемьевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Народный артист И. Слонов» Я. И. Явчуновский, 1961 г.(рос.)