Допоміжний елемент Справедливості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Допоміжний елемент Справедливості
Ancillary Justice
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Енн Лекі
Мова англійська
Опубліковано Жовтень 2013
Країна  США
Видавництво Orbit Books
Художник обкладинки John Harrisd
Цикл Imperial Radchd[1]
Наступний твір Допоміжний елемент Меча
Нагороди

«Допоміжний елемент Справедливості» (англ. Ancillary Justice) — дебютний науково-фантастичний роман американської письменниці Енн Лекі, вперше опублікований у жовтні 2013 року, у жанрі феміністичної наукової фантастики. Відзначений низкою престижних нагород, зокрема премії Г'юго, Неб'юла та Локус. Роман відкриває цикл під назвою «Імперська Радч» (англ. Imperial Radch), у якому вийшло ще 2 романи: «Ancillary Sword» та «Ancillary Mercy».

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману відбувається у далекому майбутньому. Практично усі колонії Землі, про існування яких було практично забуто, об'єднані в імперію під назвою Радч, під керівництвом Анаандер Міанаай. Військові кораблі майбутнього керуються офіцерами, а для решти робіт використовуються тіла зайвих людей із «цивілізованих» імперією планет («ancillaries»), у яких повністю стерта особистість, замість якої завантажено копію штучного інтелекту корабля. Усі тіла постійно знаходяться у підключенні з бортовим комп'ютером, який керує ними. Проте кожне тіло зберігає деяку індивідуальність та навіть набуває ряд звичок[2].

Головна героїня роману була частиною корабля «Справедливість Торена», але його було знищено, й вижило лише одне тіло з кодовим номером 1-Еск-19. Зараз вона використовує ім'я Брек. При цьому у мові радчаай відсутній граматичний рід до ступеня, що не робиться відмінності людей за статтю: Брек для всіх використовує жіночий займенник і майже не розуміє різниці між чоловіками та жінками. У ході оповіді Брек намагається з'ясувати, хто винен у загибелі корабля і зробити неможливе — вбити безсмертного імператора, у якої тисячі тіл.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди
Номінації

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  2. Том про лучшую книгу 2013-го года. Лавка книжностей. Архів оригіналу за 3 червня 2014. Процитовано 22 серпня 2014. 
  3. а б в г д е ж и к л м Энн Леки «Ancillary Justice» на сайте «Лаборатория Фантастики»

Посилання[ред. | ред. код]