Служба Державного Протоколу та Церемоніалу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Служба Державного Протоколу та Церемоніалу

Приміщення служби
Загальна інформація
Країна Україна Україна
Дата створення 4.11.2020
Попередні відомства Департамент з питань Державного Протоколу та Церемоніалу
Керівництво діяльністю здійснює Керівник Офісу Президента України
Штаб-квартира 01220, м. Київ, вул. Банкова, 10. Україна Україна
Керівник Брусило Ігор Миколайович[1]
Сайт офісу Президента України
Мапа

Служба Державного Протоколу та Церемоніалу — самостійний структурний підрозділ Офісу Президента України.

Статус[ред. | ред. код]

Служба вносить пропозиції щодо планування, забезпечення організації та проведення протокольних, церемоніальних та інших заходів за участю Президента України, зарубіжних візитів та робочих поїздок Глави держави по Україні, а також здійснює підготовку, узгодження та реалізацію програм візитів в Україну глав іноземних держав, урядів, керівників міжнародних організацій та інших високих іноземних посадових осіб, які прибувають з візитами на запрошення Президента України. Служба забезпечує координацію стосовно дотримання протокольних правил, норм, звичаїв і традицій при проведенні заходів структурними підрозділами з питань протоколу інших органів державної влади України, центральних та місцевих органів виконавчої влади України, органів місцевого самоврядування, консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, і надає, в разі потреби, відповідну методичну допомогу з питань протокольно-церемоніального реагування. Робота Служби спрямовується Керівником Офісу Президента України.

Служба Державного Протоколу та Церемоніалу створена Указом Президента України №-484/2020 від 4 листопада 2020 року замість Департаменту з питань Державного Протоколу та Церемоніалу Офісу Президента України.[2]

Цілі та місія[ред. | ред. код]

З метою обстоювання та просування зовнішньополітичних цілей та національних інтересів України на міжнародній арені, Служба покликана забезпечити створення сприятливої атмосфери та умов для досягнення змістовних результатів у ході проведення двосторонніх та багатосторонніх заходів на найвищому рівні. Ще одним завданням є належне представлення української історичної та культурної спадщини дипломатичними засобами міжкультурного обміну задля досягнення взаєморозуміння між країнами та народами.

Керівництво[ред. | ред. код]

Керівника служби призначає та звільняє з посади в установленому порядку Керівник Апарату Офісу Президента України. З 10 вересня 2014 року до 21 вересня 2020 року посаду обіймав Мельник Ярослав Володимирович[3].

Керівник має першого заступника і заступника. До складу Служби входить відділ міждержавних заходів, відділ церемоніалу і відділ внутрішньодержавних заходів та офіційного листування.

Протокол в Україні регулюється Указом Президента України від 22 серпня 2002 року N 746/2002, яким затверджено Положення про Державний Протокол та Церемоніал України.[4]

Наразі, обов'язки керівника служби виконує Брусило Ігор Миколайович, який одночасно обіймає посаду заступника керівника Офісу Президента України.[5]

Розташування[ред. | ред. код]

Служба розміщується в унікальній пам'ятці архітектури, знаменитому "Будинку з химерами" (Будинок архітектора Городецького) (вулиця Банкова, 10), який має статус Офіційної резиденції Президента України, де проводяться міжнародні, офіційні та інші заходи за участю Глави держави (зустрічі, прийоми, церемонії, переговори, прес-конференції тощо).

В Будинку облаштовані Зала вірчих грамот, Зала для підписання, Мала переговорна зала, Велика переговорна зала, Обідня зала, Велика обідня зала, Гостьова кімната, Приватна кімната. Також є зала «тет-а-тет», де проводяться зустрічі віч-на-віч, у світлих блакитних тонах із китайськими мотивами — «китайська» кімната.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]