Слідство ведуть ЗнаТоКі. Ваше справжнє ім'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слідство ведуть ЗнаТоКі. Ваше справжнє ім'я
рос. Следствие ведут ЗнаТоКи. Ваше подлинное имя
Жанр детектив
Режисер В'ячеслав Бровкін
Сценарист Олександр Лавров
Ольга Лаврова
У головних
ролях
Георгій Мартинюк
Леонід Каневський
Ельза Леждей
Оператор Борис Лазарев
Композитор Марк Мінков
Художник Лариса Мурашко
Кінокомпанія ЦТ СРСР
Тривалість 85 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1971
IMDb ID 0272340
Попередній Слідство ведуть ЗнаТоКі. Чорний маклер
Наступний Слідство ведуть ЗнаТоКі. На місці злочину

«Слідство ведуть ЗнаТоКі. Ваше справжнє ім'я» — радянський телевізійний детективний фільм 1971 року з циклу «Слідство ведуть ЗнаТоКі».

Сюжет[ред. | ред. код]

Слідчий Знаменський веде звичайну справу про бродяжництво, яку отримав «у спадок» від літнього слідчого, який потрапив до лікарні. Підслідний — типовий бомж зі звичайною для нього біографією: робота з кочовою бригадою шабашників, пияцтво, втрата документів, поневіряння, випадкові підробітки і дрібне злодійство. Бродяга представився Іваном Васильовичем Петровим, жителем села Чоботи Орловської області. Однак Знаменський легко з'ясовує, що в селі Чоботи Петрови ніколи не жили, а ліспромгоспу в Архангельській області, де бродяга нібито підробляв, ніколи не існувало.

Бродяга зізнається у брехні і, назвавшись тепер Петром Федотовим, розповідає нову версію своєї біографії. Вона набагато правдоподібніше першої і підтверджується результатами розісланих запитів. Терміни проведення слідства вже закінчуються, але допитливий Знаменський помічає в показаннях і поведінці підслідного кілька насторожуючих протиріч і домагається продовження слідства. Слідчий проводить додаткову перевірку — влаштовує «волоцюзі» побачення з осліплою матір'ю справжнього Петра Федотова. Жінка не впізнає в затриманому свого сина.

Знаменський передбачає, що «бомж» — велика фігура, набагато небезпечніше простого бродяги або кримінальника, який маскується під бродягу. Занадто продуманою виглядає тактика «бомжа» — тягнути час, тримати слідчого в цейтноті, чинити на нього точно дозований психологічний тиск. Пал Палич починає за допомогою Томіна і Кібріт скрупульозно збирати об'єктивні відомості про цю людину. Знаменський навіть поступається принципами і звертається за інформацією до іншого свого підслідного, шахрая Ковальського на прізвисько «Хірург», який сидить з волоцюгою в одній камері. Ковальський і сам заінтригований особистістю співкамерника: бродяга дуже кмітливий, скритний і виверткий, має сильний характер, навчений рукопашному бою, в тюрмі багато і дуже швидко читає. Загалом, він ніяк не схожий на неохайного бродягу-алкоголіка.

Знаменський стурбований долею теперішнього Федотова і відправляє Томіна на його пошуки. Томін знаходить Федотова, у якого виявлена раптова і повна втрата пам'яті, в одній з психіатричних клінік. Можливою причиною амнезії лікарі називають отруєння невідомою речовиною. Виявилося, що останнім, з ким спілкувався справжній Федотов перед тим, як почати неадекватно себе вести, був той самий «бродяга» в привокзальній пивній.

Підслідний викладає вже третю свою біографію. Тепер він представляється касиром Марком Лепком з Західної України, який прокрався. Але Марк Лепко в дитинстві переніс апендектомію, а на тілі у бродяги немає шраму від операції. Дослідження Зіночки довершують картину: стан організму підслідного не відповідає безладному способу життя і постійному пияцтву; розвиток мускулатури говорить про цілеспрямовані тренування, пломби на зубах виготовлені із застосуванням закордонних матеріалів, а дослідження почерку показує, що волоцюзі звичніше латиниця, ніж російські літери. Коло його тюремного читання підозріло вузьке — він прочитав всі книги про радянську Середню Азію, які знайшлися в бібліотеці Бутирки. Підозри Знаменського підтверджуються: перед ЗнаТоКами — іноземний розвідник. Потрапити під суд, відбути невеликий термін і потім отримати справжні документи — це спосіб легалізуватися і осісти в СРСР. Останній допит «бродяги» ЗнаТоКі проводять вже разом зі слідчим КДБ.

У справі № 4 («Повинну голову…») одужавший Петро Федотов і його мати приходять до Знаменського, щоб подякувати йому.

Ролі та виконавці[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]