Слідство ведуть ЗнаТоКі. До третього пострілу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слідство ведуть ЗнаТоКі. До третього пострілу
рос. Следствие ведут ЗнаТоКи. До третьего выстрела
Жанр детектив
Режисер В'ячеслав Бровкін
Сценарист Олександр Лавров
Ольга Лаврова
У головних
ролях
Георгій Мартинюк
Леонід Каневський
Ельза Леждей
Оператор Владислав Єфімов
Композитор Марк Мінков
Художник Лариса Мурашко
Кінокомпанія ЦТ СРСР
Тривалість 179 хв. (2 серії)
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1978
IMDb ID 0281813
Попередній Слідство ведуть ЗнаТоКі. «Букет» на прийомі
Наступний Слідство ведуть ЗнаТоКі. Підпасок з огірком

«Слідство ведуть ЗнаТоКі. До третього пострілу» — радянський телевізійний детективний фільм 1978 року з циклу «Слідство ведуть ЗнаТоКі» (справа № 13 «До третього пострілу»). Перший фільм серіалу, який перейшов від формату телеспектакля до формату відеофільму.

Сюжет[ред. | ред. код]

Знаменський розслідує озброєне пограбування магазину. Особистість злочинця через якийсь час встановлюють, Томін знаходить його, це небезпечний рецидивіст Бондар, але все виявляється марно: продавці не можуть впевнено впізнати бандита, а вирішальний доказ — пістолет, — безслідно зник.

Антоніна Зоріна, яка тільки-що закінчила юридичний інститут, за порадою Знаменського пішла працювати інспектором у справах неповнолітніх. Трапилося, що пограбований магазин знаходиться на підвідомчій їй території. Мешканка одного з близьких до місця пограбування будинків приносить тушки двох убитих голубів; вона впевнена, що це робота підлітків і вимагає їх знайти. Зоріна звертається за допомогою до Томіна, Кібріт проводить експертизу і виявляє, що птахи вбиті з пістолета ТТ, такого ж, як у грабіжника. Сліди цієї зброї вже зустрічалися міліції — пістолет неодноразово використовувався як знаряддя злочину. Стає ясно: втікаючи від погоні, грабіжник загубив або нашвидку сховав пістолет, і зброю знайшли підлітки.

Припущення міліції вірне. Бондар, переслідуваний міліціонерами, дійсно закинув пістолет в один зі старих сараїв, розраховуючи забрати його завтра, але саме в той день ввечері пістолет випадково знайшов школяр Семен Гвоздарьов (Гвоздик), що живе поблизу. Тепер пістолет — головний скарб невеликої компанії з трьох хлопців і однієї дівчини. Всі четверо — старшокласники, не надто захоплені навчанням і не мають якихось інших занять; не хулігани, вони проводять разом час, придумуючи відносно нешкідливі розваги. Пістолет для них став просто предметом, наявність якого лоскоче нерви і піднімає самооцінку.

Міліція шукає пістолет. Зоріна, Знаменський та Кібріт йдуть на неординарний крок: вони збирають в клубі всіх підлітків району та прямо розповідають їм, що сталося, намагаючись пояснити, що зброя — це дуже серйозна річ, що зберігаючи її скоюється злочин і перешкоджається слідству, і що пістолет необхідно здати в міліцію. Компанія нових власників ТТ вирішує, як бути.

Одночасно за пістолетом полює і Бондар. Його підручний, молодий хлопець Віктор, втирається в довіру до підлітків і швидко виходить на компанію, що приховує зброю. Він організовує напад хуліганів на компанію саме в той вечір, коли хлопці, які вирішили здати пістолет в міліцію, беруть його зі схованки. Щоб розігнати нападників, підлітки дістають пістолет, і Віктор, який спостерігає за тим, що відбувається, переконується в своїй правоті. Зоріна, яка прийшла на місце бійки, вилучає зброю, але дорогою до відділення Віктор наздоганяє її, завдає удар ножем і забирає ТТ. Наступного дня міліція, що тримає під наглядом Бондара, бере його і Віктора при передачі пістолета.

Ролі та виконавці[ред. | ред. код]

Головні ролі[ред. | ред. код]

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]