Слідство ведуть ЗнаТоКі. Мафія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слідство ведуть ЗнаТоКі. Мафія
рос. Следствие ведут ЗнаТоКи. Мафия
Жанр детектив
Режисер Геннадій Павлов
Сценарист Олександр Лавров
Ольга Лаврова
У головних
ролях
Георгій Мартинюк
Леонід Каневський
Ельза Леждей
Оператор Євген Павлов
Композитор Давид Тухманов
Художник Станіслав Морозов
Кінокомпанія ЦТ СРСР
Тривалість 177 хв. (2 серії)
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1989
IMDb ID 0093471
Попередній Слідство ведуть ЗнаТоКі. Без ножа і кастета
Наступний Q4423280?

«Слідство ведуть ЗнаТоКі. Мафія» — радянський художній детективний фільм 1989 року, останній з класичної «радянської серії детективів» «Слідство ведуть ЗнаТоКі». Наступні фільми цієї серії були зняті вже набагато пізніше, на початку XXI століття.

Сюжет[ред. | ред. код]

Павло Знаменський і Олександр Томін розслідують справи, пов'язані з розповсюдженням наркотиків. У певний момент виявляється, що наркотики конопляної групи, які вилучені у безлічі московських наркоманів, чомусь виявляються абсолютно ідентичні за складом. Одночасно підозрювані в оптовій торгівлі зіллям починають занадто часто гинути, причому зовні більшість смертей виглядає некримінальними. Герої роблять висновок — їм протистоїть злочинне угрупування, яке організувало широкомасштабне, буквально промислове виробництво наркотиків, «підім'яло» під себе дрібних постачальників і торговців, прибрало тих, хто не захотів домовлятися, і почало постачати наркоманів своєю продукцією. Керівник угруповання — Коваль, колишній великий функціонер-господарник колоній Сибіру. Тепер належить викрити і знешкодити мафію, яка займається виробництвом і збутом наркотиків.

Ще однією сюжетною лінією фільму є повернення з колонії колишнього засудженого Ардабьєва, за професією хіміка, який відсидів термін за дрібне виготовлення наркотиків для себе і кількох товаришів, але зумів вилікуватися від наркоманії і встати на шлях виправлення. За злою іронією у долі Ардабьєва бере участь і Знаменський, який знайшов йому роботу за фахом, і банда Коваля, яка насильно «посадила його на голку» для використання в якості хіміка для промислового виробництва наркотиків.

Шантаж, жорстокість і вбивства не зупиняють ЗнаТоКів; їм (Томіну і його підлеглому) у тому числі доводиться «впроваджуватися» в середу торговців наркотиками. ЗнаТоКами проводиться копітка робота по вивченню середовища наркозалежних. Злочинне угруповання вдається викрити і захопити, крім головного організатора і натхненника Коваля.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]