Слідство ведуть ЗнаТоКі. Удар у відповідь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Слідство ведуть ЗнаТоКі. Удар у відповідь
рос. Следствие ведут ЗнаТоКи. Ответный удар
Жанр детектив
Режисер Юрій Кротенко
Сценарист Олександр Лавров
Ольга Лаврова
У головних
ролях
Георгій Мартинюк
Леонід Каневський
Ельза Леждей
Оператор Борис Лазарев
Композитор Марк Мінков
Художник Ольга Льовіна
Кінокомпанія ЦТ СРСР
Тривалість 257 хв. (3 серії)
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1975
IMDb ID 0274700
Попередній Слідство ведуть ЗнаТоКі. Свідок
Наступний Слідство ведуть ЗнаТоКі. Будь-якою ціною

«Слідство ведуть ЗнаТоКі. Удар у відповідь» — 10-й фільм (3 серії) з радянського телевізійного детективного циклу «Слідство ведуть ЗнаТоКі» 1975 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

На прийом до полковника Скопіна приходить літня жінка зі скаргою на дивну роботу приймального пункту вторсировини: приймальник практично не з'являється на роботі, а коли з'являється — під будь-яким приводом відмовляється приймати макулатуру і ганчір'я. При цьому за документами приймальник перевиконує план по прийому вторсировини у населення. Перевірка розкриває махінації зграї, яка вивозить за підробленими документами цінні матеріали з державного підприємства, пропускає їх через приймальний пункт, привласнює готівку, призначену здавальникам брухту, а самі матеріали збуває цеховикам. Розслідування доручають Знаменському.

Перевалочним пунктом, де знеособлюється «вторсировина», служить міське звалище. Організатор банди, завідувач звалищем Воронцов, передбачаючи швидке викриття, робить удару у відповідь: коли один з підозрюваних у цій справі, Борис Бах, приходить до нього на дачу за допомогою, Воронцов лише радить йому на допитах всю провину брати на себе, щоб піти за недбалістю, а не за групові розкрадання. З дачі Баха відвозять разом з підручним Воронцова Ферапонтіковим, їх висаджують на набережній Москви-ріки. Бах знаходиться в стресовому стані і вже намагається втопитися. Ферапонтіков підказує йому, як найкраще це зробити, щоб захистити своє добре ім'я для близьких, і диктує текст передсмертної записки. Наступного ранку Баха знаходять мертвим у річці, а на Петрівці отримують його передсмертний лист із звинуваченнями на адресу слідчого. Знаменського усувають від ведення справи, його допитує прокурор.

Паралельно Томін веде справу про серію квартирних крадіжок. У кожному разі свідки бачили поблизу від місця події сміттєвоз. Томін підозрює, що злодії якось пов'язані з вивезенням сміття, і сам «вживається у помийний побут» — стає завсідником звалища. Крадені сережки бачать на манекенниці з Будинку моделей Лялі. Томін з'ясовує, що сережки їй подарував її новий залицяльник — Воронцов.

Полковник Скопін, який прийняв справу у свого підлеглого Знаменського, продовжує досудове слідство наполегливо і методично. Розкривається не тільки вся схема розкрадань, але і вбивство Баха, вчинене Ферапонтіковим, помічником Воронцова, і квартирні крадіжки: підручні Воронцова дійсно підробляли «на стороні».

«Удар у відповідь» — перший кольоровий фільм в циклі і єдиний, що складається з трьох серій.

Ролі та виконавці[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]