Сліпуни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сліпуни
Typhlops vermicularis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії
Родина: Сліпуни (Typhlopidae)
Merrem, 1820
Посилання
Вікісховище: Typhlopidae
Віківиди: Typhlopidae
EOL: 8113
Fossilworks: 38071

Сліпуни (Typhlopidae) — родина плазунів з підряду Змій. Має 10 родів та 203 види. Інша назва «сліпозмійки».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина 7—28 см. Максимальний розмір сягає 97 см. Морда помітно видається вперед. Головні щитки пристосовані до копального способу життя. Череп щільний, компактний, з менш розвиненим кінетизмом, ніж у більш еволюційно розвинених змій. Рот знаходиться на нижній поверхні голови. У низки видів область очей взагалі зовні не виражена. Будова тіла вказує на пристосованість до риття, підземного способу життя. Тіло вкрите гладенькою округлою лускою. Черевні і спинні луски мають рівні розміри. Має дуже короткий й товстий хвіст, який закінчується гострим шипиком. Сильно редуковані очі проглядають з-під щільних рогових щитків у вигляді темних плям. Передщелепні та верхньощелепні кістки не торкаються одна одної. Передщелепні, піднебіні і нижньощелепні кістки не мають зубів. Верхньощелепні кістки мають кілька дрібних зубів на своєму задненижньому кінці. Носові кістки широко з'єднані з лобовими та передлобної кістками. Надскронні кістки відсутні. Рудименти таза є у представників усіх родів, у деяких сліпунів також зберігаються й рудименти задніх кінцівок.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють тропічні, субтропічні райони. Значну частину життя проводять під землею. Активні вночі. Часто зустрічаються у термітниках. Живляться безхребетними, їх личинками та яйцями.

Це яйцекладні змії. Зустрічаються випадки партеногенезу.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають в Південній та Північній Америці, південній Європі, Африці, південній Азії, Індо-Австралійському архіпелазі, островах Тихого океану.

Роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]