Смалахове

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Смалахове (Smalahove) — традиційна різдвяна страва Норвегії, головний інгредієнт якого голова барана.

Історія[ред. | ред. код]

Колись смалахове вважалася стравою незаможних людей, які не могли дозволити собі їсти ті шматки м'яса, що коштували дорого. Сьогодні деякі гурмани вживають в їжу мозок і очі барана та вважають смалахове одним із найсмачніших страв.

Приготування[ред. | ред. код]

Бараняча голова проходить усі можливі стадії приготування: її солять, закопчують, в'ялять, потім варять близько трьох годин. Кожна норвезька родина має власний рецепт приготування цієї страви.

Докладніше: Баран (рід)

Згідно з етикетом спочатку з'їдають ще теплі вуха й очі. Потім, починаючи з морди, уживають усе, що залишилося. Язик та очні м'язи зрізують й подають окремою стравою.

Уживають смалахове з картопляною або бруквяною м'ячкою, запивають міцним алкоголем (снапс, горілка, медовуха).

Популярність страви сьогодні[ред. | ред. код]

Смалахове традиційно на різдвяному столі в Норвегії займає головне місце.

У містечку Скюлестадмуен розташований ресторан «Смалахове Тунет». Його назва перекладається як «Двір овечих голів». Невипадково, адже саме такий делікатес подають тут на вечерю.

Місцеві мешканці й туристи мають можливість спостерігати за процесом приготування. Голови миють, труть щітками, обпалюють, закопчують, рубають навпіл спеціальними машинами. Подають як є: з очима, зубами, мозком.

Щороку в місті Ставангер проходить кулінарний фестиваль Gladmat. У перекладі назва означає «щаслива їжа». У заході беруть участь усі кафе, бари й ресторани міста, намагаючись представити свої найкращі страви: риба в усіх видах, м'ясні делікатеси, страви з морепродуктів, кондитерські та хлібопекарські вироби, сири, алкогольні напої, місцеве пиво.

Гостями фестивалю є кухарі зі світовим ім'ям. Кожен рік фестиваль збирає близько 250 тисяч відвідувачів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]