Порічки альпійські

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Смородина альпійська)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Порічки альпійські
Смородина альпійська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Ломикаменецвіті (Saxifragales)
Родина: Аґрусові (Grossulariaceae)
Рід: Порічки (Ribes)
Вид:
Порічки альпійські (R. alpinum)
Біноміальна назва
Ribes alpinum
L., 1753

Порічки альпійські[1] (Ribes alpinum), синонім — порічки блискучі[2] (Ribes lucidum) також смородина альпійська, смородина блискуча[3] — рослина з родини аґрусових.

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщина — Центральна та Північна Європа від Фінляндії та Норвегії на південь до Альп і Піренеїв. На півдні ареалу зустрічається високо в горах. Рідко зустрічається в Західній Європі та Великій Британії.

Опис[ред. | ред. код]

Прямостоячий густий кущ. Росте до 2 м заввишки та до 1,5 м завширшки. Кора спочатку гладенька, світло-сіра, згодом стає коричневуватою та тріскається. Листки пальчасті. Верхня частина листків темно-зеленого кольору з волосками, нижня частина — світло-зелена. Рослини дводомні (чоловічі та жіночі квітки розквітають на різних рослинах). Квітки зібрані в групи біля основи листків, чоловічі суцвіття довші за жіночі. Окремі квітки маленькі, зеленувато-білі. Плід — ягода червоного кольору, без смаку.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Кобів Ю. Словник українських наукових і народних назв судинних рослин.— К.: Наук. думка, 2004. — С. 347—348.
  2. Меженський В. М. До питання впорядкування українських назв рослин. Повідомлення 3. Назви видів роду Ribes L.//Сортовивчення та сортознавство, № 4, 2014. — С. 9—15.
  3. Доброчаева Д. Н., Котов Н. И., Прокудин Ю. Н. и др. Определитель высших растений Украины. — Киев: Наук. думка, 1987. — C. 150.

Див. також[ред. | ред. код]