Сміттєва криза у Дрогобичі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сміттєва криза у Дрогобичі — ситуація зі сміттям у місті Дрогобич Львівської області України, викликана гострим суспільним протистоянням, екологічними проблемами та відсутністю політичної волі щодо вирішенням проблем зі зберіганням та переробкою сміття.

Сміттєва криза у Дрогобичі розпочалася 10 лютого 2018 року, коли жителі села Брониця, Дрогобицького району, перекрили в'їзд на Броницьке сміттєзвалище. Таким чином вони висловили протест проти незадовільного стану дорожнього покриття дороги Дрогобич — Самбір, поблизу села Брониця, в результаті чого з 5 лютого 2018 року на вказаній ділянці дороги перестали курсувати маршрутні таксі.[1]

Однак навіть після вирішення проблеми з дорожнім покриттям дороги Дрогобич — Самбір, поблизу Брониці, дорога на сміттєзвалище не була розблокована. Жителі села Брониця пояснюють це тим, що термін експлуатації сміттєзвалища вичерпаний ще у 2008 році, і з того часу площа сміттєзвалища у 2 рази перевищила відведену йому по документації площу, захопивши санітарну зону і навіть приватні земельні ділянки деяких жителів села Брониця.

Міська влада Дрогобича, в свою чергу, стверджує, що рішення про закриття Броницького сміттєзвалища немає, і тому Дрогобицький комбінат міського господарства, якому належить Броницьке сміттєзвалище, має право його експлуатувати.

Ситуація зі сміттям на Броницькому сміттєзвалищі значно погіршилась під час сміттєвої кризи у Львові, коли мер Дрогобича, Тарас Кучма, уклав угоду зі Львовом[2][3] про прийом львівського сміття на Броницьке сміттєзвалище.

Міська влада Дрогобича пробувала налагодити вивіз сміття на інші сміттєзвалища Львівської області, однак, за словами мера міста Тараса Кучми, такий вивіз рано чи пізно блокують місцеві активісти, які проживають поблизу цих сміттєзвалищ.

29 липня 2018 року на центральній площі Дрогобича відбулося загальноміське віче з питання пошуку шляхів виходу зі сміттєвої кризи.

16 серпня 2018 року начальник Відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Дрогобицької міської ради, Микола Летнянчин, повідомив офіційні дані щодо екологічної ситуації в місті. За офіційними даними Дрогобицького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, у місті відзначається ускладення епідситуації з інфекційної захворюваності. Складною є епідситуація із захворюваностю на кишкові інфекції, в основному, за рахунок гастроентероколітів бактеріальної та вірусної етіології. 78,2 % захворюваностей припадає на дитяче населення. Також зареєстровано високий рівень захворюваності на сальмонельозну інфекцію, який перевищує серередньообласні показники в 2,2 рази. Зафіксовано ріст паразитарної захворюваності, на який має вплив забруднення довкілля. За перше півріччя 2018 року ураженість паразитозами населення міст Дрогобича та Стебника в 3 рази перевищує середньообласні показники. Періодично реєструються випадки лептоспірозу.[4]

13 серпня 2018 року, під час селекторної наради голови Львівської обласної державної адміністрації, Олега Синютки, з головами міст обласного значення та головами районних державних адміністрацій, міський голова Дрогобича, Тарас Кучма, звернувся до Олега Синютки з проханням оголосити Дрогобич зоною екологічного лиха, у зв`язку зі сміттєвою блокадою. Тарас Кучма повідомив, що відповідне звернення, з прикріпленими документами, надіслано у Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА.[5]

Станом на 4 листопада 2018 року сміттєва криза у Дрогобичі все ще триває і шляхів виходу з неї поки що не видно.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Попри виконання Дрогобичем домовленостей, укладених з громадою Брониці, відбулася чергова блокада сміттєзвалища // Дрогобицька міська рада : офіційний сайт. — 2018. — 12 лютого. — Дата звернення: 04.11.2018.
  2. До кінця тижня Дрогобич почне приймати сміття зі Львова // Zaxid.net : інтернет-видання. — 2017. — 10 травня. — Дата звернення: 04.11.2018.
  3. Найбільший «куш» за вивіз сміття зі Львова зірве Дрогобич. Пасуть задніх Мостиська : [арх. 4 листопада 2018] // Львівський портал : інформаційна агенція. — 2017. — Дата звернення: 04.11.2018.
  4. Броничан вкотре закликали до компромісу, повідомивши офіційні дані щодо екологічної ситуації у Дрогобичі. ВІДЕО // Дрогобицька міська рада : офіційний сайт. — 2018. — 17 серпня. — Дата звернення: 05.11.2018.
  5. Тарас Кучма звернувся до Олега Синютки оголосити Дрогобич зоною екологічного лиха // Дрогобицька міська рада : офіційний сайт. — 2018. — 13 серпня. — Дата звернення: 04.11.2018.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]