Ендрю Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сміт, Ендрю)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ендрю Сміт
англ. Andrew Smith
Народився 3 грудня 1797(1797-12-03)
Хоїк, Шотландія
Помер 12 серпня 1872(1872-08-12) (74 роки)
Лондон, Англія
Місце проживання Шотландія, Англія
Країна  Сполучене Королівство
Національність шотландець
Діяльність біолог, лікар, зоолог, орнітолог, натураліст, хірург, мандрівник-дослідник
Alma mater Единбурзький університет
Галузь природознавство
Війна Кримська війна
Нагороди

CMNS: Ендрю Сміт у Вікісховищі
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «A. Smith».

Ендрю Сміт (англ. Andrew Smith; 3 грудня 1797 — 12 серпня 1872) — шотландський лікар, натураліст, дослідник, зоолог. Народився у місті Хоїк. Вивчав медицину в Університеті Единбургу. Здобув ступінь доктора медицини в 1819 році й пішов до армії як хірург. У 1820 році був відряджений у Капську колонію доглядати за британськими військовими, дислокованими там, а з 1822 року — за корінними жителями, також.

Африканський період[ред. | ред. код]

Сміт швидко завоював репутацію завдяки здатності адаптуватися до умов півдня Африки, а також спілкуватися і жити з тубільними племенами, як-от банту і коса. У 1825 році його призначено першим завідувачем Південноафриканського музею природної історії в Кейптауні. 1828 року Сміт вирушив до Намаленда, щоб там дізнатися більше про життя бушменів. Одним з результатів була публікація 1831 року його статті про історію та суспільство бушменів.

1833 року Сміт провів 18 місяців експедиції в маловідомих областях Басутоленду, Куруману, і Магалісберга. У травні 1836 року, Сміт зустрівся з молодим Чарлзом Дарвіном. Вони стали друзями (згодом Чарлз Дарвін спонсорував вступ Сміта до Королівського товариства).

Повернення у Велику Британію[ред. | ред. код]

У січні 1837 року Сміт повернувся до Великої Британії і почав роботу над своїм п'ятитомником Ілюстрації зоології Південної Африки, який з'явився між 1838 і 1850 роками. У 1844 році він одружився зі своєю економкою Елен Хендерсон. Між тим він підіймається службовими сходами й стає директором-генералом Армії медичного обслуговування в 1853 році. Був відповідальним за організацію медичних послуг під час Кримської війни (1854—1856). Було назначене розслідування щодо його особистої провини в поганому стані медичної допомоги армії й слідча комісія його виправдала. Отримав лицарство в Ордені Бані незадовго до відставки через хворобу в 1858 році.

Описані вченим види[ред. | ред. код]

Названі на честь вченого види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]