Снігова королева (роман Джоан Вінжі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Снігова Королева
The Snow Queen
Жанр роман
Форма роман
Автор Джоан Вінжі
Мова англійська
Опубліковано квітень 1980
Країна  США
Видавництво Dial Press
Ілюстратор Майкл Велан
Художник обкладинки Лео і Даян Діллон
Наступний твір Кінець Світу
Нагороди

«Снігова королева» (англ. The Snow Queen) — науково-фантастичний роман американської письменниці Джоан Вінжі, виданий у 1980 році. У 1981 році отримав премії «Г'юго» та Локус. Роман відкриває однойменний цикл.

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман є своєрідним рімейком однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена. Дія роману відбувається на планеті Тіамат, на якій зміна пір року відбувається раз у 150 років. Зима добігає кінця. Снігова Королева — Арієнрод, яка править планетою, повинна поступитися місцем Королеві Літа, яку мають обрати, а саму її повинні кинути у океан. Не бажаючи загибелі, Арієнрод придумала план, для виконання якого заздалегідь імплантувала свої клітини-клони у декількох сурогатних матерів, які не підозрюють про це.

Вижив єдиний клон — Мун. За сюжетом, двадцятирічна дівчина, яка не підозрює про своє походження, намагується врятувати свого коханого — Спаркса, який потрапив під чари Снігової Королеви, яка зробила його своїм фаворитом. Її пригоди повторюють шлях Герди з казки Андерсена.

Роман відносять до жанру «жіночої фантастики». У ньому велика увага приділяється внутрішньому світу героїв[1].

Продовження[ред. | ред. код]

Вперше роман було опубліковано у 1981 році. Для його обкладинки була використана робота Майкла Велана. На хвилі успіху було випущено два романи-продовження. Роман «World's End» («Кінець світу») був опублікований у 1984 році, у 1985 році номінувався на премію «Локус». Третій роман, «The Summer Queen» («Королева Літа»), вийшов у 1991 році та у 1992 році номінувався на премії «Г'юго» та «Локус». Крім того, у 2000 році був виданий роман-пріквел «Tangled Up in Blue» («Заплутана у блакиті»), дія якого йде паралельно роману «Снігова королева».

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Машина времени: Фантастика 1970-х годов : [арх. 19 вересня 2014] // Мир фантастики. — № 12 (76) декабрь 2009. — С. 128—133.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Снігова королева [Архівовано 21 жовтня 2016 у Wayback Machine.] на сайті «Лаборатория Фантастики»
  • The Snow Queen в Internet Speculative Fiction Database (англ.)(англ.)
  • Карацупа В. Снігова Королева. Джоан Віндж. Анонси. Архів фантастики. Архів оригіналу за 31 березня 2012. Процитовано 18 травня 2009.