Сніжний гриб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сніжний гриб
Плодове тіло Tremella mesenterica
Плодове тіло Tremella mesenterica
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підвідділ: Agaricomycotina
Клас: Тремеломіцети (Tremellomycetes)
Порядок: Тремелальні (Tremellales)
Родина: Тремелові (Tremellaceae)
Рід: Тремела (Tremella)
Вид: Сніжний гриб
Tremella fuciformis
Berk. (1856)
Синоніми
*Nakaiomyces nipponicus Kobayasi (1939)
Посилання
Вікісховище: Tremella fuciformis
EOL: 6727366
NCBI: 64657
MB: 173606
IF: 173606

Сніжний гриб, срібне вухо, гриб-медуза (Tremella fuciformis) — вид паразитичних грибів, що широко використовується у кулінарії та гомеопатії у країнах Азії (Китай, Таїланд).

Назва[ред. | ред. код]

Tremella fuciformis вперше була описана британським ботаніком Майлзом Берклі у 1856 році. Японський біолог Йосіо Кобаясі (Yosio Kobayasi) описав схожий гриб Nakaiomyces nipponicus, що мав темні нарости на плодовому тілі. Проте згодом з'ясували, що ці нарости були паразитуючими на Tremella fuciformis аскомітами. В Китаї гриб називають срібне вухо (银耳 — yín ěr), сніжне вухо (雪耳 — xuě ěr). В Японії Tremella fuciformis має назву дерев'яний гриб-медуза (シロキクラゲ — shiro kikurage).

Будова[ред. | ред. код]

Плодове тіло за формою нагадує водорості з численними гілками, за структурою подібне на прозоро-білий желатин. Гриб досягає розмірів 7 см.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Tremella fuciformis паразитує на інших видах грибів, переважно Annulohypoxylon та Hypoxylon. Після вторгнення міцелій сніжного гриба починає бурхливо розвиватися та формувати плодове тіло.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Зустрічається у місцях зростання свого хазяїна — на повалених гілках та стовбурах мертвих листяних дерев. Сніжний гриб у природному середовищі зустрічається переважно в тропічних та субтропічних країнах Азії та Центральної Америки, в Австралії, Нової Зеландії та островах Тихого океану.

Використання[ред. | ред. код]

В Китаї Tremella fuciformis вирощують з 19 ст. Вирощування сніжних грибів приносить подвійну вигоду, оскільки дає можливість вирощувати також їстівний гриб-хазяїн Annulohypoxylon archeri. Традиційно з Tremella fuciformis готують суп luk mei (六味), напої, додають до солодких страв та роблять морозиво. Гриб також використовується у косметичній індустрії для розгладжування зморшок. За даними дослідження 2004 р. в Китаї вирощують близько 130000 тон цих грибів щорічно. В Таїланді сніжний гриб продають у сушеному вигляді.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Chang, Shu-Ting; Miles, Philip G. (2004). «Tremella — Increased Production by a Mixed Culture Technique». Mushrooms: Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect, and Environmental Impact (2nd ed.). Boca Raton, Florida: CRC Press. ISBN 0-8493-1043-1.
  • Stamets, Paul (2000). «Chapter 21: Growth Parameters for Gourmet and Medicinal Mushroom Species». Growing gourmet and medicinal mushrooms = [Shokuyo oyobi yakuyo kinoko no sabai] (3rd ed.). Berkeley, California, USA: Ten Speed Press. pp. 402—406. ISBN 978-1-58008-175-7.