Сова-рибоїд жовтодзьоба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сова-рибоїд жовтодзьоба
Scotopelia bouvieri
Scotopelia bouvieri
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сова-рибоїд (Scotopelia)
Вид: Сова-рибоїд жовтодзьоба
Scotopelia bouvieri
Sharpe, 1875
Посилання
Вікісховище: Scotopelia bouvieri
Віківиди: Scotopelia bouvieri
EOL: 1178315
ITIS: 555424
МСОП: 22689048

Сова-рибоїд жовтодзьоба[1] (Scotopelia bouvieri) — вид птахів родини Совові (Strigidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічається на узліссі тропічних лісів і в окремих лісистих районах на півдні Нігеру, на крайньому півдні Камеруну, у центральних і південних районах Центрально-Африканської республіки, у Габоні, Конго, на півночі Анголи і у Демократичній республіці Конго.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Сова мешкає у лісових смугах уздовж річок, які під час сезону дощів розливаються і всі шість місяців важкодоступні, а тому й непридатні для господарської діяльності людини. У цей час тропічні річки (наприклад, річка Огве) піднімається на шість метрів вище свого рівня періоду посухи і затоплює 100 м прибережного лісу. У цей час багато дерев з гілками, що нависають над водою, на яких сидять сови, видивлялися свою здобич у річці — рибу, яка піднімається до поверхні. Рибу сови хапають кігтями і забирають до себе.

Опис[ред. | ред. код]

Сова-рибоїд жовтодзьоба зустрічаються зазвичай у місцях свого проживання. Спостерігач з Нігерії за 25 днів зустрів 8-9 сов. Всі вони мали забарвлення, відмінне один від одного. У деяких птахів були яскраві і темні плями зверху на грудях і на голові, у деяких смужки були яскравіші і менш широкі. Колір верху тіла, голови і мантильї також варіювався: від світло-рудого до темно-бурого, зустрічаються також і сірі птахи. Низ тіла забарвлений у світло-сірий, дзьоб — кремово-жовтий. Очі темні, світло-жовті ноги і пальці.

Відомо два видових кличі цих сов: перший — тривалий, може повторюватися 45 хвилин з інтервалами в 15 секунд, другий — ухання, причому часто дуетом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]