Совиний Дім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Совиний Дім
англ. The Owl House
Тип анімаційний телесеріалd
Телеканал(и) Disney Channel
Дистриб'ютор(и) Disney Television Animation
Жанр комедія
фентезі
пригоди
Формат зображення 1080p (16:9 HDTV)
Формат звуку стерео
Тривалість серії 22 хв.
Компанія Disney Television Animation
Керівник проєкту Дана Террас
Сценарист Molly Ostertagd і Дана Террас
Ідея Дана Террас
Монтаж Kevin Locarrod[1]
Продюсери Вейд Вісінський
Стівен Сандовал (керівний продюсер)
Виконавчий продюсер Дана Террас
Музика на початку The Owl House Main Theme (композитор Т. Дж. Гілл)
Композитор Т. Дж. Гілл
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська
Перший показ 10 січня 20208 квітня 2023
Кількість сезонів 3
Кількість серій 43
Посилання

«Совиний Дім» (англ. The Owl House) — американський анімаційний фентезійний телесеріал від Disney Television Animation. Серіал створила Дана Террас. Прем'єра відбулася на Disney Channel 10 січня 2020 року[2][3][4].

У листопаді 2019 року серіал було поновлено на другий сезон перед прем'єрою серіалу[5]. Другий сезон завершився 28 травня. Третій суттєво коротший за попередні та складається з трьох спеціальних епізодів, які почали виходити 15 жовтня 2022 року[6][7].

«Совиний дім» отримав широке визнання критиків і шанувальників за анімацію, гумор, персонажів, озвучення, провідні теми та репрезентацію ЛГБТК+. Серіал став першою власністю Disney, де фігурує бісексуальна головна героїня, одностатевий поцілунок за участю головних героїв, одностатеві батьки та небінарні персонажі. Серіал також отримав Peabody Awards у 2021 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Перший сезон[ред. | ред. код]

Луз — дівчинка-підліток 14-и років, яка замість того, щоб їхати в літній табір, випадково натрапляє на портал до іншого світу. В паралельному світі вона опиняється на Киплячих островах, що є останками мертвого титана. Там вона знайомиться з непокірною відьмою Ідою, або ж Пані Совою, та звірятком, що вважає себе демоном на ім'я Король, який втратив свою силу. Не маючи магічних здібностей, але прагнучи здійснити свою мрію стати відьмою, Луз умовляє Іду взяти її ученицею та оселяється в Совиному Домі.

Згодом виявляється, що Іду переслідує її сестра Ліліт, щоб силоміць приєднати до відьомського ковена. Іда проти цього, бо вступивши до ковена, відьма може чаклувати лише його магію замість будь-якої. Луз знайомиться з учнями магічної школи Гексит, Віллоу та Ґусом, які стають її друзями. Водночас учениця Еміті Блайт всіляко прагне завадити їхній дружбі, але потім усвідомлює, що просто хоче здаватися кращою, ніж є. Тож поступово вона та Луз стають найкращими подругами.

Луз випадково відкриває забуту форму магії стихій і вчиться чаклувати. Іда бореться з прокляттям, що перетворює її на чудовисько, якщо не пити зілля. Ліліт отримує завдання від імператора Белоса схопити Іду, для чого вона викрадає Луз і зізнається, що в юності прокляла сестру через заздрощі. Проте імператор відмовляється зцілити Іду, тому Ліліт повстає проти нього. Луз рятує засуджених до скам'яніння Іду та Ліліт, які миряться та стають жити разом. Тим часом у світі людей ніхто не помітив зникнення Луз, бо її підмінив двійник.

Другий сезон[ред. | ред. код]

Ліліт розділила з Ідою половину прокляття, тому обидві втратили здатність чаклувати. Вони вчаться магії стихій, віднайденої Луз. Героїня прагне повернутися в людський світ і дізнається, що вона не перша людина на Киплячих островах. У давнину їх відвідав Філіп Віттебейн, і Луз подорожує в минуле, щоб зустрітися з ним, але Філіп у той час ще не знав як повернутися додому. Потім друзі Луз отримують у Гекситі фамільярів дружесманів, однак, сама Луз не отримує, бо не може дати відповідь на питання, навіщо їй ставати відьмою. Король шукає правду про своє минуле та дізнається, що він малий титан.

Імператор Белос готується до таємничого «Дня єдності», а юнак Золотий Брамник виконує його завдання. Брамник спершу стає ворогом Луз, але потім покидає службу в імператора, взявши ім'я Мисливець. Іда зустрічає лідера ковену бардів на ім'я Рейн, у якого була закохана, та імператор зачакловує Рейна, перетворивши на свою маріонетку. Луз добуває ключ з кров'ю титана, щоб збудувати портал додому. Проте їй вдається опинитися в світі людей лише як зображення в дзеркалі. Луз довідується, що її двійник — це дівчинка-василіск Ві, яка втекла з Киплячих островів. Вона розповідає своїй матері Камілі правду і та обіцяє зустрітися з нею іншим шляхом. Каміла вирішує тим часом піклуватися про Ві.

Незадовго до Дня Єдності імператор викрадає Луз задля отримання крові титана і героїня розуміє, що Белос — це Філіп, який став тираном завдяки її пораді в минулому. Виявляється, Белос має угоду з істотою Колекціонером, і повинен звільнити його, щоб потрапити до світу людей. У День Єдності він чаклує закляття Висушення, що поглинає магію всіх, хто прийняли печатки ковенів. Однак, Белос порушує угоду з Колекціонером і лишає його ув'язненим. Іда та інші друзі визволяють Луз, яка вирішує врятувати жителів Киплячих островів. Іда дарує їй чарівне дерево, з якого можна створити власного дружесмана. Луз ставить на імператора печатку, тож Белос змушений припинити закляття Висушення. Щоб Луз могла повернутися додому, Король звільняє Колекціонера, який має єдине бажання — гратися, не зважаючи, наскільки його ігри руйнівні. Колекціонер знищує палац імператора. Луз, Віллоу, Ґус, Еміті та Мисливець не хочуть покидати Киплячі острови, що опинилися в іще більшій небезпеці, але Король закидає друзів у портал.

Третій сезон[ред. | ред. код]

Луз із друзями опинилися в світі людей. Вони оселяються в будинку Каміли разом з Ві. Луз відвідує школу, поки жителі Киплячих островів знайомляться з людським життям. Відчуваючи провину за те, що інший світ лишився через неї в небезпеці, Луз сподівається повернутися на Киплячі острови, та зрештою вирішує лишитися вдома. Її друзі дізнаються, де можна знайти кров титана в світі людей. Однак, виявляється, що Белос встиг пройти крізь портал, ставши чудовиськом, яке постійно гниє. Белос зачакловує Мисливця, щоб добути кров титана, та створює новий портал. Луз, Віллоу, Ґус, Еміті, Мисливець і Каміла вирушають слідом.

Тим часом Колекціонер перетворив Киплячі острови на яскраве, проте небезпечне місце. Короля він вважає своїм найкращим другом, декого (включно з Ідою) утримує в новоствореному Архіві, а решту перетворює на ляльок. Команда Луз отримує прихисток у Гекситі, що тепер населений виключно підлітками. Вона збирає загін, який телепортується в палац, поки Белос вселяється в ляльку Рейна. Користуючись довірливістю Колекціонера, Белос підмовляє його розшукати Луз і схопити її разом із загоном. Луз опиняється в ілюзіях, де переборює своїй страхи та переконує Колекціонера в своїх добрих намірах. Колекціонер розповідає, як родичі вигнали його та винищили титанів. Він визнає, що хоче уникнути самотності, тож обертається проти Белоса, який зливається з серцем титана і починає відновлювати його тіло. Луз створює власного дружесмана і гине, прикриваючи Колекціонера від атаки Белоса. Її душа зустрічає душу титана, що воскрешає героїню, давши залишки своє магічної сили. Луз, Іда та Король об'єднують зусилля і Белоса вдається відірвати від серця. Лиходій намагається обманути їх, набувши форми Філіпа, проте гине під дощем. Колекціонер повертає жителям Киплячих островів колишній вигляд і покидає світ. Магія стихій зникає, оскільки сили титана більше немає.

Коли Луз виповнюється 18 років, Каміла приводить її на свято на Киплячих островах. Портал між світами тепер діє постійно. Луз збирається вступити до магічного університету, який очолює Іда. Король дорослішає та стає новим джерелом магії стихій. Колекціонер влаштовує салют у небі.

Список сезонів[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний показ
Перший показОстанній показ
11910 січня 202029 серпня 2020
22112 червня 202128 травня 2022
3315 жовтня 20228 квітня 2023

Сприйняття[ред. | ред. код]

«Совиний дім» отримав широке визнання.

Емілі Ешбі з Common Sense Media описала серіал як «захопливе, інклюзивне та візуально інтригуюче шоу, що частково є казкою, частково графічним романом і частково класичним дитячим серіалом із очевидними та вартими уваги соціальними темами». Друзі Луз у фантастичному світі, яких традиційно уявляють злими, демонструють, що не слід судити за зовнішністю. В той же час у серіалі є кілька складних ситуацій, зокрема той факт, що Луз бреше своїй матері, щоб слідувати своєму захопленню[8].

Кевін Джонсон з The A.V. Club критично поставився до серіалу, зробивши висновок, що лише Іда є сповна реалізованою героїнею з драматичною передісторією та рішучим характером. Король суто комічний персонаж, а Луз проявляє нерозсудливість, нетерплячість і відсутність мети, в ході чого створює реальні проблеми довколишнім. Спроби обігрувати фентезійні шаблони не отримують розвитку, а цікаві сюжетні повороти лишаються без наслідків[9].

Микита Тищено на українському сайті Vertigo.com.ua зробив висновок, що «Совиний дім» більше орієнтовано на дорослих, ніж на дітей. У серіалі є багато прикладів боді-горору, чорний гумор і посилання на фільми, яких діти ніколи не бачили. Але стосунки персонажів показано «надзвичайно мило, щиро та природно». Суттєвим недоліком вказувався формат епізодів, кожен з яких сюжетно завершений, а тому «перемагати доводиться навіть тоді, коли ти ще нічого не знаєш і не вмієш»[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. The Owl House | Disney Channel Press. DisneyABC Press. Архів оригіналу за 5 березня 2019. Процитовано 11 березня 2019. 
  3. Watch 'The Owl House' first-look trailer. Los Angeles Times. 11 червня 2019. Процитовано 5 липня 2019. 
  4. Disney Channel (4 жовтня 2019). New York Comic-Con Sneak Peek! | The Owl House | Disney Channel. YouTube. 
  5. Nordyke, Kimberly (21 листопада 2019). Disney Channel's 'The Owl House' Gets Season 2 Order Ahead of Series Premiere (Exclusive). The Hollywood Reporter. Процитовано 21 листопада 2019. 
  6. The Owl House Exclusive: Premiere Date Revealed for First 44-Minute Finale Special. TVGuide.com (англ.). Процитовано 27 січня 2024. 
  7. Murphy, Eryn (1 червня 2023). Why The Owl House Was Canceled After Season 3. ScreenRant (англ.). Процитовано 11 лютого 2024. 
  8. The Owl House TV Review | Common Sense Media. www.commonsensemedia.org (англ.). Процитовано 27 січня 2024. 
  9. The Owl House still doesn’t have a handle on its central trio. The A.V. Club (англ.). 12 липня 2020. Процитовано 27 січня 2024. 
  10. Слідами «Аватара» і «Ґравіті Фоллз»: чому «Совиний дім» вартий вашої уваги. Vertigo.com.ua (укр.). 21 травня 2022. Процитовано 11 лютого 2024.