Соларпанк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор руху Соларпанк. Жовтий колір символізує частину руху, пов’язану з сонячною енергією, зелений означає сталість. Половина шестерні символізує відновлення технологій для сталих проектів та інфраструктури, а промені сонця символізують надію руху.

Соларпанк (англ. Solarpunk) — піджанр наукової фантастики, а також літературний, мистецький і активістський рух, що бачить і працює над реалізацією сталого майбутнього, взаємопов'язаного з природою та суспільством[1][2]. «Солар» (від укр. «сонячний») представляє сонячну енергію як відновлюване джерело енергії та оптимістичне бачення майбутнього, яке відкидає нігілізм та кліматичний думеризм[3], тоді як «панк» відноситься до контркультурного, посткапіталістичного та деколоніального ентузіазму у створенні такого майбутнього[4]. Як науково-фантастичний літературний піджанр і мистецький напрям, соларпанк розглядає питання про те, як могло б виглядати майбутнє, якби людству вдалося розв'язати основні сучасні проблеми з акцентом на стійкість, вплив людини на навколишнє середовище, боротьбу зі зміною клімату та забрудненням навколишнього середовища. Особливо як піджанр, він пов'язаний з похідними кіберпанку, а також може запозичувати елементи з утопічних та фентезійних жанрів[3].

На відміну від кіберпанку, який використовує похмуру естетику з персонажами, маргіналізованими або поглинутими технологіями в умовах, що ілюструють штучне та домінівне, сконструйоване середовище, соларпанк використовує умови, де технології дозволяють людству стійко співіснувати з навколишнім середовищем поряд з естетикою, що знаходиться під впливом стилю модерн, яка передає відчуття чистоти, достатку та рівноваги.

Як мистецький рух, соларпанк виник у 2010-х роках як реакція на засилля похмурих постапокаліптичних та антиутопічних медіа, а також на підвищення обізнаності про соціальну несправедливість, наслідки зміни клімату та нерозв'язну економічну нерівність. Соларпанк з'явився, коли творці та їхні послідовники шукали альтернативи неминучому антиутопічному майбутньому, які були б прагматичними та не покладалися на таємничі технології «чорних ящиків». Жанр отримав чіткіше визначення через онлайн-спільноти, які обмінювалися контентом та дискусіями на медіаплатформах та спеціалізованих вебсайтах. Соларпанк був застосований до багатьох медіа, таких як література, образотворче мистецтво, архітектура, мода, музика, татуювання та відеоігри. У літературі численні раніше опубліковані романи були визначені як соларпанк, в тому числі «Знедолені» Урсули Ле Гуїн, «Екотопія» Ернеста Калленбаха, «Прогулянка» Корі Доктороу та численні твори Кіма Стенлі Робінсона. Першими творами, написаними цілеспрямовано в жанрі соларпанк, були оповідання, зібрані в антології, а згодом — повісті та романи, такі як «Псалом для здичавілих» Беккі Чемберс та «Молитва для сором'язливих».

Тло[ред. | ред. код]

Термін «соларпанк» був уведений у 2008 році в блозі під назвою «Від стимпанку до соларпанку»[5], в якому анонімний автор, взявши за приклад MS Beluga Skysails (перший у світі корабель, що частково приводиться в рух гігантською комп'ютерною установкою для повітряних зміїв), концептуалізує новий піджанр наукової фантастики, в якому основна увага приділяється конкретним технологіям, але при цьому керується практичністю і сучасною економікою[6]. Стимпанк — це піджанр наукової фантастики, який охоплює ретрофутуристичні технології та естетику, натхненні промисловими паровими машинами XXI століття[7][8][9]. У 2009 році літературний публіцист Метт Стаґґс опублікував у своєму блозі «Маніфест ґрінпанку», в якому описав своє бачення технофільського жанру, зосередженого на відомих технологіях «зроби це сам» і з акцентом на позитивні екологічні та соціальні зміни[10][11]. Після того, як у 2014 році художниця Олівія Луїза розмістила на Tumblr концепт-арт естетики соларпанку[12], дослідник Адам Флінн взяв участь у науково-фантастичному форумі «Проєкт Ієрогліф» з подальшим визначенням нового жанру[13][14]. На основі нотаток Флінна та матеріалів на сайті solarpunks.net у 2019 році було опубліковано «Маніфест соларпанку», який описує соларпанк як «рух у науковій фантастиці, мистецтві, моді та активізмі, який прагне відповісти та втілити питання "як виглядає стійка цивілізація, і як ми можемо туди потрапити?"»[15].

Теми і філософія[ред. | ред. код]

Відновлювана енергія[ред. | ред. код]

Хоч соларпанк не має однієї конкретної політичної ідеології, за замовчуванням він визнає необхідність колективного руху проти забруднюючих форм енергії[16], основною альтернативою показуючи сонячну енергію разом з іншими відновлюваними джерелами.

Відмова від песимізму[ред. | ред. код]

Навіть ті історії які відбуваються в далекому майбутньому або у фантастичних світах, часто зображують суспільні невдачі, впізнавані сучасною аудиторією[17]. Ці невдачі можуть включати гнітючий дисбаланс багатства або влади, деградацію природного середовища, наслідки зміни клімату, соціальну ізоляція та екологічний расизм.

Хоч у соларпанк творах катастрофічні наслідки не завжди відвертаються, соларпанк прагне показати анти-дистопічну перспективу. Їхні світи не обов'язково утопічні, а радше прагнуть представити альтернативу песимістичному, послідовному дистопічному світу[18], і для досягнення цієї мети часто присутні теми етики "зроби сам", дружнього збереження, самодостатності, соціальної інклюзивності та позитивної психології. Ця перспектива також значно тісніше пов'язана з ідеалами панк-ідеологій, такими як антиспоживацтво, егалітаризм та децентралізація, ніж кіберпанк, який зазвичай включає протагоністів з панк-переконаннями лише в умовах, які використовуються більше як попередження про їхнє та світове потенційне майбутнє[19][20].

Сталі технології[ред. | ред. код]

Інтеграція технологій у суспільство таким чином, який покращує соціальну, економічну та екологічну стійкість, є центральним елементом соларпанку[21]. В цьому він різко контрастує з кіберпанком, який зображує високорозвинені технології такими, які не змінюють соціальні, економічні та екологічні проблеми, або, навпаки, їх загострюють. У той час як кіберпанк передбачає, що людство стає все більш відчуженим від свого природного середовища і поглинається технологіями, соларпанк передбачає умови, в яких технології дозволяють людству краще співіснувати з самим собою і навколишнім середовищем.

Соларпанк більше схожий на стімпанк, ніж на кіберпанк: і стімпанк, і соларпанк уявляють нові світи, але з різними первинними джерелами енергії; відповідно, парові двигуни та відновлювані джерела енергії.[22] Хоча, в той час як стімпанк більше зосереджується на історії та використовує естетику вікторіанської епохи, соларпанк більше використовує стиль модерн і дивиться в майбутнє. Соларпанк також поділяє деякі елементи з ретрофутуризмом, афрофутуризмом, біонікою та декоративно-прикладним мистецтвом. Ретрофутуристична переоцінка технологій, прагнення до зрозумілої механіки, відмова від таємничої технології чорного ящика на користь відповідної технології притаманна творам соларпанку. Так само, як і протистояння афрофутуристів мас-культурній однорідності, розплата за несправедливість, використання архітектури та технологій для виправлення дисбалансу влади та проблем з доступністю[23].

Етос "зроби це сам"[ред. | ред. код]

Хоча соларпанк пов'язаний з технологіями, він також охоплює низькотехнологічні способи сталого життя, такі як садівництво, пермакультура, стале місто, регенеративний дизайн[24], стале сільське господарство, бібліотеки інструментів, гакерспейс, відкритий код, позитивна психологія та культура «зроби це сам». Його теми можуть відображати екологічну філософію, таку як яскраво-зелений екологізм, глибинна екологія, соціальна екологія та екомодернізм, а також панк-ідеології, такі як анархізм, антиспоживацтво, антиавторитаризм, антикапіталізм, громадянські права, комунізм та децентралізація.[25]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reina-Rozo, Juan David (5 березня 2021). Art, Energy and Technology: the Solarpunk Movement. International Journal of Engineering, Social Justice, and Peace (англ.). 8 (1): 47–60. doi:10.24908/ijesjp.v8i1.14292. ISSN 1927-9434. «Solarpunk is a movement in speculative fiction, art, fashion, and activism that seeks to answer and embody the question 'what does a sustainable civilization look like, and how can we get there?'» 
  2. Anderson-Nathe, Ben; Charles, Grant (2 квітня 2020). The Radical Potential of the Imaginary. Child & Youth Services (англ.). 41 (2): 105–107. doi:10.1080/0145935X.2020.1789297. ISSN 0145-935X. «Solarpunk might be easiest understood as a response to environmental degradation and social conflict that centers hope and possibility rather than futility and despair. It is a relatively new expression and has popped up across genres: in art, literature, and activism.» 
  3. а б Johnson, Isaijah (May 2020). "Solarpunk" & the Pedagogical Value of Utopia. Journal of Sustainability Education (англ.). 23. «“Solar” is itself a reference to solar energy, from photovoltaic cells to passive heating—clean, sustainable, renewable energies with minimal carbon footprint. In the darkness of climate anxiety, solarpunk is a beam of hope showing the way toward a livable future.» 
  4. Reina-Rozo, Juan David (5 березня 2021). Art, Energy and Technology: the Solarpunk Movement. International Journal of Engineering, Social Justice, and Peace (англ.). 8 (1): 47–60. doi:10.24908/ijesjp.v8i1.14292. ISSN 1927-9434. «The 'punk' in Solarpunk is about rebellion, counterculture, post-capitalism, decolonialism and enthusiasm. It is about going in a different direction than the mainstream, which is increasingly going in a scary direction.» 
  5. From Steampunk to Solarpunk. Republic of the Bees. 27 травня 2008. 
  6. Williams, Rhys (September 2019). Шаблон:-'This Shining Confluence of Magic and Technology': Solarpunk, Energy Imaginaries, and the Infrastructures of Solarity. Open Library of Humanities. 5 (1): 1–35. doi:10.16995/olh.329. S2CID 194629261. {{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  7. Definition of steampunk. Oxford University Press. Архів оригіналу за 24 липня 2012. Процитовано 6 жовтня 2012. 
  8. Latham, Rob (2014). The Oxford Handbook of Science Fiction. с. 439. ISBN 9780199838844. 
  9. What Is Steampunk All About? | Gear Gadgets and Gizmos. www.geargadgetsandgizmos.com/. 25 вересня 2017. Процитовано 23 лютого 2020. 
  10. Davis, Lauren (19 серпня 2009). Could Greenpunk be the New Steampunk?. Gizmodo (en-us). Архів оригіналу за 4 липня 2021. 
  11. Hageman, Andrew (July 2012). The Challenge of Imagining Ecological Futures: Paolo Bacigalupi's The Windup Girl. Science Fiction Studies. 39 (2): 301. doi:10.5621/sciefictstud.39.2.0283. 
  12. Louise, Olivia (2014). Land of Masks and Jewels - Here's a thing I've had around in my head for a.... Land of Masks and Jewels (англ.). Архів оригіналу за 23 листопада 2014. 
  13. Flynn, Adam (4 вересня 2014). Solarpunk: Notes toward a manifesto. hieroglyph.asu.edu. Project Hieroglyph. Архів оригіналу за 25 червня 2015. 
  14. Jacobs, Suzanne (10 листопада 2015). This sci-fi enthusiast wants to make "solarpunk" happen. Grist (en-us). Архів оригіналу за 11 листопада 2015. 
  15. A Solarpunk Manifesto. re-des.org. Regenerative Design. Архів оригіналу за 12 жовтня 2019. Процитовано 4 липня 2021. 
  16. Hamilton, Jennifer (19 липня 2017). Explainer: 'solarpunk', or how to be an optimistic radical. The Conversation (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  17. Journal, Sci Phi (30 вересня 2021). On Solarpunk. Sci Phi Journal (en-GB). Процитовано 7 грудня 2023. 
  18. “Solarpunk” & the Pedagogical Value of Utopia « Journal of Sustainability Education (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  19. “Solarpunk” & the Pedagogical Value of Utopia « Journal of Sustainability Education (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  20. Ism, Carin (6 вересня 2020). Solarpunk Is Growing a Gorgeous New World in the Cracks of the Old One. Singularity Hub (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  21. “Solarpunk” & the Pedagogical Value of Utopia « Journal of Sustainability Education (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  22. Boffa, Adam (12 грудня 2018). At the Very Least We Know the End of the World Will Have a Bright Side. Longreads (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  23. “Solarpunk” & the Pedagogical Value of Utopia « Journal of Sustainability Education (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 
  24. Solarpunk: A decentralized society. 12 липня 2018. 
  25. Navarre (12 липня 2018). Solarpunk: A decentralized society. Solarpunk Station (амер.). Процитовано 7 грудня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]