Солдатьонков Кузьма Терентійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Солдатьонков Кузьма Терентійович
Народився 10 (22) жовтня 1818
Москва, Російська імперія
Помер 19 травня (1 червня) 1901 (82 роки)
Kuntsevo Districtd або Москва, Російська імперія[1]
Поховання Рогозьке кладовищеd
Країна  Російська імперія
Діяльність колекціонер мистецтва, підприємець, видавець, підприємець
Галузь видавнича справа[1], текстильна промисловість[1] і зібрання творів мистецтваd[1]
Знання мов російська[1]
Батько Terenty Soldatenkovd
Брати, сестри Q109323752?

Солдатьонков Кузьма Терентійович (10 [22] жовтня 1818, Москва — 19 травня [1 червня] 1901, Кунцево, нині в межах Москви) — московський підприємець, комерційний радник, текстильний фабрикант і великий книговидавець. Будучи великим текстильним фабрикантом, набув широкої популярності як покровитель мистецтва і безкорисливий видавець ряду цінних творів. Власник художньої галереї і старовинного наришкінського маєтку «Кунцево».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в старообрядницькій купецькій родині. Його дід Єгор Васильович народився в селі, розташованому поблизу Павловського Посада, організував там же в 1774 році невелике шовкоткацьке виробництво, де сам працював на верстаті разом з двома синами Терентієм і Костянтином. Сини незабаром переселилися в Москву і стали власниками ткацької фабрики, де працювали близько сотні найманих робітників, які випускали шовкові тканини. Торгували вони також паперовою пряжею і бавовною.

Козьма Солдатьонков систематичної освіти не отримав, але відрізнявся неабияким природним розумом.

У 1852 році після смерті старшого брата Івана почав керувати сімейним підприємством, яке згодом успадкував його племінник Василь Іванович Солдатьонков (1847—1910).

З кінця 1840-х років збирав картини переважно російських художників (Карла Брюллова, Олександра Іванова, Василя Перова, Павла Федотова та інших). Допомогу в їх відборі йому надавав брат Василя Боткіна, мистецтвознавець Михайло Боткін і художник Олександр Іванов. За багате і щедре заступництво мистецтвам Солдатьонков отримав прізвисько «Козьма Медічі».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Czech National Authority Database

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]