Соломон Кульбак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соломон Кульбак
англ. Solomon Kullback
Народився 3 квітня 1907(1907-04-03)[1][2]
Бруклін, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Помер 5 серпня 1994(1994-08-05)[3][2] (87 років)
Бойнтон-Біч, Палм-Біч, Флорида, США
Країна  США
Діяльність математик, криптолог, статистик, викладач університету
Alma mater Сіті Коледж
Університет Джорджа Вашингтона
Галузь криптоаналіз
Заклад Університет Джорджа Вашингтона
Науковий керівник Frank M. Weidad[4]
Аспіранти, докторанти Robert H. Shumwayd[4]
Hubert Lillieforsd[4]
Mahmoud Khairat Ahmen Khairatd[4]
Edward L. Melnickd[4]
James R. Maard[4]
Samuel Greenhoused[4]
Basil P. Korind[4]
Alan Noah Ungerd[4]
Членство Інститут математичної статистикиd[2]
Нагороди

Wilks Memorial Awardd

Член Американської статистичної асоціації[d]

Fellow of the Institute of Mathematical Statisticsd (1942)

Соломон Кульбак (англ. Solomon Kullback; 1907, Бруклін — 1994, Бойнтон-Біч) — американський криптограф і математик.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Брукліні (Нью-Йорк), закінчив Сіті-коледж із ступенем бакалавра в 1927 році й ступенем магістра з математики в 1929 році, після чого отримав докторський ступінь з математики в Університеті Джорджа Вашингтона в 1934 році. За пропозицією Сінкова, разом із ним здав тест на посаду молодшого математика цивільної служби, після чого обидва отримали призначення у Вашингтон на посаду молодших криптоаналітиків американської служби радіотехнічної розвідки.

Після прибуття до Вашингтона, С. Кульбак і А. Сінков працювали під керівництвом «батька американської криптографії» Вольфа Фрідмана, який організував інтенсивну програму навчання криптографії для цивільних службовців. Молоді криптоаналітики проходили підготовку в тренувальних таборах у Форт-Мід, після чого дістали звання офіцерів запасу. Після завершення навчання їм була доручена робота по розробці збірників шифрів для армії США, а також тестування апаратури комерційного шифрування, яку виробники пропонували уряду США.

Спільно з Френком Роулеттом Кульбак займався зломом коду так званої Червоної машини — японської криптографічного системи. Їм вдалося розкрити японський код, маючи тільки самі перехоплені повідомлення, зашифровані цим кодом.

В травні 1942 року, через п'ять місяців після Перл-Харбора, Кульбак у званні майора був відправлений у Велику Британію для взаємодії з британськими криптографічними службами. Працював в Блетчлі-Парку, де розташовувалося головний шифрувальний підрозділ Великої Британії — Урядова школа кодів і шифрів (англ. Government Code and Cypher School, GC&CS). Незабаром після повернення США Кульбак очолив японський напрям в службі дешифрування.

У 1952 році, після створення Агентства національної безпеки, Ф. Роулетт очолив у ньому відділ криптоаналізу, а С. Кульбак керував штатом із близько 60 співробітників, куди входили, зокрема, Лео Розен[en] і Сем Снайдер. Його співробітники першими освоїли такі види машинної пам'яті, як магнітні стрічки і магнітні барабани, а також багатозадачний режим роботи комп'ютерів і вели роботи в галузі кібербезпеки.

С. Кульбак звільнився з АНБ у званні полковника в 1962 році, після чого викладав в університеті Джорджа Вашингтона і вів наукову роботу. Поняття теорії інформації Відстань Кульбака — Лейблера названо в честь нього і Річарда Лейблера[en].

Помер у 1994 у Флориді, його ім'я увічнене в Залі слави військової розвідки США і Залі слави Агентства національної безпеки.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]