Сонцевик фау-біле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонцевик фау-біле

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Nymphalidae
Рід: Nymphalis
Вид: Сонцевик фау-біле
Nymphalis vaualbum
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Посилання
Вікісховище: Nymphalis vaualbum
Віківиди: Nymphalis vaualbum
EOL: 164189
ITIS: 188593
NCBI: 470266
Нижня сторона крила

Сонцевик фау-біле (Nymphalis vaualbum) — вид комах з родини Nymphalidae. Один з 4 видів роду у фауні України.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Розмах крил — 56–68 мм. Крила руді або цегляно-червонуваті, з чорними плямами; оторочка по краю крил темна. Біля вершини передніх крил і на передньому краї задніх різко виступає по одній білій плямі. Край передніх крил утворює досить різку виїмку. Низ темний, з білою плямою у вигляді літери «L» посередині заднього крила.

Поширення[ред. | ред. код]

Центральна та Східна Європа, помірні широти Азії від південного Уралу, Казахстану, Тянь-Шаню до Далекого Сходу, а також Північна Америка.

В Україні зустрічається лише спорадично у майже всіх регіонах, окрім крайнього пд. та Криму. Дуже рідкісний вид, відомі лише поодинокі знахідки.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Зустрічається у листяних та мішаних лісах, заплавах. Біологічні особливості виду в Україні невивчені. Літ метеликів може спостерігатися з весни до пізньої осені. Метелики живляться соком поранених дерев, перестиглих фруктів, екскрементами тощо. Гусінь — листям верби, тополі, берези, аґрусу та інших рослин з травня до липня, живуть групами у павутинних гніздах. Зимують імаго.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози: можливо, зміна породної структури та густоти деревного покриву лісу, розчищення берегів водотоків, кліматичні зміни, хімічна обробка лісу.

Слід ґрунтовно вивчити особливості біології та з'ясувати ймовірні причини скорочення чисельності. У разі виявлення постійної популяції виду доцільне створення ентомологічного заказника.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Червона книга України [Архівовано 3 грудня 2013 у Wayback Machine.]
  • van Swaay C., Wynhoff I., Verovnik R., Wiemers M., López Munguira M., Maes D., Sasic M., Verstrael T., Warren M., Settele J. (2010). Nymphalis vaualbum. The IUCN. Архів оригіналу за 21 червня 2020. Процитовано 21.06.2020. (англ.)