Сонцекльош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Сонцекльош» — український гурт, що виконує пісні в стилі ретро. Самі ж виконавці характеризують свій стиль як етно-кабаре та неоретро[1][2]. У музичній основі пісень колективу також присутні стилі регі, джазові та рок-н-рольні елементи, балканські й циганські мотиви[3].

Творчий шлях[ред. | ред. код]

Гурт виник у травні 2005 року, щоправда спочатку навіть не мав назви. Колектив зібрали навколо себе дві очільниці гурту — Олена Грозовська та Марія Кудрявцева. Сам задум виник в Марії Кудрявцевої давно. На той час в Марії назбиралось доволі багато народних кітчевих пісень (з ними була пов'язана її дипломна робота), що містили елементи суржику та місцеві діалектизми[3]. Олена також цікавилась цим і вже дещо пробувала себе на цій ниві.[4]. Познайомившись у спільного знайомого художника, дівчата вирішили втілити цей задум у життя.

Нині гурт регулярно виступає на різних музичних заходах, в клубах, фестивалях. Марія Кудрявцева також входить до складу гурту «Божичі»[5]. Репертуар гурту значно завдячує саме етнографічним експедиціям Божичів в різні регіони України (переважно центральної України, Луганщини, Полтавщини, Дніпропетровщини)[3].

На початку 2010-х рр. Олена Грозовська відокремилася від гурту і заснувала власний проект GrozovSka Band.

Склад гурту[ред. | ред. код]

Кількість музикантів в гурті змінюється, зараз в гурт крім двох солісток входить ще вісім музикантів[4]

Солістки:[3]

  • Олена Грозовська — мистецтвознавець. Має дві вищі освіти. Фундатор унікальних мистецьких виставок та заходів. Засновник журналу «Антиквар».
  • Марія Кудрявцева — музичний фольклорист. Збирає та досліджує народні пісні. Співає у фольклорному ансамблі «Божичі» та проектах Олега Скрипки — «Ле Гранд Оркестр» та «Чоботи з Бугая». Саме Марія Кудрявцева тривалий час збирала і записувала пісні, серед них і такі, що передавалися тільки з вуст в уста. Зараз у гурті Balaklava Blues.

Альбоми[ред. | ред. код]

«Олено, не плач»[ред. | ред. код]

5 грудня 2008 року був представлений перший альбом гурту «Олено, не плач». Альбом містить 9-ть пісень і три відеокліпи.[6]

Зміст платівки:

  1. Лебеденко
  2. Лєночка
  3. Ой на горі є терен
  4. Машина
  5. На поточку
  6. Вася
  7. Зажурилася
  8. Косили ми сіно
  9. Кремена

На додачу відео:

  1. Лєночка
  2. На Поточку
  3. Косили ми сіно

Альбом «Герої»[ред. | ред. код]

29 квітня 2011 о 19.00 в книжковій кав'ярні «Бабуїн» гурт «Сонцекльош» представив свій новий альбом, який отримав назву «Герої». До збірки, над якою музиканти працювали більше року, увійшло 12 пісень. Як і в попередньому доробку гурту — альбомі «Олено, не плач!», у «Героях» ретро 30-х, народні українські, ромські та балканські мотиви поєднані з джазом, ска, латиною та іншими стилями.[7]

Зміст платівки:

  1. Празднік
  2. Серденя
  3. Попатря
  4. Ой спала я на сєнє
  5. Прощай, сєрдєчноє страдання
  6. Базар
  7. Старик
  8. Фраїрочка
  9. Герої
  10. Ламбада
  11. Дала-с мене
  12. Ішов козак потайком

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт гурту в архіві web.archive.org. Архів оригіналу за 8 вересня 2012. Процитовано 8 вересня 2012. 
  2. Сонцекльош // сайт «Гуртом». Архів оригіналу за 12 серпня 2010. Процитовано 12 серпня 2010. 
  3. а б в г Марія Кудрявцева: Ми не думали, що з «Сонцекльошу» щось вийде//Незалежного інформаційно-аналітичного Інтернет-видання Zaxid.net. Архів оригіналу за 12 червня 2010. Процитовано 12 червня 2010. 
  4. а б Гурт «Сонцекльош»: Про ретро без Боба Марлі[недоступне посилання]
  5. Офіційний сайт гурту «Божичі». Архів оригіналу за 23 січня 2010. Процитовано 24 червня 2010. 
  6. Нео-ретро від Сонцекльош//сайт ФДР. Архів оригіналу за 13 червня 2013. Процитовано 13 червня 2013. 
  7. «Сонцекльош» презентує новий альбом «Герої»//Є! Радіо [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] — 26 квітня 2011

Посилання[ред. | ред. код]