Сонцестояння (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонцестояння
Midsommar
Жанр детектив
жахи
трилер
драма
Режисер Арі Астер
Продюсер Ларс Кнудсен
Патрік Андерссон
Сценарист Арі Астер
У головних
ролях
Флоренс П'ю
Джек Рейнор
Вільям Джексон Гарпер
Вілл Поултер
Вільгельм Бломгрен
Оператор Павєл Погоржельскі
Композитор The Haxan Cloak
Монтаж Люсіан Джонстон
Кінокомпанія Square Peg
B-Reel Films
Дистриб'ютор Вольга Україна
Тривалість 147 хв.[1]
Мова англійська
Країна США США
Швеція Швеція
Рік 2019
Дата виходу Україна 1 серпня 2019
Кошторис $9 млн[2]
Касові збори $29 млн[3]
IMDb ID 8772262
a24films.com/films/midsommar

«Сонцестояння»(англ. Midsommar) — фольклорний фільм жахів 2019 року. Написав сценарій та зняв стрічку Арі Астер. У головних ролях — Флоренс П'ю, Джек Рейнор, Вільям Джексон Гарпер, Вільгельм Бломгренм та Вілл Поултер. Стрічка розповідає про групу друзів, які їдуть до Швеції на фестиваль, який відбувається раз на дев'яносто років, там вони опиняються в лапах язичницького культу.

Стрічка є копродукцією США та Швеції, фільм спочатку був поданий як простий фільм-слешер серед шведських культистів[4]. Астер розробив сценарій, використовуючи елементи концепції, але погіршив відносини центрального конфлікту після того, як пережив важкий розрив. Фільм був знятий влітку і восени 2018 року в Будапешті, Угорщина.

Прем'єра «Сонцестояння» відбулась в мультиплексі «ArcLight Hollywood» в Лос-Анджелесі до того, як почали показувати в кінотеатрах США з 3 липня 2019 року компанією A24 та у Швеції з 10 липня 2019 року компанією Nordisk Film. Фільм отримав схвальні відгуки від критиків, які відзначили режисерську роботу Астера та акторську майстерність П'ю.

Сюжет[ред. | ред. код]

Студентка коледжу Дані Ардор емоційно страждає після того, як її сестра вбила їхніх батьків і покінчила з собою. Цей випадок додатково напружує відносини Дані з її емоційно віддаленим хлопцем, Крістіаном Г'юзомом, аспірантом за напрямком антропологія.

Наступного літа Дані дізнається, що Крістіан і його друзі, Марк і Джош, були запрошені їхнім шведським другом, Пелле, взяти участь в купальському святі в рідній для нього комуні в Швеції. Між Дані та Крістіаном виникає суперечка через те, що він не розповів про майбутню подорож, але хлопець ніяково запрошує її приєднатися до них. У комуні компанія зустрічає Саймона та Конні, англійську пару, запрошену братом Пелле Інгемаром. Він пропонує псилоцибін, і під впливом препарату у Дані виникають галюцинації своєї мертвої сестри.

Напруга зростає після того, як група спостерігає за ритуалом еттеступа, в якому обидва старійшини комуни здійснюють геронтоцид, стрибаючи з вершини скелі. Коли старий виживає після падіння, культисти імітують його голоси агонії і розтрощують череп молотком. Сцена стривожує групу, але вони вирішують залишитися, не тільки через наказ Пелле, але й тому, що це місце є предметом дисертації Джоша. Саймон і Конні вирішують піти, але Конні зникає після того, як їй сказали, що Саймон поїхав на залізничну станцію без неї.

Між Крістіаном і Джошем відбувається розкол. Джош намагається отримати більше інформації про стародавні рунічні практики комуни, які базуються на малюнках, зроблених знівеченим членом комуни, якого вони вважають оракулом. Марк мимоволі мочиться на родове дерево, чим пробуджує лють культу, водночас його спокушає жінка, прихильниця вірування. Вночі Джош пробирається в храм, щоб сфотографувати їхній священний рунічний текст. Він відволікається на частково оголеного чоловіка з шкіряним обличчям Марка й отримує по голові гігантським молотком, перш ніж його тіло витягнули з храму.

Наступного дня Дані примушують прийняти більше психоделіків і взяти участь у змаганнях з танцю. Вона виграє і коронується «Королевою травня». Водночас Крістіан, який знаходиться під дією наркотиків, бере участь у ритуалі, в якому він запліднює Маю, а інші жінки дивляться. Викривши свого хлопця і Маю, Дані переживає панічний напад, і кілька жінок починають волати разом з нею. Незабаром після цього дезорієнтований Крістіан виявляє поховану ногу Джоша і знаходить Саймона, який був ритуально розчленований як кривавий орел. Потім Крістіана паралізує старий.

Культист пояснює, що після завершення ритуалу потрібно запропонувати дев'ять людських жертв. Перші чотири жертви — сторонні люди — Джош, Марк, Конні і Саймон, яких заманили Пелле й Інгемар. Наступні чотири жертви — члени культу — два загиблих старця, Інгемар та інший селянин. Дані, як травнева королева, має вибрати дев'яту і останню жертву, яка повинна бути сторонньою людиною або селянином. У розпачі вона обирає Крістіана. Паралізованого Крістіана напихають у випатраного ведмедя і розміщують у храмі поруч з ритуально підготовленими трупами інших жертв. Коли храм спалахує, а культисти починають святкування завершення свого ритуалу, Дані спочатку ридає від жаху, але поступово починає посміхатися.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Флоренс П'ю Дані Ардор Дані Ардор
Джек Рейнор Крістіан Г'юз Крістіан Г'юз
Вільям Джексон Гарпер Джош Джош
Вілл Поултер Марк Марк
Вільгельм Бломгрен Пелле Пелле
Еллора Торчія Конні Конні
Арчі Мадекве Саймон Саймон
Бйорн Андресен Ден Ден
Анна Острем Карін Карін
Юлія Рагнарссон Інга Інга
Матс Бломгрен Одд Одд
Томас Енгстрем Ярл Ярл
Гуннел Фред Сів Сів
Ізабелль Грілл Мая Мая
Гампус Голлберг Інгемар Інгемар
Анкі Ларссон Ірма Ірма

Виробництво[ред. | ред. код]

У травні 2018 року було оголошено, що Арі Астер буде сценаристом і режисером фільму, а продюсером став Ларс Кнудсен. Шведська компанія B-Reel Films займеться просуванням разом із Square Peg, дистрибюторам стала компанія A24[5]. За словами Астера, до нього звернулися очільники A24, щоб керувати виробництвом слешера в Швеції — ідея, яку він спочатку відкинув, вважаючи, що «не має можливості потрапити в сюжет»[6]. Зрештою Астер розробив сюжет, в якому два центральних персонажів відчувають напруженість у відносинах, яка межує з розривом, і написав сценарій навколо цієї теми. Він описав результат як «стрічка про розрив, одягнена у вбрання фольклорного фільму жахів»[6].

У липні 2018 року до акторського складу приєдналися Флоренс П'ю, Джек Рейнор, Вілл Поултер, Вільгем Бломгрен, Вільям Джексон Гарпер, Еллора Торчія та Арчі Мадекве[7][8]. Знімання розпочали 30 липня 2018 року в Будапешті, Угорщина, і завершили у жовтні 2018 року[9].

Випуск[ред. | ред. код]

18 червня 2019 року в Нью-Йорку в кінотеатрі «Alamo Drafthouse Cinema» був попередній показ «Сонцестояння»[10]. Прем'єра в кінотеатрах США відбулась 3 липня 2019 року, а у Великій Британії — 5 липня 2019 року[11][12]. Він вийшов у Швеції 10 липня 2019 року.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

Станом на 26 липня 2019 фільм зібрав $23,8 мільйона у США та Канаді та $4,8 мільйона на інших територіях, загальні збори склали $ 28,5 мільйона[3].

У Сполучених Штатах і Канаді планувалося зібрати $ 8-10 мільйонів з показів у 2 707 кінотеатрах протягом перших п'яти днів[13]. Фільм заробив $3 мільйони у перші дні, зокрема $1,1 мільйон у нічний попередній показ з вівторка, який «Deadline Hollywood» назвав «розгромним стартом»[14][15]. Він дебютував з $10,9 мільйона, посівши шосте місце по касовим зборам; на сайті IndieWire зазначалося, що фільм — «просто достойний» з огляду на його високий однозначний бюджет, але фільм, найімовірніше, знайде успіх у домашніх ЗМІ[16][2]. У другий вихідний фільм опустився на 44 % до $3,7 мільйона, забезпечивши восьме місце[17].

Критика[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes рейтинг фільму становить 83 % на основі 292 відгуків, середня оцінка 7,48/10. Критичний консенсус на вебсайті зазначає: «Амбітний, вражаючий і, перш за все, неспокійний, „Сонцестояння“ надалі доводить, що режисер-сценарист Арі Астер є автором жахів, з яким слід рахуватися»[18]. На Metacritic фільм має середньозважену оцінку 73 з 100 на основі 53 відгуків критиків, що вказує на «загалом сприятливі відгуки»[19]. Глядачі, опитані CinemaScore, дали оцінку «C +» за шкалою від A до F, тоді як користувачі PostTrak оцінили в середньому 3 з 5 зірок і 50 % «точно рекомендую»[14].

Джон Дефор з «The Hollywood Reporter» описав фільм як «еквівалент жахів екзотичного весілля» і «більш тривожним, ніж страшним, [але] все-таки це подорож, яку варто взяти»[20]. Ендрю Баркер для «Variety» зазначив, що «ні шедевр, ні катастрофа, з цим більшість красномовних глядачів фільму пов'язують претензії. Найімовірніше, це чудово та дивно, тематично заплутана цікавість від талановитого кінорежисера, який дозволяє своїм амбіціям випереджати його виконання»[21]. Девід Едельштейн з «Vulture» похвалив акторську гру П'ю як «дивно яскраву» і відзначив, що «„Сонцестояння“ Астера крокує більше як опера (Вагнер, а не Пуччіні), ніж страшна картина», але прийшов до висновку, що фільм «не застигає, тому що імпульси роздвоюються. Це притча про релігійне пробудження жінки — це також фантазія жінки про помсту людині, яка не відповідає її емоційним потребам — це також мазохістська фантазія чоловіка-режисера про виродження в руках матріархального культу»[6].

Ерік Кон з «IndieWire» узагальнив про фільм як «збочений фільм про розрив», додавши, що «Астер не завжди топить найбільші сюрпризи, але він — неперевершений у викручуванні ножа. Дефлорація робить стрічку „Дияволи“ Кена Рассела одомашненою, Астер знаходить свій шлях до вражаючої перевірки реальності»[22]. Джошуа Роткопф з «Time Out» нагородив фільм рейтингом 5/5 зірок, написавши: "Дикий, але розвинений шматок шведського фольклорного жаху, галюцинаторна підтримка Арі Астера «Спадковості» не залишає йому як режисеру жахів рівних[23].

Для «The A.V. Club» А. А. Дауд заявив, що фільм «конкурує із „Реінкарнацією“ у частині жорстокого шоку», і позначив його «зусилля B +»[24]. Написавши для «Inverse», Ерік Франциско прокоментував, що фільм відчувається «як перемога після „Реінкарнації“», і що Астер «забирає солодкий час, щоб заколисати глядачів у його лапи … Але як герої відчувають час, його проходження — це неясне поняття». Він схарактеризував фільм як «різке зображення газлайтингу»[25]. Річард Броуді з «The New Yorker» сказав, що фільм «побудований на такій порожнечі розуміння і досвіду, такій порожнечі характеру і відносин, що навіть перший рівень будинку з розповідними картами не може вистояти». Він додав: «Зрештою тема „Сонцестояння“ така ж проста, як і регресивна: щасливі американці, залишайтеся вдома».[26]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Midsommar (18). British Board of Film Classification. 29 червня 2019. Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 29 червня 2019.
  2. а б Brueggemann, Tom (7 липня 2019). ‘Spider-Man: Far from Home’ Spins Box Office Gold as ‘Midsommar’ Starts Okay. IndieWire. Архів оригіналу за 25 липня 2019. Процитовано 25 липня 2019.
  3. а б Midsommar (2019). Box Office Mojo. IMDb. Архів оригіналу за 12 серпня 2019. Процитовано 28 липня 2019.
  4. Donnelly, Matt (19 червня 2019). 'Midsommar' Traumatizes Early Audiences (But in a Good Way). Variety (англ.). Архів оригіналу за 5 грудня 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  5. Fleming Jr, Mike (8 травня 2018). A24 Pacts For 'Hereditary' Helmer Ari Aster's Next Horror Film. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 30 липня 2018.
  6. а б в Edelstein, David (19 червня 2019). Ari Aster's Midsommar Is an Ambitious, Blurry Horror Trip. Vulture. Архів оригіналу за 19 червня 2019.
  7. Kroll, Justin (30 липня 2018). Florence Pugh Lands Female Lead in 'Hereditary' Director Ari Aster's Next Film. Variety. Архів оригіналу за 30 липня 2018. Процитовано 30 липня 2018.
  8. Sneider, Jeff (30 липня 2018). Exclusive: Jack Reynor, Will Poulter to Star in Ari Aster’s Follow-Up to Hereditary. Collider. Архів оригіналу за 1 липня 2020. Процитовано 30 липня 2018.
  9. Barfield, Charles (30 липня 2018). Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter & More Set To Star In 'Hereditary' Director's New Horror Film. The Playlist. Архів оригіналу за 18 травня 2020. Процитовано 30 липня 2018.
  10. Stolworthy, Jacob (19 червня 2019). Midsommar reviews: 'Nightmarish' horror film hailed as modern-day Texas Chainsaw Massacre. The Independent. Архів оригіналу за 20 червня 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  11. D'Alessandro, Anthony (3 квітня 2019). Ari Aster's 'Midsommar' Moves To Midsummer – CinemaCon. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 3 квітня 2019.
  12. Loughrey, Clarisse (4 липня 2019). Midsommar review: One of the year's strangest, most distressing, and most memorable films. The Independent (англ.). Архів оригіналу за 5 липня 2019. Процитовано 29 липня 2019.
  13. D'Alessandro, Anthony (29 червня 2019). 'Spider-Man: Far From Home' Could Weave Near Half Billion Web Around The World In First 10 Days Of B.O. – Preview. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 29 червня 2019. Процитовано 3 липня 2019.
  14. а б D'Alessandro, Anthony (6 липня 2019). What Summer B.O. Slump? $2.8B+ Season Near Even With 2018 As 'Spider-Man: Far From Home' Heads To $177M-$184M. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 3 липня 2019. Процитовано 6 липня 2019.
  15. D'Alessandro, Anthony (3 липня 2019). 'Spider-Man: Far From Home' Posts Record $39M+ Opening Tuesday, 'Midsommar' Sees $1M+ Previews. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 2 липня 2019. Процитовано 3 липня 2019.
  16. D'Alessandro, Anthony (7 липня 2019). 'Spider-Man: Far From Home' Hooks $185M 6-Day Opening Records For Sony & Independence Day Holiday Stretch. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 7 липня 2019. Процитовано 7 липня 2019.
  17. D'Alessandro, Anthony (14 липня 2019). Counterprogramming 'Crawl' & 'Stuber' Collateral Damage In Superhero Summer As 'Spider-Man' Climbs To $45M+ – Update. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 22 липня 2019. Процитовано 15 липня 2019.
  18. Midsommar (2019). Rotten Tomatoes. Fandango Media. Архів оригіналу за 8 липня 2019. Процитовано 18 липня 2019.
  19. Midsommar reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 9 липня 2019.
  20. DeFore, John (18 червня 2019). 'Midsommar': Film Review. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 20 червня 2019.
  21. Barker, Andrew (19 червня 2019). Film Review: 'Midsommar'. Variety. Архів оригіналу за 19 червня 2019.
  22. Ehrlich, David. 'Midsommar' Review: 'Hereditary' Director's Latest Horror Epic Is Actually a Perverse Breakup Movie. IndieWire. Архів оригіналу за 19 червня 2019.
  23. Rothkopf, Joshua (19 червня 2019). Midsommar. Time Out. Архів оригіналу за 20 червня 2019.
  24. Dowd, A. A. (20 червня 2019). Midsommar Is a Deranged (and Funny!) Folk-Horror Nightmare from the Director of Hereditary. The A.V. Club. Архів оригіналу за 21 червня 2019. Процитовано 20 червня 2019.
  25. Francisco, Eric. 'Midsommar' Review: An Unnerving Summer Horror Where the Sun Never Sets. Inverse (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2019. Процитовано 1 липня 2019.
  26. Brody, Richard (8 липня 2019). “Midsommar,” Reviewed: Ari Aster's Backwards Horror Story of an American Couple in Sweden (англ.). ISSN 0028-792X. Архів оригіналу за 9 липня 2019. Процитовано 9 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Сонцестояння на сайті IMDb (англ.) 7.6/10 stars (станом на 29.07.2019)
  2. Midsommar на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 7.5/10 stars (станом на 29.07.2019)
  3. Midsommar на сайті Metacritic (англ.) 6.1/10 stars (станом на 29.07.2019)