Сотня (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сотня
англ. The 100
Тип телесеріал
Телеканал(и) The CW
Дистриб'ютор(и) Warner Bros. Television Studios і Netflix
Жанр Постапокаліпсис драма
Формат зображення 480i
720p
Формат звуку Стерео
Тривалість серії 43 хвилини
Тривалість 42 хв.
Компанія Alloy Entertainment
Warner Bros. Television
Режисер Джейсон Ротенбергd
На основі Сотня[d] (Кес Морган)
Оператор Philip Linzeyd
Розробка Джейсон Ротенберг
Виконавчий продюсер Джейсон Ротенберг
Леслі Моргенштейн
Метт Міллер
Джина Джироламо
Бхарат Наллурі
У головних ролях Еліза Тейлор
Пейдж Турко
Томас Макдонелл
Марія Авгеропулос
Боб Морлі
Крістофер Ларкін
Девон Бостік
Елі Горі
Ісайя Вашингтон
Генрі Єн К'юсик
Адіна Портер
Тася Телес
Шелбі Фланнері
Ліндсі Морган
Композитор Еван Франкфорт
Марк Давер
Ліз Фер
Країна-виробник США США
Місце зйомок Ванкувер
Мова оригіналу англійська
Перший показ 19 березня 201430 вересня 2020
Кількість сезонів 7
Кількість серій 100 (епізоди)
Посилання

«100», або «Сотня» (англ. The 100) — американський постапокаліптичний науково-фантастичний феміністичний серіал на замовлення американського телеканалу CW, зйомки якого проходили у Ванкувері (Канада). Серіал розроблений Джейсоном Ротенбергом і заснований на однойменній серії романів американської письменниці Кес Морган. Прем'єра відбулася 19 березня 2014 року, а фінальний епізод вийшов 30 вересня 2020 року.

Сюжет розгортається навколо групи зі 100 молодих людей, яких відправлено з космічної станції на постраждалу від радіації Землю. Їхнє завдання полягає в розвідці чи стала планета знову придатна для життя. Згодом вони виявляють, що на Землі є й інші люди та приховані небезпеки.

Сюжет[ред. | ред. код]

Передісторія[ред. | ред. код]

Недалеке майбутнє, в результаті руйнівної ядерної війни життя на Землі знищено. Вціліти вдається лише чотирьом сотням мешканців навколоземних орбітальних станцій. Станції, що належали 12 космічним державам, об'єднуються задля виживання, формуючи новий штучний супутник Землі — «Ковчег». Незгодна 13 станція була знищена. Община, подолавши політичні розбіжності, жила протягом майже ста років в умовах гострого дефіциту ресурсів та простору. Тому вона виробила доволі жорстку систему правил, де будь-яке правопорушення карається смертю, а для неповнолітніх правопорушників — ув'язненням до повноліття, після якого все одно настає страта.

Минуло 97 років, Ковчег, де під керівництвом канцлера Телоніуса Джахи проживає близько 2400 осіб, перебуває під загрозою. Всі системи життєзабезпечення Ковчега опинилися в критичному стані.

Перший сезон[ред. | ред. код]

Коли в 2149 році системи життєзабезпечення на Ковчезі починають виходити з ладу, сотню неповнолітніх злочинців відправляють на Землю визначити, чи придатна вона для життя. У разі якщо непридатна, то принаймні відведені їм ресурси дістануться решті мешканців Ковчега. Сотню засуджених спускають на Землю в капсулі, обладнавши браслетами, що відстежують їхні життєві показники.

Опинившись на Землі, вони позбуваються своїх браслетів. Колишні в'язні виявляють, що деякі з людей пережили апокаліпсис — Земляни, які живуть у кланах, де точиться боротьба за владу; Женці — група землян, яких Гірські люди перетворили на канібалів, щоб ті їх охороняли, і Гірські люди, що живуть у воєнному бункері Маунт-Везер, місці запуску ракет, що був побудований задля порятунку високопосадовців від ядерної катастрофи. Під керівництвом Кларка та Белламі неповнолітні злочинці намагаються вижити в суворих умовах на поверхні, боротися за своє виживання з ворожими наземними людьми та встановити зв'язок із Ковчегом.

Другий сезон[ред. | ред. код]

Жителі гори Везер захоплюють та доставляють до свого бункера членів сотні, що залишилися в живих після битви в кінці першого сезону. Гора Везер населена людьми, які технологічно розвиненіші, ніж мешканці Ковчега, але не в змозі залишити свій бункер через те, що вплив найменшої дози радіації вбиває їх на відміну від людей з Ковчега (які пристосувалися до сонячної радіації, живучи в космосі) та Землян (які пристосувалися до високого радіаційного фону на поверхні планети). Вони переливають кров ув'язнених землян собі як антирадіаційну терапію. Медичні тести 48-и членів Сотні показують, що їхній кістковий мозок дозволить Гірським Людям вижити поза межами карантину, тому вони починають забирати кістковий мозок молодих людей. Тим часом мешканці Ковчега здійснили аварійну посадку в кількох місцях на Землі та вступили в союз із Землянами, щоб врятувати обидва своїх народи, назвавши головне поселення на станції Альфа «Табір Джаха». Сезон закінчується вбивством багатьох Гірських людей, щоб врятувати полонених. У цей час колишній канцлер Джаха очолює групу на пошуки легендарного «Міста світла». Джаха відкриває існування штучного інтелекту під назвою A.L.I.E. у той час як Джон Мерфі знаходить тривожне відео, що натякає на зв'язок між ШІ та знищенням світу в минулому.

Третій сезон[ред. | ред. код]

Війна з жителями Гори Везер закінчилася перемогою Сотні, але мирне життя так і не настало. Раніше вони боролися за себе, потім за друзів, а тепер їм доведеться битися за всіх людей.

Останнім часом героям довелося пережити безліч труднощів і розчарувань, але, попри це, більшість їх ще сповнена надій і планів. Розділившись на кілька невеликих груп, нові земляни продовжують потрапляти у небезпечні ситуації та боротися за свої життя та долю всього людства.

Станція Альфа перейменована на Аркадію та переходить під нове керівництво, коли Пайк, колишній вчитель і наставник на Ковчегу, обирається канцлером і починає війну з Землянами. Пайк вбиває табір воїнів Землян, що прийшли охороняти Аркадію. Це більше псує їхні і без того крихкі стосунки під керівництвом головнокомандувачки Лекси. Згодом Лекса була вбита своїм наставником під час невдалого замаху на Кларка, з якою вона була в романтичних стосунках.

A.L.I.E., якому було наказано зробити життя людства кращим — виявилося, відреагував на проблему перенаселення людей, розпочавши ядерний апокаліпсис, який спустошив Землю, і почав використовувати комп'ютерні чипи, які можна проковтнути, щоб взяти під контроль розуми вцілілих людей.

Четвертий сезон[ред. | ред. код]

У четвертому сезоні два десятки ядерних реакторів по всьому світу розплавлюються через десятиліття занедбаності, що призведе до того, що більшість планети стане непридатною для життя. Кларк та інші шукають способи вижити під час поширення хвилі радіації. Коли виявлено, що земляни з чорною кров'ю — відомі як нічна кров — можуть метаболізувати радіацію, Кларк та інші намагаються відтворити формулу її, але результати не вдається перевірити. Виявлено старий бункер, який може захистити 1200 людей протягом п'яти років від нового апокаліпсису; кожен із дванадцяти кланів вибирає сто людей, щоб залишитися в бункері. Невелика група змушена повернутися в космос і спробувати вижити в залишках Ковчега. Кларк, яка тепер володіє нічною кров'ю, залишається на поверхні Землі наодинці.

П'ятий сезон[ред. | ред. код]

Через шість років після аварії ядерних реакторів до Землі повертається шахтарський космічний корабель «Елігій IV», населений злочинцями, що підняли бунт. Від них жителі Землі дізнаються про експедицію до іншої планети, організовану ще до першої ядерної катастрофи. Єдиним придатним для життя місцем до того лишається тільки Мала Долина. В ній Кларк живе із Маді, молодою нічною кров'ю, яка також пережила хвилю радіації, що охопила планету.

Ті, хто вижили у космосі та в бункері, прагнуть захопити Малу Долину. Починається боротьба за неї між в'язнями та новим об'єднаним кланом, що закінчується битвою, в якій долина спалюється бомбою. Вцілілі тікають у космос і занурюються в анабіоз на кораблі «Елігій IV» з метою дочекатися, коли рівень радіації на поверхні зменшиться. Однак Монті вірить, що Земля, мабуть, ніколи не відновиться, і, перш ніж померти від старості, спрямовує «Елігій IV» до іншої планети.

Шостий сезон[ред. | ред. код]

У шостому сезоні, після 125 років анабіозу, Кларк, Белламі та інші прокидаються й дізнаються, що вони більше не обертаються навколо Землі, а були перенесені в новий населений світ Альфа, також відомий як Санктум. Потрапивши в цей світ, вони відкривають нове суспільство, очолюване правлячими родинами, відомими як Прайми. Вони нащадки експедиції, відправленої з Землі в 2045 році.

Новоприбулі відкривають нові небезпеки в цьому світі та таємничу повстанську групу, відому як Діти Габріеля, а також Аномалію, створювану інопланетним артефактом, вкритим знаками. Кларк стає жертвою Праймів і опиняється в битві з одним за контроль над своїм тілом, у боротьбі, яку вона зрештою виграє. Сезон закінчується смертю більшості Праймів, а також втратою Еббі Гріффін і Маркуса Кейна. Протягом сезону Маді переслідує Полум'я Темного командира, злого вождя землян, який правив, коли Індра був дитиною. Щоб врятувати Маді, герої змушені знищити Полум'я, але Темний командир тікає.

Сьомий сезон[ред. | ред. код]

У сьомому сезоні мешканці Санктуму намагаються знайти спосіб жити разом у мирі після подій попереднього сезону, борючись із воскреслим Темним Командором. У той же час Кларк та інші вступають у конфлікт із таємничими Апостолами, людьми з іншого світу, які переконані, що Кларк тримає ключ до перемоги в Останній війні проти істоти, відомої як Суддя. Сезон також досліджує Аномалію, представлену в шостому сезоні, яку тепер ідентифікують як червоточину, що з'єднує шість планет, одна з яких — відроджена Земля. Після зникнення Беламі деякий час його вважали мертвим. Беламі повертається, але навертається на справу Апостола, пройшовши через досвід, що змінив життя, застрягши в холодних і підступних горах. Після повернення та навернення до справи Апостола це призводить до його смерті від рук Кларк.

Наприкінці серіалу Темний командир назавжди вбитий Індрою. Аномалію вдається активувати і Суддя вирішує чи гідні люди жити далі, або ж повинні бути знищені. Кларк провалює випробування Судді, проте завдяки втручанню Рейвен люди отримують ще один шанс і припиняють війну між собою. Таким чином людство в нагороду переходить на вищий рівень існування. Кларк відмовляється від нагороди та повертається на Землю, де її друзі, що залишилися в живих, і новий хлопець Октавії Левітт вирішують приєднатися до неї, щоб Кларк не була одна, навіть за умови, що тепер всі вони помруть бездітними. Серіал закінчується тим, що група Кларк лишається останніми людьми на смертному рівні існування, на відродженій Землі, яка тепер знову придатна для життя.

Актори та персонажі[ред. | ред. код]

  • Еліза Тейлор — Кларк Гриффін
  • Пейдж Турко — радник, доктор Ебігейл Гриффін
  • Томас Макдонелл — Фінн Коллінз
  • Марія Авгеропулос — Октавія Блейк
  • Боб Морлі — Белламі Блейк
  • Крістофер Ларкін — Монті Грін
  • Девон Бостік — Джаспер Джордан
  • Елі Горі — Веллс Яха
  • Ісайя Вашингтон — канцлер Телоніус Яха
  • Генрі Єн К'юсик — радник Маркус Кейн
  • Рікі Віттл — Лінкольн
  • Ліндсі Морган — Рейвен Рейес
  • Річард Хармон — Джон Мерфі
  • Тася Телес — Еко
  • Кріс Браунінг — Джейк Гріффін
  • Адіна Портер — Індра
  • Террі Чен — командор Шамвей
  • Джарод Джозеф — Нейтан Міллер
  • Сачін Сахель — Ерік Джексон
  • Челсі Рейст — Харпер Макинтайр
  • Олександро Джуліані — Сінклер
  • Алісія Дебнем-Кері — Лекса
  • Івана Миличевич — Шармін Дійоза
  • Джесіка Хармон — Найла
  • Луїза Д'Олівера — Еморі
  • Зак Макговен — Роан
  • Джей Ар Борн — Рассел Лайтборн VII / Шейдхед
  • Чуку Моду — Хав'єр / Габріель Сантьяго
  • Шелбі Фланнері — Гоуп Дайоза

Список епізодів[ред. | ред. код]

Сезон Епізоди Оригінальна дата показу Рейтинг Nielsen
Прем'єра сезону Фінал сезону Оцінка Глядачі (мільйони)
1 13 19 березня 2014 11 червня 2014 150[1] 2,59[1]
2 16 22 жовтня 2014 11 березня 2015 157 2,46
3 16 21 січня 2016 19 травня 2016 165 1,94[2]
4 13 1 лютого 2017 24 травня 2017 158 1,47[3]
5 13 24 квітня 2018 7 серпня 2018 182 1,61[4]
6 13 30 квітня 2019 6 серпня 2019 165 1,30[5]
7 16 20 травня 2020 30 вересня 2020 В очікуванні В очікуванні

Виробництво[ред. | ред. код]

The CW Television Network купив сценарій пілотного епізоду у Alloy Entertainment на початку жовтня 2012[6], а 25 січня 2013 замовив зйомки пілотного епізоду[7]. У ході кастингу кілька відомих акторів, що не властиво для серіалів The CW, приєдналися до пілота. Серед них були Генрі Єн К'юсик, Пейдж Турко та Ісайя Вашингтон[8][9][10][11]. На головну роль була взята австралійська актриса Еліза Тейлор, яка раніше не працювала у США[12]. 9 травня 2013 року канал затвердив пілот та замовив серіал для трансляції у сезоні 2013-14[13][14][15].

8 травня 2014 року серіал було продовжено на другий сезон. 11 січня 2015 канал продовжив серіал на третій сезон, який стартував 21 січня 2016. 11 березня 2016 року серіал було продовжено на четвертий сезон. 10 березня 2017 року серіал було продовжено на п'ятий сезон. Його прем'єра відбулася 24 квітня 2018. У травні 2018 року серіал було продовжено на шостий сезон. Прем'єра шостого сезону відбулася 30 квітня 2019. У квітні 2019 року серіал продовжили на сьомий сезон, який став фінальним.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

На агрегаторі кінорецензій Rotten Tomatoes серіал зібрав 93 % схвальних рецензій критиків, і 67 % схвалення від пересічних глядачів. Перший сезон виявився найнижче оцінений критиками (76 %), тоді як другий, п'ятий і сьомий отримали цілковите схвалення (100 %)[16]. На Metacritic середня оцінка склала 64 бали зі 100[17].

Емілі Ешбі з Common Sense Media описувала: «ця драма, заснована на однойменному антиутопічному романі, важка і не для слабкодухих. Попри те, насильство також не є безглуздим і необхідне для ілюстрації повідомлення серіалу про особисту свободу та права громади, а також відповідну роль впливу уряду в цьому конкретному суспільстві»[18].

Згідно зі Screen Rant, серіал міг би завершитися на п'ятому сезоні, в якому відбувається емоційна кульмінація, а ставки зростають. Це також було б логічно з огляду на те, що сезони 1-5 відповідають першій книзі літературного першоджерела. Сезони 6-7 показують багато нових місць і не дають відповідей на деякі важливі питання, особливо щодо інопланетян. Однак, «Навіть якщо все закінчилося не так, як очікували або сподівалися глядачі, завжди є щось приємне в тому, що головні герої закінчують серіал у добрих стосунках. Це сфера, в якій п'ятий сезон не досяг би успіху»[19].

Серіал зазнав широкої критики за те що, персонажі нетрадиційної сексуальної орієнтації в ньому гинуть і загалом у них другорядні ролі. Особливо критикувалася смерть Лекси, яка сталася відразу після сексу з Кларк[20][21][22]. Разом з тим її зникнення з «Сотні» пояснюється тим, що актриса Дебнем-Кері одночасно грала в серіалі «Бійтеся ходячих мерців»[23].

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант(и) Результат
2014 Премія Еммі[24] Відмінні спеціальні і візуальні ефекти Андрій Орлов

Майкл Кліетт
Тайлер Вайс
Корнел Фаркас
Кріс Поундс
Ендрю Бейн
Майк Рон

Номінація
2014 Нагорода Джо[25] Молодий актор в драматичному серіалі або комедійний гість зірки або виконавець головної ролі Спенсер Дрівер Номінація

Скасований приквел[ред. | ред. код]

У жовтні 2019 року Ротенберг розпочав розробку приквелу «Сотні» для телеканалу The CW. Був замовлений пілотний епізод; серія «Анаконда» вийшла в ефір 8 липня 2020 року як епізод сьомого і останнього сезону. Серія приквелів має показати події за 97 років до оригінального серіалу, починаючи з ядерного апокаліпсису, який знищив майже все життя на Землі[26][27].

У лютому 2020 року повідомлялося, що Іола Еванс, Едін Бредлі та Лео Говард обрані на ролі Каллі, Різа та Огеста відповідно[28].

У листопаді 2021 року повідомлялося, що CW вирішив не просувати серію приквелів[29].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Full 2013-2014 TV Season Series Rankings. Deadline. 22 травня 2014. Архів оригіналу за травень 25, 2014. Процитовано 4 жовтня 2014.
  2. Moraes, Lisa de (26 травня 2016). Full 2015-16 TV Season Series Rankings: ‘Blindspot’, ‘Life In Pieces’ & ‘Quantico’ Lead Newcomers. Deadline (амер.). Процитовано 26 травня 2018.
  3. Moraes, Lisa de (26 травня 2017). Final 2016-17 TV Rankings: ‘Sunday Night Football’ Winning Streak Continues. Deadline (амер.). Процитовано 26 травня 2018.
  4. Hipes, Lisa de Moraes,Patrick (23 травня 2018). 2017-18 TV Series Ratings Rankings: NFL Football, ‘Big Bang’ Top Charts. Deadline (амер.). Процитовано 26 травня 2018.
  5. de Moraes, Lisa (21 травня 2019). 2018-19 TV Season Ratings: CBS Wraps 11th Season At No. 1 In Total Viewers, NBC Tops Demo; ‘Big Bang Theory’ Most Watched Series. Deadline Hollywood. Процитовано 21 травня 2019.
  6. Nellie Andreeva (4 жовтня 2012). Alloy Sells Post-Apocalyptic Drama To CW. Deadline.com. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  7. Nellie Andreeva (25 січня 2013). UPDATE: CW Picks Up 3 Pilots About Aliens, Human Survivors & Mary Queen of Scots. Deadline.com. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  8. Nellie Andreeva (22 лютого 2013). Henry Ian Cusick To Co-Star In CW Pilot ‘The Hundred’, Rhys Coiro Joins CBS’ ‘Hostages’. Deadline.com. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  9. Nellie Andreeva (7 березня 2013). Paige Turco Joins ‘The 100′, ‘The Selection’, ‘The List’ & ‘Rake’ Also Add To Casts. Deadline.com. Архів оригіналу за 16 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  10. Nellie Andreeva (8 березня 2013). Isaiah Washington To Co-Star In CW’ ’100′, Michael Michele In Fox’s ‘Delirium’. Deadline.com. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  11. Nellie Andreeva (12 березня 2013). Kristoffer Polaha To Co-Star In CBS’ ‘Backstrom’, Kelly Hu In CW’s ‘The 100′. Deadline.com. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  12. Nellie Andreeva (28 лютого 2013). Australian Actress Eliza Taylor Tapped As The Lead Of CW Pilot ‘The Hundred’. Deadline.com. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  13. James Hibberd (9 травня 2013). CW orders 3 new sci-fi shows. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  14. Nellie Andreeva (9 травня 2013). UPDATE: CW’s ‘The Tomorrow People’, ‘The 100′, ‘Reign’ & ‘Oxygen’ Ordered To Series. Deadline.com. Архів оригіналу за 12 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  15. Cynthia Littleton (9 травня 2013). CW Orders 4 Dramas; Renews ‘Carrie Diaries,’ ‘Nikita’. Variety. Архів оригіналу за 22 травня 2013. Процитовано 10 травня 2013.
  16. The 100 - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  17. The 100 critic reviews. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  18. The 100 TV Review | Common Sense Media. www.commonsensemedia.org (англ.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  19. Press, Lindsay (28 лютого 2021). The 100: Why It Should've Ended With Season 5 (& Why Season 7 Was The Better Ending). ScreenRant (англ.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  20. Framke, Caroline (25 березня 2016). Queer women have been killed on television for decades. Now The 100's fans are fighting back. Vox (англ.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  21. Stanhope, Kate (11 червня 2016). Bury Your Gays: TV Writers Tackle Trope, the Lexa Pledge and Offer Advice to Showrunners. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  22. Miller, Liz Shannon (22 липня 2016). ‘The 100’ Dodges Controversy Even As It Mourns Lexa At San Diego Comic-Con. IndieWire (амер.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  23. THE 100 Creator Explains Why They Killed Off [Spoiler] — Nerdist. archive.nerdist.com. Процитовано 18 жовтня 2023.
  24. Emmy Nominations. Emmy Awards. 10 липня 2014. Процитовано 10 липня 2014.
  25. Joey Nominations 2014. The Joey Awards. 2 грудня 2014. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 2 грудня 2014.
  26. Andreeva, Nellie. The 100 Prequel From Jason Rothenberg In Works At the CW With Backdoor Pilot Order Deadline Hollywood.
  27. Brewer, Kyla. War of the worlds: Clarke faces final battle in seventh season of 'The 100'[недоступне посилання]. The North Platte Telegraph
  28. Petski, Denise. 'The 100' Prequel: Iola Evans, Adain Bradley & Leo Howard Cast In CW Backdoor Pilot. Deadline
  29. Mitovich, Matt Webb (5 листопада 2021). The 100 Prequel Not Moving Forward at The CW, After 2 Years in Development. TVLine. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 5 листопада 2021.

Посилання[ред. | ред. код]