Соус Карузо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соус Карузо
Походження  Уругвай
Необхідні компоненти вершки

Со́ус Кару́зо (ісп. salsa Caruso) — теплий соус з вершків (48-60 % жиру), шинки, сиру, грибів та яловичого бульйону. Часом додають цибулю, часник, свіжі трави та горіхи. Подається з макаронами (зазвичай капелеті)[1].

Історія[ред. | ред. код]

Вперше соус Карузо був створений в 1950-х роках в Уругваї, кухарем Раймундо Монті з ресторану «Маріо і Альберто» в Монтевідео. Монті хотів створити новий рецепт, що відповідав тогочасним традиціям італійської кухні[2]. Страва була названа на честь відомого італійського оперного співака Енріко Карузо, який був популярною фігурою в Південній Америці під час гастролей 1910-х років[3].

Спочатку вважалося, що соус є різновидом бешамелю, але його смак суттєво відрізняється. Під час кількох кулінарних семінарів соус Карузо назвали «новим винаходом», і він здобув світове кулінарне визнання[2]. В останні десятиліття соус стає дедалі популярнішим у більшості країн Південної Америки та Західної Європи.

Через спільні культурні традиції, які існують між Уругваєм та Аргентиною, нерідко на соус Карузо можна натрапити в меню ресторанів у Буенос-Айресі. Його можна знайти навіть в деяких бразильських ресторанах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Caruso Sauce | Traditional Sauce From Montevideo | TasteAtlas. www.tasteatlas.com. Процитовано 12 жовтня 2020. 
  2. а б Caruso Sauce. Mi Montevideo. Процитовано 2 липня 2011. 
  3. Los Capeletis a la Caruso cumplieron 60 años. 4 серпня 2014. Архів оригіналу за 6 серпня 2014.