Соціал-демократична прогресивна партія (Коста-Рика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соціал-демократична прогресивна партія
Прапор
Дата створення / заснування 20 травня 2018
Країна  Коста-Рика
Офіційний сайт(ісп.)

Соціал-демократична прогресивна партія (ісп. Partido Progreso Social Democrático) — лівоцентристська політична партія у Коста-Риці, заснована економістом та колишнім міністром фінансів Родріго Чавесом та журналісткою Пілар Сіснерос Гальо в 2018 році та офіційно зареєстрована в 2009 році.

Історія[ред. | ред. код]

Партія була заснована відомим економістом Родріго Чавесом, який працював у Світовому банку. В 2019 році він був міністром фінансів, але залишив посаду через непримиренний конфлікт із президентом Карлосом Альварадо Кесадом. Його політична діяльність зазнала різкої критики з боку уряду, оскільки він був політичним діячем, який став виразником невдоволення урядом Партії громадянської дії[en] .

Його підтримала відома журналістка та політичний активіст Пілар Сіснерос Гальо, критик корупції та політичних скандалів у різних урядах протягом багатьох років, коли вона працювала на «Teletica Canal 7[en]» та «La Nación[en]», яка зрештою була висунута цією партією як депутат у Сан-Хосе [1]. Також біля витоків партії була Лус Марі Альпісар Лоайса, яка раніше перебувала у правій Партії нового покоління.

Ідеологія[ред. | ред. код]

Соціал-демократична прогресивна партія виступає за зниження податків, але за збереження сталої соціальної політики, допомагаючи компаніям та надаючи пільги фермерам. Вона виступає проти монополій, що сприяють підвищенню цін на основні продукти харчування, такі як рис; проти непотрібної паперової тяганини та бюрократії в установах; за скорочення державних витрат рахунок закриття непотрібних установ [2][3].

У соціальній та екологічній сфері Чавес стверджував, що його уряд добиватиметься кращих планів з безробіття з більш конкурентоспроможним туризмом [4]. Він не проти легалізації марихуани, оскільки вона приносить економічні та соціальні вигоди, але зберігає несприятливе сприйняття декриміналізації абортів [5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pilar Cisneros da marcha atrás y acepta candidatura a la Asamblea Legislativa. Delfino.cr (ісп.). Процитовано 24 листопада 2021.
  2. Las propuestas de campaña del candidato Rodrigo Chaves, del Partido Progreso Social Democrático. Revistas Myt (ісп.). 14 жовтня 2021. Архів оригіналу за 24 листопада 2021. Процитовано 24 листопада 2021.
  3. Rodrigo Chaves: “Costa Rica es un país rico, pero mal administrado que sigue los pasos de Venezuela”. www.larepublica.net (ісп.). Процитовано 24 листопада 2021.
  4. Perez, Wendy (25 вересня 2021). Rodrigo Chaves anuncia propuestas para turismo y desempleo en Limón. El Mundo CR (ісп.). Процитовано 24 листопада 2021.
  5. Rodrigo Chaves: “Somos la verdadera opción nueva y limpia de este país”. www.larepublica.net (ісп.). Процитовано 24 листопада 2021.