Сошальський Володимир Борисович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Сошальський
Народився 14 червня 1929(1929-06-14)
Ленінград, СРСР
Помер 10 жовтня 2007(2007-10-10) (78 років)
Москва, Росія
  • рак простати
  • Поховання Троєкуровське кладовище
    Громадянство  Росія
     СРСР
    Діяльність актор
    Заклад ТЮГ імені Брянцева і Центральний академічний театр Російської арміїd
    Роки діяльності 1948—2007
    У шлюбі з Мордюкова Нонна Вікторівна, Аросєва Ольга Олександрівна, Nina Olkhinad і Аліна Покровська
    Батьки
    Розаліон-Сошальська Варвара Володимирівна
    Брати / сестри Володимир Тіхонов
    IMDb nm0815324
    Нагороди та премії
    Народний артист РРФСР Заслужений артист РРФСР

    Володи́мир Бори́сович Сошальський (рос. Владимир Борисович Сошальский; 14 червня 1929 року, Ленінград, СРСР — 10 жовтня 2007 року, Москва, Росія) — радянський і російський актор театру і кіно. Народний артист РРФСР (1988). Справжнє прізвище — Феодосьєв.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Володимир Борисович Сошальський народився 14 червня 1929 року в Ленінграді в родині акторів Варвари Розаліон-Сошальської і Бориса Феодосьєва.

    Дебютував на сцені юний Володя Сошальський випадково: загравшись за лаштунками театру, вийшов на сцену прямо під час вистави за п'єсою Ібсена «Привиди». Володимир відчув магію сцени та вирішив стати актором. Ще до закінчення школи він вступив у студію при Ленінградському ТЮГу. У 1948 році закінчив навчання і до 1951 року працював у цьому театрі. Саме в Ленінградському ТЮГу Володимир Сошальський зіграв свою першу зіркову роль: у виставі «Ромео і Джульєтта» йому довелося виконати роль Ромео. Після цієї ролі актор став знаменитий, у нього з'явилися численні шанувальниці.

    Незабаром слава досягла і Центрального театру Радянської армії в Москві, в ту пору театр закликав на строкову військову службу всіх молодих акторів через військкомат, так вчинили й з Володимиром. Він переїжджає з Ленінграда в Москву. Почавши строкову службу в спецчастині при театрі Радянської армії (його товаришем по службі в «частини» був Олексій Баталов), Володимир вже не розлучався з цим театром до кінця життя.

    З кінця серпня 2007 року актор перебував у хоспісі — у нього виявили рак передміхурової залози, і рідні вже не могли забезпечувати належний догляд за хворим.

    Володимир Борисович Сошальський помер 10 жовтня 2007 року. Похований на Троєкуровському кладовищі в Москві, поруч з могилою матері (ділянка № 3).

    Особисте життя[ред. | ред. код]

    Володимир Сошальський мав репутацію серцеїда. Офіційно був одружений п'ять разів, крім цього, мав безліч романів.

    Після ролі Ромео в Ленінградському ТЮГу, зіграної в 1950-ті роки, в нього закохалася молода Ольга Аросєва, яка тоді працювала в Ленінграді. Вона стала його першою дружиною. Шлюб тривав трохи більше року — Сошальський покохав іншу. Від Аросєвої Сошальський пішов до іншої акторки театру ВДТ — Ніни Ольхіної. Однак і цей шлюб виявився недовговічним.

    Володимир Борисович переїхав до Москви, де знайшов нову любов в особі акторки Нінель Підгорної. Вони розійшлися, Сошальський одружився з акторкою Марією Скуратовою, але вже через місяць шлюб був розірваний і повернувся до Нінель, яка своєю чергою розлучилася з чоловіком. Володимир і Нінель жили у фактичному шлюбі, у них народилася дочка Катерина. А незабаром в його житті з'явилася інша — популярна акторка Аліна Покровська, з якої він працював у театрі Радянської армії.

    У фактичному шлюбі з Нонною Мордюковою прожив всього пів року.

    «У мене завжди було правило: якщо закохуюся, відразу йду до коханої жінки. Ніяких метань, ніякої брехні ...» — Володимир Сошальський

    Всі колишні дружини Сошальського зберегли про нього найсвітліші спогади.

    Його останньою супутницею стала завідувачка репертуарної частини Театру Російської армії Світлана. У 1999 році вона народила йому сина — Володимира Сошальського-молодшого. Самому Сошальському на той час було 70 років.

    Ролі в кіно[ред. | ред. код]

    Джерело[ред. | ред. код]