Союзівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Союзівка — український культурний центр, розташований у м. Кергонксоні штату Нью-Йорк поблизу хребта Шовенганк Рідж[en] на південь від гори Катскілл у північній частині штату Нью-Йорк. Союзівка організовує дитячі табори з вивчення культурної спадщини, семінари, фестивалі, концерти, танцювальні вечори та художні виставки для тих, хто зацікавлений у набуванні знань про Україну та її багату культуру. Союзівка ставить собі за мету сприяти, зберігати й поширювати українську культуру. Вона прагне за допомогою своїх програм прищепити гордість за українську спадщину в американської молоді українського походження. Союзівка прагне продемонструвати культуру американській аудиторії[1].

Історія[ред. | ред. код]

У 1952 році Український народний союз, братська організація, яка була створена у 1894 році, у відповідь на потреби своєї зростаючої української громади, для використання як культурний центр для своїх членів, придбав у власність 250 акрів площі (частково лісистої та включно зі ставом) з дев'ятьма будинками, окремим плавальним басейном та тенісним кортом. Усі будинки розміщені в певному віддаленні один від одного. Кожна з цих будівель була названа на честь регіонів України. На території ділянки також протікає гірський потічок.

Каплиця в «Союзівці»

Культурний центр «Союзівка» використовується для проведення семінарів[2], досліджень спадщини, фестивалів, концертів, святкувань з танцями, художніх виставок та дитячих літніх таборів. Ці послуги надаються вже понад 50 років[3][4][5]. Будинок відпочинку «Союзівка» працює цілорічно, а влітку українська молодь проводить там канікули у дитячих, спортивних і відпочинкових таборах[6].

Періодом процвітання культурного комплексу «Союзівка» вважається період під керівництвом Володимира Кваса — великого прихильника мистецтва, який присвятив все своє життя поліпшенню Союзівки, і був особою, відповідальною за запрошення музикантів й танцюристів, проведення концертів та семінарів на курорті протягом літніх місяців і під час канікул[7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Весела Союзівка», Свобода (газета), 10 вересня 1999 р.
  2. Федоренко Є. 50-ліття Шкільної Ради[недоступне посилання з липня 2019] // Українознавство. Науковий журнал[недоступне посилання з липня 2019]. — 2008. — № 2. — 369 с.[недоступне посилання з липня 2019]
  3. «Союзівка» // Свобода. — 1952. — 17 червня.
  4. «Наша Союзівка» // Свобода. — 1952. — 19 липня.
  5. «Ремонт Союзівки в повному ході» // Свобода. — 1952. — 13 серпня.
  6. Мартинюк Ю. В. Громадсько-політичне життя українців у США[недоступне посилання з липня 2019] // Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Науковий журнал[недоступне посилання з червня 2019]. — 2010, № 26[недоступне посилання з липня 2019]
  7. «To Trip the Volynska Polka, Respectfully in the Catskills» // Нью-Йорк Таймс. — 2012. — 24 серпня.

Посилання[ред. | ред. код]