Союз-2-3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Союз-2-3» — ракета-носій, що створюється на основі ракети-носія «Союз-2» шляхом глибокої модернізації. Розробку ракети веде ГНПРКЦ «ЦСКБ-Прогрес».

Призначення[ред. | ред. код]

Ракета призначена для виведення на всі типи орбіт, як і «Союз-2», але більш важкої корисного навантаження. Спочатку проектування проводилося з метою створення модифікації Союз-2 здатна виводити на орбіту човник Кліпер.

Модифікації ракети[ред. | ред. код]

Модернізація ракети проводиться в 3 етапи, які, по видимому будуть співіснувати паралельно.

Варіант 1[ред. | ред. код]

Щодо Союз-2-1б: Заміна двигуна РД-108 на центральному блоці на НК-33-1 зі збільшенням обсягів баків у центральному блоці, виключення баків перекису водню та азоту і відповідної доопрацюванням системи управління (СУ). Очікуване виведене корисне навантаження — близько 11 тонн.

Варіант 2[ред. | ред. код]

Щодо варіанту 1: заміна двигунів РД-107 на бічних блоках на РД-0155 зі збільшенням обсягів баків в бічних блоках, виключення баків перекису водню та азоту і відповідної доопрацюванням СУ. Очікуване виведене корисне навантаження — близько 13 тонн.

Варіант 3[ред. | ред. код]

Щодо варіанту 2: заміна третього ступеня на киснево-водневу. Очікуване виведене корисне навантаження — близько 15 тонн.[1]

Варіант 4[ред. | ред. код]

Запропоновано в рамках тендера на носій для нового пілотованого космічного корабля, являє собою більш глибоку модернізацію в порівнянні з варіантом 2.

Щодо варіанту 1: заміна РД-107 на бічних блоках на НК-33-1, збільшення заправки бічних блоків за рахунок зміни форми з конічною на циліндричну, збільшення заправки центрального блоку за рахунок зміни форми верхній частині з конічною на циліндричну, збільшення діаметра «Блоку І» до верхнього діаметра нового центрального блоку. Очікуване виведене корисне навантаження — 16 тонн при використанні в «Блоці І» РД-0110 (пілотований варіант), 17 тонн при використанні РД-0124 (вантажний варіант).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.regnum.ru/news/1028568.html В Самаре подготовлен к реализации проект создания ракеты-носителя «Союз-2-3», regnum.ru, 16.03.2007

Джерела[ред. | ред. код]